V Sloveniji ne zmagujejo najcenejši ponudniki. Kaj torej najbolj vpliva na najem izvajalca, če ne cena storitve?

ocena bralcev
5 od 1

Zakaj stranke ne izberejo najcenejše ponudbe? Ali ni cena storitve pomembna?

Ko se stranke odločajo, katerega ponudnika storitve bi najele, je morda prvo merilo na katerega pomislite cena storitve. Stranke res primerjajo cene storitev s konkurenco, seveda. Če je cena storitve nižja, se sprašujejo, kaj zamujajo. Če pa je cena višja, se vprašajo ali cena res opravičuje dodane vrednosti oziroma ali izvajalec res nudi superiorno storitev. Stranka se na koncu odloči za ponudnika storitve, ki mu uspe bolje odgovoriti na zgornja vprašanja.

Seveda moramo vzeti v obzir za katero storitev gre, demografiko iskalcev, regijo opravljanja storitve, izkušnje izvajalca, marketinška znanja oziroma kako se znajo ponudniki prodati in še bi lahko naštevali. Kako se stranke obnašajo v Sloveniji? Zakaj ne zmagujejo najcenejši ponudniki?

Kaj najbolj vpliva na najem ponudnika preko Omisli.si?

Preko Omisli.si je več kot 7.280 strank že iskalo ponudnika storitev. Od teh iskanj (povpraševanj) je bilo realiziranih preko 1.000 poslov. Iz teh številk smo našli zanimive ugotovitve, kaj najbolj vpliva na najem ponudnika v Sloveniji. Ne, to ni cena storitve!

»Preko Omisli.si vsaka sedma stranka, ki odda povpraševanje, tudi najame ponudnika. To je boljši rezultat, kot ga večina ponudnikov storitev dosega preko povpraševalnih obrazcev na lastnih spletnih straneh. Ko smo analizirali 28.332 ponudb preko 2.200 ponudnikov storitev, smo bili pomirjeni, da ne zmagujejo najnižje cene. To bi razumeli kot lasten neuspeh, saj Omisli.si nikoli ni želel biti iskalnik nizkih cen storitev za stranke oziroma investitorje in tudi ne orodje za cenovni dumping ponudnikov«, pojasnjuje Mitja Pritržnik iz Omisli.si.

cena-storitev-omisli.si
Stranke preko Omisli.si v povprečju izberejo 57. percentil. To pomeni, da je 57 % ponudb cenejših od izbrane, oziroma, da je 43% ponudb dražjih od izbranega ponudnika storitve.

Stranke se glede najema ponudnika storitve odločajo glede na:

(v tem vrstnem redu)

1) Ocene in mnenja preteklih strank: Če smo včasih vprašali prijatelje in znance, koga so oni najeli in kako so bili z opravljeno storitvijo zadovoljni, danes takšna priporočila iščemo na internetu. Iskalci so zelo pozorni na to, koliko preteklih strank je podalo oceno, kakšna je skupna ocena in kakšni so komentarji najslabših in najboljših ocen. Ter celo, kako se je javno glede slabe ali dobre ocene zagovarjal ponudnik. Omisli.si daje prednost ponudnikom, ki imajo dobro in verodostojno oceno. Takšnim ponudnikom posredujejo več strank in jih bolje izpostavijo na portalu, saj preko 88% strank, ki išče ponudnika storitve, najprej preveri oceno preteklih strank.

2) Certifikati, reference, priznanja: Poleg ocene preteklih strank je pomembno tudi, kaj o kvaliteti ponudnika govorijo priznanja, certifikati oziroma zaupanja vredne tretje osebe. Pri Omisli.si preverjeni ponudniki prejmejo certifikat »Preverjeni ponudnik«. Ekipa preveri poslovanje ponudnika, ocene in mnenja uporabnikov na socialnih omrežjih, forumih in drugih straneh ter preveri tudi naključne pretekle stranke. Ponudniki s certifikatom »Preverjen ponudnik« sklenejo kar 3x več posla kot tisti, ki ga nimajo! Poleg tega so iskalci pozorni še na Garancijo zadovoljstva. Nekateri ponudniki namreč vrnejo denar, če storitev ni bila opravljena, kot je bilo dogovorjeno. Še en element odločitve je številka, kolikokrat je bil ponudnik že najet preko Omisli.si.

ali-cena-storitve-vpliva-na-najem-ponudnika-na-omisli-si
Za katerega ponudnika poročne fotografije bi se vi odločili? Cena storitve ni najbolj pomembna, kajne?

3) Kako ponudniki nagovorijo želje strank: Če mladoporočenca najbolj skrbi ali bo poročni fotograf neopazno iz ozadja ujel najboljše trenutke poroke, saj ne želita celi dan »pozirati«, obstaja kar 67% višja verjetnost najema ponudnika, ki takšno željo naslovi že v uvodnem nagovoru.

4) Kako ponudniki upravičijo svojo ceno: Če je cena storitve višja od konkurence ali od povprečja na trgu, je zelo pomembno, da jo zna ponudnik upravičiti oziroma pojasniti. 65 % iskalcem ponudnika storitve je zelo pomembno, da ponudnik izpostavi in predvsem argumentira višjo ceno. Glasbeniki denimo zagovarjajo višjo ceno s številom članov zasedbe, z igranjem v živo in z animacijo gostov, keramičarji z garancijo dela, s kvaliteto materialov, ki jih uporabljajo, itd.

5) Cena storitve: Na koncu je dejavnik seveda tudi cena storitev, a ima ta najmanj vpliva. Kakorkoli, če bi vse ponudbe rangirali glede na ceno storitve od 1 do 100, bi povprečen iskalec izbral ponudbo s “ceno” 57. Pri Omisli.si se morajo tudi stranke vnaprej odločiti glede prioritete, ali jim je bolj pomembna kakovost opravljene storitve ali cena. In kar 78 % strank že v osnovi išče ponudnika višje kakovosti. Podatek seveda variira po starostnih skupinah ter storitvenih sektorjih (npr. najstnik, ki najema prostor za rojstno-dnevno zabavo, razmišlja drugače, kot bodoča mladoporočenca, ki iščeta prostor in pogostitev za popolno poroko).

Glavni dejavnik, ki vpliva na najem ponudnika storitev v očeh stranke, je torej »ZAUPANJE«. Če stranka ne more zaupati enemu bolj kot drugemu (če ponudniki nimajo ocen preteklih strank, ne nagovorijo strahov oziroma želja strank, ne znajo argumentirati svoje cene, ne izstopajo), potem je logično odločanje glede na ceno storitve. Takšna odsotnost zaupanja na koncu ni dobra niti za stranko (storitve ne moreš vrniti kot izdelka, če z njim nisi zadovoljen) niti za ponudnika storitve (če ponudnik komaj shaja s prihodki, je to zanesljiva pot v zaprtje dejavnosti).

»Z vsem tem v mislih lahko bolje razumemo, zakaj ni vedno smiselno oziranje na podatek, katero ceno stranka izbere na koncu, saj to ni glavni dejavnik odločanja. Kakorkoli, statistično gledano stranke v povprečju izberejo 57. percentil. To pomeni, da je 57 % ponudb cenejših od izbrane, oziroma, da je 43% ponudb dražjih od izbranega ponudnika storitve.« še dodaja Mitja Pritržnik iz Omisli.si.

 


Video-izjava enega bolj uspešnih ponudnikov, ki je s pomočjo Omisli.si povečal promet za 50%

Kot ponudnik se k Omisli.si pridružite tukaj.









ocena bralcev
5 od 1