Kje vse vam lahko pomaga arhitekt in koliko vas to stane?

ocena bralcev
5 od 1

Gradite, prenavljate, bi si omislili prizidek, visoko ograjo ali pa bi radi le zares preuredili okolico? Na Pinterestu ste hitro našli ideje. Zdaj pa je vse to treba spraviti v realno stanje. Kako vam lahko pomaga arhitekt?

Potrebujem gradbeno dovoljenje? Kdo bo komuniciral z izvajalci in jih nadziral? Ali so moje želje izvedljive? Ima kdo boljšo idejo?

In na koncu.. pri čem vse nam lahko pomaga arhitekt oz. arhitekturni biro?

prodom biro logotip

Stopite v stik z PRODOM BIRO

Okoli teh vprašanj smo se pogovorili z ekipo Prodom Biro, kjer se že več kot 16 let let ukvarjajo z projektiranjem in izvedbo unikatnih gradbenih projektov. Tole so nam povedali. ??

arhitekt cena 5
Kako vse vam lahko pomaga ekipa arhitektov?

Kaj vse delajo arhitekti?

Najprej razčistimo pojme. Vi, ki ta članek berete ste investitor, saj na koncu plačate projekt. Delali vam bodo izvajalci. Most med vami in končanim projektom pa bo arhitekt oziroma arhitekturni biro.

Arhitekt vas torej vodi skozi postopke pridobivanja dovoljenj, načrtovanja, zasnov in gradnje oz. prenove objekta. Zamislite si ga lahko kot oblikovalca dodane vrednosti vašemu projektu.

Naloga dobrega arhitekta je, da vaše želje pretvori v praktične rešitve, ki so skladne z vašimi finančnimi zmožnostmi. Hitro lahko predvidi potencialne situacije in napake. Sposoben je ustvariti stabilen in uravnotežen bivanjski prostor.

Slog arhitekta mora biti prilagojen okolju, zato v prostor posega odgovorno.

Arhitekt za vas projektira novogradnje, prizidave, nadzidave, rekonstrukcije, prenove, energetske sanacije, poskrbi za celovito ureditev, prenovo ali le osvežitev stanovanja.

Z njim se lahko dogovorite tudi za oblikovanje notranje opreme po meri ter za načrtovanje okolice.

Za vas ureja gradbeno dokumentacijo za novogradnje, legalizacije ter druge gradbene posege. Lahko pa tudi izvaja inženiring in skrbi za projekt v vseh fazah gradnje. No, preverjena ekipa arhitektov in oblikovalcev Prodom Biro je z vami lahko na vsakem koraku.

prodom biro tipski projekti
To so le nekateri izmed množice tipskih projektov ekipe Prodom Biro.

Kako poteka delo z arhitektom?

Pred izbiro arhitekta najprej preverite reference arhitektov na zaupanja vrednih portalih, kot je Omisli.si. Prav vam bodo prišle predvsem fotografije zaključenih projektov, saj boste tako hitro ugotovili, če ste za skupaj. Če gre le za projektno dokumentacijo pa bodo predvsem izjave preteklih strank zelo v pomoč.

Prvo srečanje z arhitektom

Z arhitektom se morate ujeti tudi osebnostno. Kar nekaj časa boste preživeli skupaj. Prva predstavitev lahko poteka preko telefona, emaila ali preko spletnega sestanka, potem pa je dobro, da se čim prej snidete tudi v živo. Nekateri arhitekti vam bodo na začetku ponudili nekakšen vprašalnik, s pomočjo katerega se bodo tudi sami odločili, ali ste za njih primerna stranka ali ne.

Na prvem srečanju boste dobro izrazili svoje želje in pričakovanja. Kaj potrebujete? Brez česa ne gre? Kdaj pričakujete dokončanje projekta? Kaj ste že gledali in vam je všeč. Imejte poleg nabor Pinterest povezav, fotografij s spleta ali iz ulic vašega mesta, preteklih projektov drugih arhitektov, karkoli lahko oriše sliko tega, k čemur strmite… Ali pa le zares dobro razdelane želje, katerim bodo potem arhitekti poskušali kar najbolje ustreči in jih preseči (na vse gotovo namreč niste pomislili).

Arhitektura je orodje za izboljšanje kakovosti življenja. Je poetika prostora.

Naslednja zelo pomembna stvar je vaš proračun. Do kam lahko sežete. če to ni izvedljivo, vas bo arhitekt kmalu na to opozoril in skupaj bosta prilagodila budžet ali želje.

Arhitekt bo na prvem srečanju skušal torej zajeti posnetek vašega življenskega sloga. Ali pa sloga, ki ga želite živeti odslej. S čim se ukvarjate? Koliko vas je (ali bo kmalu) v družini? Kaj vam v življenju veliko pomeni in vam prinaša veselje? Kako preživljate prosti čas? Veliko gostite prijatelje? Kako poteka vaša družinska večerja? Kje in kako radi parkirate vozilo?

Prvi sestanek je velikokrat brezplačen in je zatorej tudi nekoliko krajši. Konkretno svetovanje se lahko po dogovoru zaračuna.

prodom unikatni arhitekturni projekti
Unikatni projekti ekipe Prodom Biro.

Koliko stane arhitekt in kaj vse dela?

Navadno vam bo arhitekt kmalu po prvem sestanku nakazal cenovni okvir njihovih storitev, glede na vaše potrebe in zahteve.

Investitorji se velikokrat začudimo, da je arhitekturno načrovanje, oziroma idejni projekt, oziroma tista kreativnost arhitekta, kot si jo dejansko predstavljamo pod pojmom arhitektura navadni smrtniki, veliko cenejše od manj zabavnih delov arhitekture, kot je projektna dokumentacija in vseh obrobnih s tem povezanih stroškov (npr: dovoljenja, provolitve, ureditev meje, legalizacije morebitnih obstoječih objektov, itd.).

Cena arhitekta je velikokrat odvisna od lokacije, težavnosti ter faz projekta ter od vrste storitev, ki jih nudi. Cena za arhitekturni projekt stanovanjske hiše se v navadno giblje med 2-5 vrednosti investicije. Tipski načrti, to so tisti projekti z že izdelano zasnovo, ki se potem le prilagajajo naročniku, so ugodnejši. Več kot bo popravkov in sprememb v željah ter nepričakovanih zapletov, dražja bo na koncu storitev.

Arhitekt projektant izvede arhitekturno projektiranje. S tem ni odgovoren zgolj za izdelavo in usklajenost projektne dokumentacije, ampak se lahko tudi poveže z izvajalci in samostojno ter celostno izvaja projekt, brez navzočnosti investitorja. Kar je precej fino.

Na tem mestu omenimo tudi načrtovanje okolice in notranje oblikovanje.

Včasih arhitekturni biroji tudi sami predlagajo svoj krog izvajalcev in/ali prevzamejo celotno komunikacijo z njimi. Tudi zelo fino. Seveda vam arhitekt o delu na gradbišču sproti poroča. Verjemite, teh pogovor z izvajalci nočete voditi sami. Vedno gre kaj narobe in vse to vam vzame veliko časa in predvsem stresa.

Lahko pa se z izbranim arhitektom dogovorite za gradbeni nadzor. Ob tem bo arhitekt soeloval z izbranimi gradbenimi in strojnimi inženirji; specialisti za vodovodne inštalacije, odvod kanalizacije, napeljavo plina, prezračevanje in rekuperacijo, projektanti elektroinštalacij, požarnega reda ter obrtniki, mojstri in drugi ponudniki storitev, ki ste jih izbrali vi.

Ekipa arhitektov in oblikovalcev (moški in ženske)

Vrhunski arhitekti sodelujejo z ekipo arhitektov in notranjih oblikovalcev, ki so soavtorji projekta. Več glav pač več ve.

Fino je, da so v ekipi tako moški kot tudi ženske, saj lahko vsak pridoda svoje prednosti in vidike, od organizacije dela, do kreativnih nalog, kar skupaj vodi do lepo usklajene in premišljene arhitekturnega rešitve.

Uspešen zaključek in…

Sodelovanje z arhitektom je pri koncu, ko so pogodbe z vsemi izvajalci zaključene. A se sodelovanje z dobrim arhitektom v resnici nikoli ne konča. Investitorji imajo ves čas (nove) želje za dodajanje idej projektu. Ko je čas, da ideje realizirajo, se pogosto obrnejo na izbranega arhitekta, saj vedo, da jim bo dobro svetoval, jih usmerjal ter uspešno izpeljal projekt.

prodom biro logotip

Stopite v stik z PRODOM BIROocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja