Kaj je fizioterapija in kdo vam lahko pomaga?

ocena bralcev
5 od 1

Fizioterapija je zdravstvena veda, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni ali poškodb in njihovih posledic s fizikalnimi metodami. Fizioterapevti uporabljajo različne tehnike, kot so masaža, gimnastika, akupunktura, elektroterapija in drugo. Fizioterapija lahko pomaga pri obnavljanju funkcije telesa po poškodbi ali bolezni ter izboljšanju splošnega zdravja. Uporablja se lahko tudi za preprečevanje bolezni in poškodb.

Na Omisli.si vas čaka seznam preverjenih fizioterapevtov blizu vas.

Pošlji povpraševanje fizioterapevtom

Prednosti fizioterapije

Fizioterapija je pomembna metoda zdravljenja, ki izboljšuje počutje in funkcionalni prehod po bolezni ali poškodbi. Prav tako lahko omogoča ozdravitev pri številnih telesnih boleznih.

Zakaj pa bi morali uporabljati fizioterapijo?

Povečanje gibljivosti: Fizioterapevti lahko ponudijo različne vadbene programe, s katerimi lahko pacientom olajšajo premikanje sklepov in mišic. To prispeva k povečanju oprijemljivosti, zmanjšanju bolečin in preprečevanju nadaljnjih poškodb.

Izboljša stres: Telesna dejavnost je odličen način za spopadanje s stresom. Na sejan telovadba lahko bolnik prožno deluje, da se obnavlja funkcionalnost. Poleg tega fizioterapevti redno spremljajo napredek bolnika in preverijo, če so vidni posledice telesne dejavnosti (bolečine v mišicah ipd.).

Omogoča samozdravljenje: Fizioterapevti lahko nudijo program usposabljanja za samozdravljenje doma (uporaba blazine, …). Na ta način lahko pacient doseže optimalne rezultate brez da bi potreboval stalno nadzorovanje specialistov!

Fizioterapija
Preverjenega fizioterapevta poiščite na Omisli.si/fizioterapijo.

Kako se pripraviti na obisk pri fizioterapevtu?

Preden obiščete fizioterapevta, morate opraviti preglede in teste, da bi ugotovili vzroke vašega stanja. Na primer, če imate bolečine v hrbtu ali mišicah, boste morda morali opraviti rentgenski pregled ali MRI. Poleg tega morate pred obiskom pri fizioterapevtu posredovati informacije o svoji anamnezi (zgodovini bolezni) in medicinskih pregledih ter priložiti urnik zdravil. Na obisku bodo fizioterapevt in pacient skupaj razpravljali o ciljih terapije in načinu doseganja le-teh.

Za katera bolezenska stanja je primerna fizioterapija?

Fizioterapija je primerna za številne različne vrste bolezni. Lahko jo uporabite za lajšanje simptomov artritisa, osteoporoze in revmatoidnega artritisa ter spremljanje rehabilitacijskih programov po operaciji ali poškodbi. Fizioterapevti lahko tudi pomagajo pri odpravljanju kroničnih bolečin v mišicah in sklepih ter izzivov s hrbtenico. Poleg tega so nekateri fizioterapevti specializirani tudi za druge posebne primere, kot so diabetiki ali bolniki s Parkinsonovo boleznijo.

Zakaj je skrbna rehabilitacija tako pomembna po poškodbi?

Rehabilitacija je proces okrevanja od travmatske poškodbe ali operacije. Pomembno je, da se rehabilitacija pravilno izvede – to pomeni redno opazovanje stanja bolnika ter prilagajanje programa glede na potek okrevanja bolnika. Skrbna rehabilitacija lahko prepreči nadaljnjo škodo telesu ter poveča možnosti uspeha okrevanja pacientovega stanja pred poškodbo oziroma operacijo. Fizioterapevt lahko pacientu nudi nasvete o tem kako ohraniti dobro držo med dolgotrajnim sedenjem oziroma stojenjem ter mu ponudi individualno prilagojen program gibanja oziroma vadbe glede na potek okrevanja pacientovega stanja pred poškodbo oziroma operacijo.

So v Sloveniji sofinancirane fizioterapevtske storitve?

Večina držav ima določene programe financiranja zdravstvenih storitev – to pa ne velja samo za medicinske postopke ampak tudi za fizioterapevtske postopke. Pogosto so ti programi del javnih blagajn ali pa so financirani s strani privatnih organov oziroma podjetij – odvisno od države do države se ti programi razlikujejo glede na to kdo jih financira in kakšna je namenjenost finančnih sredstev (ali gre samo za preventivno dejanje oziroma le-to omogočajo samo pacientom s specifičnimi diagnozami). Preden se odločite da bi opravil/opravila fizoterpevski postopek si preverite ali ga vaš program financiranja podpirala/podpiralo – čeprav vemo da to ni enostavno saj vsaka država imata drugace definirane programe financiranja!

V Sloveniji so fizioterapevtske storitve sofinancirane s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). To pomeni, da del teh storitev ni potrebno poravnati v celoti – pacient lahko plača le del subvencije izplačane zavodu. Fizioterapevtske storitve vključujejo gibanja, masaže, ultrazvok terapijo in številne druge posege in postopke, ki ugodno vplivajo na rehabilitacijo pacientov. Sem ne moremo šteti alternativnih masaž, kot so ayurvedske masaže.

Je pa tako, kot pri skoraj vseh zdravstvenih storitvah… Mnogo hitreje boste na vrsti, če se odločite za samoplačniško fizioterapijo.

Fizioterapevtski pristopi za pravilno držo in gibalno delovanje

Fizioloska pravilna drža telesa omogočata boljše delovanje notranjih organov ter boljšega pretoka energije skož celoten organimški sistem – ta pa omogočata boljšega psihofisičnega stanjašca posameznika! Zato je eden glavnih ciljev vsakega fisio-terapevta sprostitev mišic telesa – saj le-ta omogočata pravilno porazdelitev napetosti skož celoten skeletni aparat! Pristop ki ga uporabljava vecinoma sodobnih fiisoterapistov temelji na principu “mobilzacijske” – torej mobilzaciji mehkih tkanin (mišic) skož celoten skeletni aparat! Ta pristop omogoča boljši pretoka energijskega toka skozi celoten skeletni aparat. Dodaten bonus te metode pa je ta, da jo lahko uporabimo tudi doma – brez posebnih naparav!

Fizioterapija za težave s hrbtenico: vaje, tehnike in namigi za učinkovitost

Vaja je eden glavnih elementov uspeha pri rehabilitaciji hrbtenice. Pri tem pa moramo biti previdni – saj lahko napake pri vadbi dodatno šklodijo hrbtenici! Zato moramo biti previdni, ko določamo intenziteto treninga. Treningu moramo dodati tudi “spust” – element regeneracije, ko smo utrueni. Trening mora vsebovati tudi pasivne elemente (masaža), ki omogočajo sprostitev mišičnega tonusa.

Preverite tudi: Koliko pomagata osebni trener in nutricionist?

Uporaba terapevtskega tečaja proti bolečinam pri mišičnih boleznih

Terapijski tečaj je način zdravljenja bolečin v mišicah in sklepih, ki temelji na ustrezni terapevtski telesni aktivnosti. Tej vključujejo elemente kot so vadba, masaža, akupunktura in fizioterapija. Cilj ni le odpravljanje simptomov bolečine, ampak tudi preprečevanje njenega pojava oziroma omejevanje ponovitve bolečine. Zato je terapijski program treba prilagoditi posamezniku – da bi dosegli optimalne rezultate pa moramo zagotoviti ciljno usmerjen pristop s prerazpadom programa v manjše ciklusi (vsaka sekcija traja od 4 do 6 tednov). Seveda pa vsakomur svetujemo tudi posebno pozornost nameniti ravnotežju med obremenitvijo in sprostitev ter opravljanje rednih pregledov pri fizioterapevtih!

Na Omisli.si vas čaka seznam preverjenih fizioterapevtov blizu vas.

Pošlji povpraševanje fizioterapevtomocena bralcev
5 od 1