Prilagodljive ter idealne za talno ogrevanje

Ne glede na vaš način ogrevanja, pa naj bo klasično ali talno, so keramične ploščice kakovostna in vzdržljiva izbira, ki se ne bo ozirala na sleherne spremembe v temperaturi. Kljub temu je priporočljivo talno ogrevanje, saj so ploščice hladne (zadnje, kar potrebujete, je prehlad v poletnih mesecih), v skrajnem primeru pa se lahko pred mrazom obranite z navidez zgolj dekorativno preprogo in obenem popestrite dnevni prostor. Keramične ploščice odlično prenašajo vse temperaturne razlike, vlago in pa tudi vpliv svetlobe.

Keramične ploščice v najrazličnejših odtenkih

Z igro barv, dimenzij in struktur obogatijo vsak prostor. Vsak posameznik lahko pri nakupu ploščic izbira med nešteto barvami, ustvarja vzorce z različnimi odtenki ter se poigra z njihovo postavitvijo. Tako lahko poudarite posamezne dele dnevne sobe in renovirate nekdaj dolgočasno idejo talnih ploščic.
Časi navadnih keramičnih ploščic so že zdavnaj mimo, saj jih je danes mogoče dobiti v najrazličnejših vzorcih in teksturah. Posnemajo lahko les, beton, kamen ali tekstil, pomembno odločitev pa predstavlja predvsem izbira med gladkimi (lakastimi) in mat ploščicami. Izrazito modne so predvsem keramične ploščice, ki posnemajo marmor – te namreč brez slehernega truda ustvarijo prefinjeno vzdušje.

Z različnimi barvami lahko ustvarjate vzorce z različnimi odtenki ter se poigrate z njihovo postavitvijo
Z različnimi barvami lahko ustvarjate vzorce z različnimi odtenki ter se poigrate z njihovo postavitvijo

Veliki formati ploščic postajajo vse bolj priljubljeni

V trendu so veliki formati ploščic – premajhne keramične ploščice v velikem prostoru namreč ustvarjajo vizualno napetost, saj pritegnejo preveč pozornosti. Veliki formati omogočajo bolj celovito razporeditev, ki ni preveč dinamična in prostor poveže v celoto. Tako ima v ospredje možnost stopiti tudi pohištvo. Način zlaganja ploščic naj bo nevsiljiv, medtem ko je bolj dinamična razporeditev priporočljiva le v detajlih (manjši deli bivalnega prostora ali različni vzorci, ki sobo oživijo). Ploščice lahko uravnotežite tudi s preprogami različnih velikosti, barv ali vzorcev.

V toplih spomladanskih  in poletnih dneh, ki se že neustavljivo bližajo, vse pogosteje odpiramo vrata dnevne sobe na teraso ali balkon, ki sta navadno obložena z zunanjimi ploščicami. Ko želite doseči kar najboljšo vizualno povezanost dnevnega in zunanjega prostora, so keramične ploščice idealna izbira.

Svetle ploščice v primerjavi s temnimi

Temna tla na videz zmanjšajo prostor, zato se posamezniki navadno odločajo za kombiniranje z živimi in svetlimi barvami. Talne površine, po drugi strani, omogočajo lažje združevanje barv in optično povečajo prostor ter delujejo svetle talne ploščice sveže in zračno.

Če izberete keramične ploščice v vzorcu lesa, se izogibajte spajanju s tlemi, prekritimi s parketom. Spoj pravega lesa in njegove imitacije vizualno zmanjšuje estetsko vrednost obeh materialov. S poceni izdelki se pogosto ustvari grob ali preveč rustikalen videz tal, zato bodite pozorni na kakovost imitacije lesa na ploščicah. Prav tako pazite na širino fug; če so preširoke, dajejo grob vtis.