KERAMIČAR: Dovoljenja in licence za opravljanje dejavnosti za polaganje ploščic

ocena bralcev
5 od 1

Katera dovoljenja za opravljanje dejavnosti so potrebna za oblaganje tal in sten?

Keramičar za svoje delo sicer ne potrebuje obrtnega dovoljenja. Je pa pri zahtevnih projektih zahtevano opravljanje dela tako, da izvajalec imenuje odgovornega vodjo za zahtevne projekte. Spet pri nezahtevnih, enostavnih in manj zahtevnih projektih je potrebno imenovati odgovornega vodjo za tovrstne projekte. V primeru izvajanja posameznih del mora izvajalec imenovati tudi odgovornega vodjo posameznih del.

Odgovorni vodja zahtevnih projektov mora za prevzem te vloge izpolnjevati določene pogoje; vpisan mora biti v imenik pooblaščenih inženirjev in postati obvezen član gospodarske zbornice. Da lahko postane član, mora imeti zahtevano izobrazbo, ki jo narekuje Inženirska gospodarska zbornica, opravljen mora imeti osnovni strokovni izpit ali dopolnilni izpit.

Zahtevani pogoji za imenovanje vodje posameznih del v gradbeništvu pa so osnovni strokovni ali mojstrski izpit (V.) ali delovodski izpit (V.) – seveda morajo biti vsi omenjeni podkrepljeni še z delovnimi izkušnjami iz teh področij.

brezplačno za preverjene keramičarje

Kako registrirati dejavnost za keramičarska dela?

Preden registriramo svoje podjetje, se je potrebno odločiti za poslovno obliko, ki bo najustreznejša za naše poslovanje. Enostavne poslovne oblike, npr. popoldanski S. P. za keramičarska dela, lahko ustvarite kar od doma, preko portala e-VEM (SPOT). Z registriranim statusom samostojnega podjetnika boste lahko dejavnost opravljali legalno in zakonito, prav tako boste za svoje storitve lahko izdajali račune. Pomembno je, da ob registraciji s. p. registrirate primerno dejavnost; SKD 43.330, Oblaganje tal in sten. Ob registraciji le-te lahko oblagate tla in stene s keramičnimi, betonskimi in kamnitimi ploščicami in oblogami iz teraca. Polagate lahko tudi druge vrste oblog iz kamna, marmorja, granita, kovinske in mineralne plošče … Prav tako pa lahko polagate še parket iz lesa in obloge iz tekstila, gume in celo tapete …

Kaj potrebujem ob registraciji svojega podjetja?

Vse kar boste pri registraciji svojega podjetja preko e-VEM potrebovali, je digitalno potrdilo oziroma zahtevano opremo. Pod zahtevano opremo spada kot že omenjeno, digitalno potrdilo, program ProXSign za elektronsko podpisovanje dokumentov, ustrezen spletni brskalnik; Internet Explorer 8, novejši Mozilla Firefox 25.x in novejši, Chrome 32.x in novejši z vklopljenim javascriptom, Adobe Acrobat Reader 7.0 in novejši). Potrebovali boste tudi primerno strojno opremo; osebni računalnik z nameščenim operacijskim sistemom (Windows/Mac), internetno povezavo, opremo za varno shranjevanje digitalnega potrdila (pametna kartica, USB ključek, ipd …) in optični čitalnik (skener). Slednjega boste potrebovali zgolj za nekatere postopke, ki zahtevajo optično branje in shranjevanje prilog. Nastavitve, ki jih je pri skeniranju potrebno upoštevati: kompresiran tip datoteke (TIFF), skeniranje dokumentov na črno-bel način, ločljivost 100-150 ppi.

Tovrstno podjetje lahko, brez vseh zgoraj naštetih pripomočkov, registrirate tudi na eni od točk SPOT AJPES. Ob tem boste potrebovali veljaven osebni dokument, davčno številko in overjeno izjavo lastnika objekta (samo v primeru, da niste sami lastnik poslopja, kjer bo registriran S. P.).

Registracija podjetja oz. dejavnosti je brezplačna in zahteva le vodenje osnovnih računovodskih evidenc. V kolikor si to lahko privoščite, vam na tem mestu priporočamo najem izkušene računovodje, da se izognete morebitnim zagatam. Pri S.P. poslovanju lahko ves dobiček, razen davka, obdržite, za dolgove pa ste odgovorni sami.

Pomoč pri registraciji podjetja za keramičarje in kasneje računovodstvu in davčnem svetovanju prilagojenemu keramičarskemu delu, vam lahko pomagajo preverjeni računovodski servisi.

preverjen Keramičar storitve in urejanje okolice
Naziv polagalec talnih oblog (keramičar), lahko pridobite tudi z nacionalno poklicno kvalifikacijo.


Formalna izobrazba za keramičarje

Formalna izobrazba, ki jo keramičar potrebuje, je triletna poklicna gradbena šola z zaključenim programom gradbenih del (izvaja se na vseh srednjih gradbenih šolah po Sloveniji). Prav tako je naziv polagalec talnih oblog (keramičar) mogoče pridobiti z nacionalno poklicno kvalifikacijo, pri čemer sta pogoja za pridobitev le-te končana osnovnošolska obveznost in dve leti delovnih izkušenj. Več o tem tukaj.


Ste keramičar in želite več strank?

brezplačno za preverjene keramičarje!


Certifikati in priznanja, ki jih lahko pridobi keramičarji

certifikati za keramičarjeExcellent SMELetno podeli Gospodarska zbornica v znak odličnosti poslovanja malih in srednjih podjetij.
priznanja za keramičarjeEx Tempora KeramikaTekmovanje v polaganju keramike, kjer zmagovalec dobi priznanje IN denarno nagrado.
reference za keramičarjeprojekti, sodelovanja, dosežki, ideje …Dobro je, da zbirate fotografije relevantnih projektov, povratne informacije strank, sledite trendom na raznih sejmih … Vse to lahko pri oglaševanju uporabite kot referenco, stranki pa olajšate iskanje in ji tako pokažete kvaliteto vašega dela.
certifikat "preverjen ponudnik"Omisli.siOmisli.si redno preverja ponudnike storitev in jih na podlagi podeljenega certifikata "preverjen ponudnik", ocen preteklih strank in drugih dejavnikov rangira tako, da lahko stranke zares zaupajo izbranemu keramičarju.

Dober keramičar si lahko na podlagi uspešnosti svojega dela prisluži tudi številne certifikate in priznanja. Eden takih je Certifikat Excellent SME, ki ga v znak odličnosti poslovanja malih in srednjih podjetij vsako leto podeli Gospodarska zbornica Slovenije. Ker je dobro keramičarsko delo mnogokrat tudi odraz umetniške žilice polagalca ploščic, se lahko na mednarodnem tekmovanju Ex Tempora Keramika mojstri potegujejo za denarno nagrado in priznanje za svoje delo.

Omisli.si redno preverja ponudnike storitev in jih na podlagi podeljenega certifikata “preverjen ponudnik”, ocen preteklih strank in drugih dejavnikov rangira tako, da lahko stranke zares zaupajo izbranemu keramičarju. Pridobivanje certifikata je brezplačno, postopek pa pričnete tukaj.

Seveda pa o delu keramičarja še najbolj pričajo njegove reference, ki jih vsekakor velja omeniti in prikazati na fotografijah, pri oglaševanju podjetja na spletu in sicer, kot denimo na Omisli.si.

Keramičar storitve in prenova kopalnice
Dobro je slediti trendom v keramiki. Trenutno je “in” predvsem keramika velikih dimenzij z imitacijo marmorja, imitacija kamna in lesa.

Dela, ki jih opravlja keramičar

Delo keramičarja je prav gotovo razgibano in ustvarjalno. Izkušen keramičar je tisti, na katerega se bomo obrnili po nasvet pri izbiri keramike in končnem izgledu le-te. Keramičar s svojim delom in keramiko, ki ustreza okolju, pomaga ustvariti prijetno atmosfero prostora.

Storitve, ki jih opravlja keramičaropis storitev
Svetovanje v skladu s prostorom, kjer bodo položene ploščiceKeramičar stranki svetuje v skladu s prostorom, kjer bodo položene ploščice. Ob tem upošteva želje stranke in poda tudi svoje profesionalne predloge.
Izdaja predračunaKeramičar pred vsakim opravljenim delom izda predračun skladno s pričakovanimi izdatki za material, delom, željami stranke …
Polaganje ploščicNajpogosteje keramičar polaga navadne keramične ploščice.
Polaganje dekorativnega kamnaV delo keramičarja spada tudi polaganje preostalih kamnov.
Polaganja granitaKeramičar lahko polaga tudi granit.
Polaganje marmorjaKeramičar lahko polaga tudi marmor.
Polaganje kamnaKeramičar lahko polaga tudi kamen.
Polaganje parketaKeramičar lahko polaga tudi parket.
Lepljenje tapetKeramičarja lahko najajemo tudi za lepljenje tapet, ki je, če tega nismo vešči lahko zelo zamudno.
Montiranje kopalniškega pohištvaKeramičar nam lahko ob prenovi kopalnice namesti tudi kopalniško pohištvo.
Polaganje mozaikovČe si želimo bolj unikatnega videza naših prostorov, nam keramičar lahko položi tudi mozaik.
Polaganje bordurZa popestritev sten v kopalnici, kuhinji … se lahko, ob klasiščnih keramičnih ploščicah, odločimo še za različne bordure.
Lažja zidarska delaPred samim pričetkom del, predvsem pri prenovah, keramičar zgladi površino kamor bodo položene ploščice z lažjimi zidarskimi deli.

Polaganje keramičnih ploščic, okrasnega kamna, bordure

Poleg klasičnega polaganja keramičnih ploščic ta polaga tudi mozaike, dekorativni kamen, granit ali marmor, bordure … Pri svojem delu oblaga tako zunanje kot notranje površine. Pri slednjih lahko med drugim tudi montira ali vgrajuje kopalniško pohištvo. Poleg vsega naštetega keramičar išče tudi funkcionalne rešitve za večjo trpežnost ploščic, pri čemer se želi izogniti vlagi, ki bi se utegnila nabirati na keramiki in posledično omogočiti boljše in lažje čiščenje le-te.

Lažja zidarska dela

Pred samim pričetkom dela, si keramičar prostor ogleda in stranki svetuje v skladu s prostorom, kjer bodo ploščice položene. Na podlagi izkušenj poda svoje mnenje, predloge, … Nato po dogovoru s stranko izda predračun za svoje storitve.

Če gre za prenovo, pred polaganjem ploščic keramičar odstrani morebitne stare ploščice in z lažjimi zidarskimi del popravi površino, kjer je to potrebno. Če gre za obnovo starega prostora po navadi tudi sam poskrbi za odvoz materiala. Pred pričetkom dela je potrebno preveriti še kvaliteto ploščic, ki jih bo polagal ter izračunati potrebne količine preostalih materialov, ki jih bo potreboval za izvedbo. V kolikor teh nima na zalogi, jih je potrebno dokupiti.

Administracija, oglaševanje, vodenje računovodske evidence

Po končanem delu keramičar stranki izda račun, s katerim tudi jamči kvaliteto opravljenega dela; z njim zagotavlja garancijo. Pri delu je pomembno tudi dosledno vodenje poslovne dokumentacije.

Keramičar, ki je zasebni obrtnik, skladno s svojimi željami skrbi tudi za marketing svojega posla. Pri samostojnem podjetništvu je pomembno tudi vodenje računovodske evidence. Prav tako je priporočljivo, da se na področju dela izobražuje na različnih delavnicah in usposabljanjih ter na ta način sledi trendom v keramiki.

Keramičar storitve in urejanje okolice 2
Keramičar s svojim delom vpliva tudi na prijeten ambient in funkcionalnost prostora.


Za kaj najpogosteje najamemo keramičarja?

Keramičarja najpogosteje najamemo pri opremljanju novogradnje ali renoviranju starih prostorov, ki bi jih radi obložili s keramiko ali parketom. To so najpogosteje kopalnice, kjer lahko keramičar poskrbi tudi za  montažo kopalniškega pohištva, sanitarije, kuhinje, predsobe, hodniki, terase, balkoni, zimski vrtovi … Seveda pa se za polaganje ploščic lahko odločimo tudi v večjih gospodarskih poslopjih in specifičnih namenskih prostorih – laboratorijih, zdraviliščih, obratih za predelovanje hrane …

Za kaj najpogosteje najamemo keramičarja?Opis storitve
Prenova kopalniceNajpogosteje najamemo izkušenega keramičarja ravno za obnovo kopalnice. Ta nam lahko hkrati namesti tudi novo kopalniško pohištvo.
NovogradnjaOb notranjem opremljanju novogradnje se za keramiko prav gotovo odločimo v več različnih prostorih; kopalnica, sanitarije, kuhinja, predsoba, hodniki …
Urejanje zunanjih prostorovKeramičar lahko poskrbi za prijeten ambient s pravilno izbiro keramike tudi na terasah, balkonih, zimskih vrtovih. Prav tako se lahko za keramiko odporno na mraz odločimo tudi, če urejamo vrtne lope, paviljone …
Urejanje večjih namenskih poslopij/industrijskih obratovSeveda lahko keramičarja najamemo tudi za polaganje ploščic v bolnišnicah, termah, laboratorijih, obratih za predelavo hrane, restavracijah …
Keramičar storitve in urejanje okolice
Primer ureditve terase s ploščicami, ki so odporne na mraz.

Koliko v povprečju računa keramičar svoje storitve?

Povprečna cena za keramičarska dela v Sloveniji znaša od 10-15 € na kvadratni meter. Tukaj si lahko preberite več o povprečnih cenah keramičarskih del.


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite cene / ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

(Ljubljana / Maribor / Celje / Kranj, Velenje / Novo mesto / Koper …)
Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

Koliko strank letno išče keramičarja v Sloveniji?

Na podlagi podatkov iz omisli.si/keramicarja in Google iskanj smo največ povpraševanja po storitvah keramičarjev zaznali v pomladnih mescih (mar-maj), česar posledica je, da so keramičarji najbolj zasedeni v poletnih mescih. Takrat težko dobite keramičarja za manjše projekte (npr. polaganje nekaj kvadratnih metrov ploščic) in tudi cene keramičarskih storitev lahko zanihajo navzgor. Več analiz cen storitev poiščite tukaj.

keramičar iskanja strank povpraševanja omisli.si mojmojster primerjam.si
Največ povpraševanj po storitvah keramičarjev smo zaznali v pomladnih mescih (mar-maj), česar posledica je, da so keramičarji najbolj zasedeni v poletnih mescih.

Ste keramičar in želite novih strank?

Pri Omisli.si pametno povezujemo stranke s preverjenimi ponudniki storitev. Povezali smo že preko 20.000 strank z več kot 4.000 izvajalci. Pridružite se nam (brezplačno) in prvih 30 strank vam bomo posredovali brezplačno.


brezplačen vpis za preverjene keramičarje
ocena bralcev
5 od 1