Podražitev surovin v 2021: Kaj to pomeni za cene gradnje in obnove ter roke?

ocena bralcev
5 od 1

Gradbeništvo je v času epidemije koronavirusa zacvetelo, drastično povečanje povpraševanja pa mnogi pripisujejo prav večmesečni prekinitvi svetovne proizvodnje in izvajanja določenih gradbenih del. Kljub novemu zagonu pa se gradbinci srečujejo z nemalo težavami. Eni izmed njih sta tudi pomanjkanje surovin na svetovnem trgu in drastična podražitev le teh. Ponekod so surovine dražje tudi za 40 odstotkov.

Zakaj je prišlo do takšne podražitve?

Cene gradbenih surovin so v prvi polovici letošnjega leta strmo narasle, v skrajnem primeru so se celo podvojile, v povprečju pa narasle za približno 30 odstotkov.

Če bi torej gradnja nove stanovanjske hiše leta 2020 znašala 300 tisoč evrov, bi sedaj za gradnjo istega objekta odšteli skoraj 400 tisoč evrov.

Razlog za tako drastično podražitev gradbenih surovin mnogi pripisujejo epidemiji koronavirusa. Svetovna proizvodnja surovin se je namreč, zaradi določenih epidemioloških ukrepov, za nekaj mesecev povsem zaustavila. Dodaten pritisk na dobavne verige je povzročila tudi nesreča tankerja v Sueškem prekopu, ki je še dodatno podaljšala čakalne dobe in s tem vplivala na podražitev samega materijala. K cenovni rasti surovin v tem obdobju so zagotovo prispevale tudi enormne naložbe Kitajske. Le ta je s povečanim povpraševanjem neposredno vplivala na pomanjkanje gradbenih materialov na celotnem svetovnem trgu.

Najvišji skok cen so gradbinci zaznali pri izdelkih iz kovine in jekla. Ti so danes dražji za okoli 40 do 50 %. Izdelki iz keramike in cementa so dražji za približno 10 do 30 %. Plastični izdelki pa sedaj stanejo približno 10 do 15 % več.  Omenjeno višanje cen gradbenih surovin, zamude pri dobavi in povečano povpraševanje pa je povzročilo tudi povišanje cen samih gradbenih storitev. Za tovrstna dela moramo danes odšteti približno 10 % več kot lansko leto.

Če ste v tem negotovem času načrtovali prenovo kopalnice, izdelavo fasade ali katero drugo gradbeno storitev in imate vprašanja glede cene, čakalne dobe ali česa drugega, se lahko obrnete na spletni strani Omisli.si, kjer so zbrani preverjeni gradbeni mojstri za različne storitve, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Povpraševanje po gradbenih delih v letu 2021 narašča

Kljub vsem težavam, ki jih je za seboj pustila koronakriza, pa gradbeništvo v Sloveniji cveti. Količina prenov, obnov in novogradenj se je v letu 2021 močno povečala.

Povečano povpraševanje po gradbenih delih na eni strani ter podražitev surovin in zamude pri dobavi na drugi strani pa je vodilo do večmesečnih čakalnih vrst za gradbena dela, o čemer bolj podrobno pišejo tudi pri zurnal24.

 Ali podražitev surovin pomeni tudi dražjo gradnjo in obnovo?

Gradbinci, ki so imeli v obdobju astronomnega višanja cen surovin že sklenjene fiksne pogodbe z dobavitelji niso imeli večjih težav. Za njih so cene surovin načeloma ostale enake. V škripcih so se znašli predvsem tisti, ki so sklenili zavezujoče se pogodbe za gradnjo, izračunane po takratnih cenah, pogodbe z dobavitelji pa še niso sklenili. V tem primeru so morali plačati novo ceno jekla, približno 40 do 50 % več. Na gradnjo seveda vplivajo tudi dolge čakalne dobe. Mojstri v teh mesecih potrebujejo veliko več časa kot ponavadi, da si zagotovijo potrebne zaloge surovin. Cene gradnje in obnove so tako v letu 2021 strmo narasle. Mnogi podjetniki in zasebniki so bili zato primorani gradnjo ustaviti in počakati, da se cene ponovno normalizirajo.

Če vas zanimajo točni zneski posameznih gradbenih storitev, si oglejte ta članek, kjer je možen tudi ogled kratkega video posnetka.
ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja