Intervju z Ajdo Hvastija – svetovalko za zanositev z neverjetnimi uspehi

Zanositev, rojstvo otroka in starševstvo.

Kazalo

ocena bralcev
5 od 3

Zanositev ni vedno enostavna in ko ne vemo več kaj storiti, si želimo, da bi nam lahko nekdo pomagal. Pogovarjali smo se z Ajdo Hvastija, lastnico podjetja Valuna, ki svetuje parom pri zanositvi. Zanimalo nas je, kako je mogoče, da so prav vsi pari, ki so do sedaj prišli na svetovanje k njej, tudi zanosili. Prosili smo jo, da podeli kakšen nasvet tudi za tiste izmed vas, ki na tem še delate.

Stopite v stik z Ajdo Hvastija

Zanositev s podporo Ajde Hvastija.

“To kar delam, počnem z vso predanostjo.
Zavedam se odgovornosti, ki jo imam in zato so tudi vidni rezultati.”
(Ajda Hvastija, Valuna)

Bom začela kar z najbolj provokativnim vprašanjem: zakaj bi vas par sploh najel? Ali
ni zanositev nekaj najbolj naravnega?

Res je, da je zanositev posledica res prijetne aktivnosti (smeh), ki je za nas naravna. Dejstvo pa je, da ima trenutno vsak 5.-6. par težave pri zanositvi. Razlogi za to so zelo različni, od okoljskih do
specifičnih za vsak par, na večino izmed njih pa lahko vplivamo. Izziv je v tem, da par ne ve, kaj je narobe, zakaj ne pride do zanositve, kaj je potrebno spremeniti. Ko pa nekaj časa ne uspe, se običajno zraven še sekiramo, še posebej me, ženske. Vrtimo se v tem sklenjenem začaranem krogu, zaradi česar pride do dodatnega stresa ter posledično še manjše možnosti za zanositev.

Prednost mene kot svetovalke je ta, da vsak par obravnavam popolnoma individualno. Skupaj odkrijemo, kaj bi pomagalo k boljši plodnosti. Je to prehrana, poznavanje cikla, spopadanje s stresom, dober spalni režim, odpravljanje raznih čustvenih blokad, ipd. Iz ženskega cikla lahko vidim(o) ali ima ovulacijo, kdaj ima plodne dni, ali ima dovolj estrogena in progesterona. Ko vemo, kje (in če) potrebuje podporo, lahko na naraven način pomagamo. Prav vsakemu paru, ki npr. poskuša že pol leta in ne uspe zanositi, predlagam, da pride k meni na posvet. Predvsem zato, da pogledamo, če je vse v redu in da lahko potem pomirjena poskušata naprej. V primeru, da je kakšno področje, kjer je potrebno malo dodatne pomoči, pa je seveda tudi bolje izvedeti prej kot kasneje. Večina parov s katerimi sodelujem, sicer pride k meni kasneje, nekateri šele po poskušanju 3 let.

Da odgovorim na vprašanje: tudi gibanje je za nas naravno a kljub temu najamemo fitnes trenerja, da ne pride do poškodb ter da so rezultati čim prej vidni. Področje zanositve pa je še toliko bolj pomembno. V kolikor je vse v redu, ne bo samo par hitreje zanosil, temveč bo tudi dojenček bolj zdrav, saj skozi svetovalni proces pogledamo tudi, kaj je dobro delati, jesti in dodajati v nosečnosti. Če obstaja nekaj, kar paru preprečuje ali otežuje zanositev, je nujno, da to čim hitreje odkrijemo in odpravimo. Tega par sam ne bi zmogel ali pa bi bil zelo, zelo dolgotrajen proces. Pari me najamejo zato, ker po svojih najboljših močeh poskrbim, da vsak izmed njih zanosi.

Tjaša, če vam tako ustreza, se lahko kar tikava?

Seveda, brez problema! Povej mi, na tvoji spletni strani www.zanosi.si sem prebrala, da imaš s pari, s katerimi delaš, prav neverjetne rezulatate! Je res, da so do sedaj zanosili prav vsi, ki so prišli k tebi? Imaš kakšno čarobno paličico?

(Smeh) Ne ne, nimam čarobne paličice – na žalost. Res je, prav vsi pari, ki so prišli k meni so zanosili. V statistiko štejem pare, ki so k meni prišli več kot petkrat. Ne štejem parov, ki pridejo malo pokukati in ko ugotovijo, da nimam nobene čarobne tabletke in da bojo morali sami kaj narediti, grejo. Tako hitro pa tudi pri meni ne gre. Moja »čarobna paličica« v narekovajih je to, da par obravnavam celostno in individualno. Tako bodoče mamice kot bodoči očki so edinstveni, vsak od nas je unikat in zato pri tako kompleksni zadevi kot je zanositev, ne pomagajo neke masovne rešitve. Skupaj raziskujemo, kaj ju lahko podpre kot par in kaj vsakega kot posameznika. Že to, da lahko odložita skrb zanositve na moja ramena, je zlata vredno. Sem tudi zelo ciljno usmerjena in moj cilj je zanositev mojih mamic in očkov.

Tvojih mamic in očkov?

Ja, tako jaz rečem parom, ki pridejo k meni. Moji mamice in očki. Čeprav so takrat še bodoči mamice in očki. Pravzaprav imamo v naši družini tak lep običaj – ko par, s katerim delam, zanosi, doma z otroci naredimo proslavo. Bodočemu dojenčku napišemo ali izrečemo dobre misli in želje ter se veselimo, da bo prišel na svet razveseliti svojo mamico in očka. Priznam, da imam takrat vedno solze ganjenosti v očeh, ker so vedno tako lepe in iskrene želje. In ravno otroci imajo vedno najlepše želje za bodočega novorojenčka.

Nosečnost.
Zanositev – nekaj povsem preprostega a hkrati tako kompleksnega. Fotografija: Petra Nuzdorfer

Vidim, da res z dušo opravljaš svoje delo. Kako pa si začela, kje si dobila idejo za to delo?

Ja, to je res moja poklicanost v dobesednem pomenu besede. Ko sva se s fantom odločila, da bi rada otročka, sem nehala jemati kontracepcijske tablete in sploh nisem imela menstruacije. Ko sem šla h ginekologinji, je bil njen odgovor le to, da naj če ne bo nič bolje, pridem nazaj čez eno leto. Čeprav se mi je ta dogodek globoko vrezal v spomin, se še bolj spomnim čustev, ki so me preplavljala – takrat in dneve, tedne in mesece po tem. Počutila sem se, kot da sem nekako manj ženska. Da je nekaj narobe z mano. Najhuje je to, da ne veš. Bom zanosila ta mesec, naslednji, čez pol leta, 1 leto, 5 let…? To me je najbolj grizlo in zelo sem se obremenjevala. Midva sva potem na srečo zanosila, a v meni je ostala ta želja, ki se je rodila iz moje stiske – pomagati drugim. Zgodba je sicer precej daljša, kot je najin skupni čas. Tisti, ki vas zanima, si jo lahko preberete na moji spletni strani.

Si že prej delala kaj podobnega?

Prav zanimivo – ko sem se odločila za svetovanje parom pri zanositvi, so se poklopila prav vsa znanja, ki sem ji do takrat pridobila. Po končani prvi porodniški sem 2 leti delala v Medisu, ki je
farmacevtsko podjetje, kar mi zelo pomaga pri zdajšnjem delu. Že prej sem se več kot 15 let ukvarjala s splošno prehrano, s prehrano ki par podpre pri zanositvi pa 7 let. Že več kot 15 let sem tudi mojster nevro-lingvističnega programiranja, cca 20 let pa samouk s področja psihoterapije. Za opazovanje in razlago ženskega cikla, plodnih dni, ravni hormonov ipd. uporabljam in parom razložim simpto-termalno metodo. Izobraževanje je stalnica mojega dela in mu posvečam ogromno časa. Sodelujem tudi s slovenskimi in nemškimi strokovnjaki s področja ginekologije, fizioterapije in psihoterapije. Ker se zavedam, da mi vsak par zaupa tisto najdragocenejše – vpliv na spočetje svojega bodočega dojenčka, svoje delo jemljem zelo resno in z vso odgovornostjo. Kot posledica tega pa seveda sledijo tako dobri rezultati, kot jih imamo z mojimi pari.

Kakšna pa je povprečna starost parov, ki pridejo k tebi?

Pari so stari nekje od 30 do 45 let. Starost je zelo različna, vendar prevladujejo tisti malo pod 40. Je pa povprečje pri parih, ki še nimajo otroka, precej nižje (pod 35 let) kot pri parih, ki že imajo otroka. Zanimivo je, da približno polovica parov, ki pride k meni, že ima otročka in pridejo, ker se zatakne pri zanositvi z drugim otrokom.

Kaj bi želela povedati parom, ki ne morejo zanositi?

Najbolj pomembno je, da sta med seboj povezana in delujeta kot ekipa. To pomeni, da sta v podporo drug drugemu. Po mojih izkušnjah, da je moški v oporo ženski. Ostalo bo že prišlo. In pa ne predolgo čakati, preden poiščeta pomoč – izgubiti nimata kaj, pridobita pa lahko pravi, mali čudež.

Kontaktirajta me. Tu sem, da vama pomagam.

Zanositev in družina.
S skupnimi močmi lahko dosežemo, da tudi vidva postaneta mamica in očka. Fotografija: Saša Manojlovič
ocena bralcev
5 od 3
Deli prispevek >

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pošljite povpraševanje izvajalcem


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno