Revija Nasvet strokovnjaka

Ko kupujete vhodna vrata, cena ne sme biti glavni dejavnik!

vhodna-vrata-za-hiso algo

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Vhodna vrata potrebuje vsaka stavba. Ker pa je različnih tipov in modelov vhodnih vrat precej, se moramo znati informirano odločati. Na kaj torej paziti, ko kupujemo vhodna vrata?

Stopite v stik z ALGO VRATA, d.o.o.

Osnovni namen vhodnih vrat je tesnenje oziroma zapiranje odprtin v zunanjih stenah stabvbe.

Funkcije vhodnih vrat so mnoge, najbolj pomembne pa so:

  • ščitijo pred vremenskimi razmerami
  • protivlomna zaščita
  • zagotavljajo zasebnost
vhodna-vrata-hisa algo
Vhodna vrata za hišo.

9 stvari, na katere morate paziti ob izbiri vhodnih vrat

1) DIZAJN: Vhodna vrata pritegnejo ali odvrnejo pogled

Ena izmed prvih stvari, ki pritegne pogled na stavbo so prav vhodna vrata. Tukaj navadno sprejmemo goste oziroma obiskovalce, zato je to pomembna lokacija vsake stavbe.

Vhodna vrata so lahko prefinjen element dekorja in se morajo zatorej odlično vklopiti v obstoječo arhitekturo objekta, dobro je, da ustrezajo barvi ter slogu fasade in seveda materialu ter barvi oken. Barve in materiali so seveda lahko kontrastni (npr. ALU-LES).

In, ko govorimo o oblikovni všečnosti vhodnih vrat, ne smemo pozabiti na konstrukcijo ter oblikovanje kril, tečajev in ključavnice.

2) OBRAMBA PRED VREMENOM

Poleg estetske funkcije pa so tudi prva obramba stavbe tako pred vremenskimi vplivi kot tudi pred nezaželenimi obiskovalci (vlomi). Izbiro vhodnih vrat torej ne smemo prepuščatii naključju.

Vemo, da so vhodna vrata mnogoletna naložba. Zato bi ne sme biti med najpomembnejšimi dejavniki odločanja, ko kupujemo vhodna vrata cena, temveč funkcionalnost, poleg vizualne plati.

Pri ALGO VRATA, d.o.o. svetujejo: Vhodna vrata bi se morala uskladiti s celoto stavbe, predvsem pa morajo biti trdna, trpežna in biti sestavni izolacijski del objekta. Ponudniki na trgu nudijo veliko raznolikosti, zato je vredno poznati več proizvajalcev vhodnih vrat in šele nato sprejeti končno odločitev.

3) TOPLOTNA IZOLACIJA: Vhodna vrata preprečijo izgubo toplote in kopičenje vlage

Zelo pomemben dejavnik je toplotna izolacija vhodnih vrat. Ta morajo zaščititi objekt pred uhajanjem toplote, zato morajo imeti ustrezen koeficient prenosa toplote U.

Iz istega razloga je pomembna tudi postavitev vhodnih vrat. Neustrezna namestitev lahko namreč povzroči toplotni most, kar pa lahko povzroča izgubo toplote in vlago v zunanjih stenah.

4) ZAŠČITA PRED HRUPOM

Ker ne želite poslušati prometa in vrveža zunaj, ko ste notri, moramo paziti tudi na protihrupno zaščito, ki jo izražamo z Rw v decibelih. Višji kot je protihrupni faktor, manj zvoka prihaja od zunaj.

Zvočna izolativnost zunanjih vrat navadno znaša 30 dB.

5) MATERIAL

Poleg že naštetih dejavnikov, položite pozornost tudi zasnovi vhodnih vrat, kjer je najpomembnejša zadeva sestava krila. Zunanja vrata morajo biti trdna, trpežna, torej izdelana iz kakovostnih materialov.

“Pazite na ustrezna potrdila oziroma certifikate, ki potrjujejo varnosti razred.”, so še dodali pri ALGO VRATA, d.o.o.

Najpogosteje so vhodna vrata izdelana iz PVC, lesa, kovine, jekla ali ALU.

6) VARNOST: Vhodna vrata odvračajo nezeželene osebe

Kjer bivate, se morate počutiti varno. In vhodna vrata vam lahko zagotovijo precejšen sloj varnosti vašega doma ali poslovnega prostora. Če se počutite manj gotove, kot bi se lahko, svetujemo razmislek v smer protivlomnih vrat, saj tako zelo otežite ali celo preprečite morebitne vlome.

In to je pravzaprav tudi eden osnovnih namenov – vhodna vrata morajo zaščiti objekt pred vdorom nezaželenih in / ali nepooblaščenih oseb.

Protivlomna vrata so seveda prav tako lahko zelo estetska, in zagotavljajo ustrezno toplotno in zvočno izolacijo.

7) DIMENZIJA

Zunanja vrata morajo biti najmanj 200 cm visoka in 90 cm široka za hiše in 80 cm za stanovanja. Tukaj govorimo, da gre za dimenzijo po namestitvi podboja. Odprtina vrat pa mora biti 12-15 cm širša in 6-7 cm višja.

8) ODPIRANJE

Še ena dilema je odpiranje vhodnih vrat; levo, desno, navznoter ali navzven? Tukaj vam bo najbolje svetoval usposobljen strokovnjak, sicer pa morate dobro izmeriti odprtino vrat in zagotoviti te dimenzije prodajalcu, ki bo izbral pravo velikost vrat in podboja.

montaza_vhodnih_vrat algo
Montaža vhodnih vrat je zelo pomembna.

9) MONTAŽA

Montaža vhodnih vrat mora biti brez napak! Kot smo že omenili, lahko slabo montiratna vrata posežejo v njihovo funkcijo toplotne izolativnosti in celo povzročajo kopičenje vlage na zunanjih stenah. Varčevati pri montaži vrat ni smiselno.

Nasvete smo pripravili v sodelovanju s preverjenim ponudnikom ALGO VRATA, d.o.o., ki vam lahko zagotovi vse podporne storitve pri nakupu vhodnih vrat: dostava, demontaža, montaža, odvoz in servis.

Stopite v stik z ALGO VRATA, d.o.o.

(oglasno sporočilo)

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno