Revija Nasvet strokovnjaka

Glasbena šola: Cene, programi in pogosta vprašanja za otroke in odrasle

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Z glasbo se srečamo že zelo zgodaj, ko še ne znamo brati in gledati slik, smo pa zmožni poslušati. Dejansko poslušamo glasbo in druge zvoke že pred rojstvom v varnem zavetju materinega trebuha. Zakaj torej glasbena šola? S prihodom na svet zna otrok zelo dramatično takoj uporabiti človekov prvi instrument, glas. Materine nežne, čutne uspavanke pa ga pomirijo in zazibljejo v miren sen… tudi, če mama »nima posluha« 🤣. 

Pravijo, da je nekaterim glasba položena v zibko, medtem ko drugi nimajo posluha. Resnica ni enoznačna. Če ne bi imeli posluha, ne bi ločili niti materinega glasu od očetovega. Svoj prirojeni glasbeni talent in posluh lahko s kvalitetnim, ustvarjalnim in praktičnim glasbenim poukom do določene mere razvijemo prav vsi. A brez trdega dela talent postane neizkoriščen potencial posameznika.

Glasbena šola udeležencem nudi potrebno teoretično in praktično glasbeno znanje ter širok spekter dojemanja in razumevanja glasbe. Otroci ob doživljanju in ustvarjanju glasbe odraščajo v zrele ljudi, ki bodo presegli dvodimenzionalno materialno-razumsko dojemanje sveta. Najlepše darilo, ki ga lahko podarite otroku, ljubljeni osebi ali sebi, je znanje. Odprite sebi in svojim bližnjim vrata v magični svet glasbe. 

Naj jo otroci ne zagodejo vam, naj raje godejo na godala v glasbeni šoli. A katera glasbena šola je prava? Pri izbiri najbolj primerne vam lahko pomagamo mi. Pošljite nekaj osnovnih informacij na omisli.si/glasbeno-solo in priporočili vam bomo odličnega glasbenega učitelja za vas ali vašega otroka.

Če iščete, smo vam pripravili seznam glasbenih šol in glasbenikov, ki učijo glasbila blizu vas.

Okvirne cene za glasbeno šolo pa preverite malo nižje v tem članku…

Pošlji povpraševanje glasbenim šolam

Komu je namenjena glasbena šola?

Glasbena šola je namenjena tako najmlajšim kot najstarejšim. Primerna je za vse ljubitelje glasbe, ki jih zanima učenje harmonike, kitare klavirja ali kateregakoli drugega priljubljenega inštrumenta. Izberete lahko učenje petja, pouk igranja instrumentov in druge dejavnosti na področju glasbe in plesa. Glasbene šole izvajajo programe predšolske glasbene vzgoje, pripravljalno, nižjo in višjo stopnjo ter glasbene programe za odrasle. 

Čudovit svet glasbe vabi k sebi torej tudi ljudi v tretjem življenjskem obdobju. Zakaj ne bi učenje kitare, violine, trobente ali učenje harmonike, kontrabasa ali flavte popestrilo vašega vsakdana? Spoznajte glasbo in glasbene inštrumente ter se naučite igrati na vaš priljubljeni inštrument. Naj vas učenje klavirja, klarineta ali igranje citer sprošča in prinaša veselje v vaše življenje. 

Imate zanimiv vokal? Potem je glasbena šola kot nalašč za vas. Učenje petja v prvi vrsti poskrbi za pravilno rabo glasilk, da pozneje ne pride do poškodb glasilk. Razvili boste svoje pevski potencial, razpon glasu, kakovost tona in vokalno moč. Glede na vaše zanimanje in želje boste v sodelovanju z učiteljem petja izpilili svoj glas za resno, klasično solo petje, jazz, pop, ljudsko in narodnozabavno petje ali druge popularne komercialne glasbene zvrsti.  

Glasbena izkušnja je v veliko pomoč tudi otrokom s posebnimi potrebami, saj vzpodbuja koncentracijo, spretnost poslušanja, njihovo ustvarjalnost in izražanje skozi glasbo. Igranje instrumenta in obvladovanje petja namreč blagodejno vpliva na njihovo samopodobo in samozavest.

four boys laughing and sitting on grass during daytime
Vpis v glasbeno šolo je priporočljiv že pri najmlajših, saj bistveno pripomore h koncentraciji, ustvarjalnosti in izražanju ter samopodobi otroka.

Kdaj je pravi čas za vpis v glasbeno šolo?

Glasba zbližuje vse generacije ljudi, od najmlajših do najstarejših. Otroci in bodoči profesionalci, ki svoj poklic vidijo v glasbenih vodah, običajno pričnejo obiskovati glasbeno šolo že zelo zgodaj. 

Glasbena šola postane del njihovega življenja že v predšolskem obdobju. Otroci skozi igro postanejo pozorni in občutljivi na zvok. Veliko pojejo, plešejo in igrajo v ritmu glasbe. Gradijo melodični in ritmični posluh, se motorično krepijo, ustvarjajo in čutijo glasbo. Svoja glasbena občutja nato postopno prenašajo iz prakse v teorijo. Teoretično in praktično znanje gradijo na nižji in višji stopnji, ki jo večinoma zaključijo hkrati z osnovno šolo. 

Tisti, ki se najdejo v glasbi, glasbeno izobraževanje izpopolnijo v umetnostni gimnaziji, smer glasba. Po končani srednji stopnji pa mnogi nadaljujejo študij glasbe na akademiji za glasbo v Sloveniji ali v tujini. 

Kaj pa tisti, ki jih glasba povleče vase šele v odrasli dobi? Nekateri glasbeno nadarjeni ljudje z dobrim posluhom se učenja petja in učenja klavirja, kitare, bobnov in drugih instrumentov lotijo kar sami. A sami sebi smo težko dober učitelj. Težava je v tem, da sami usvojimo tako pravilne kot napačne tehnike, ki pa pogosto onemogočajo napredek. Potrebujemo nekoga, ki bi nas usmerjal, spodbujal in pomagal razvijati glasbene veščine. 

Glasbena šola vam ponuja vse to in še več. Ljudje se učimo vse svoje življenje, zato za vpis v glasbeno šolo nikoli ni prepozno. Tudi za tiste ne, ki zmotno mislite, da ste priložnost za učenje petja in igranje instrumenta že zamudili. Starejši glasbeni navdušenci se lahko vpišete v različne glasbene programe za odrasle vseh starosti. Programi so večinoma individualno prilagojeni predhodnemu znanju in želenemu rezultatu.

PREBERITE TUDI: GLASBENA ŠOLA IN KAKO ZAČETI V GLASBENI ŠOLI?

Koliko časa traja glasbena šola?

Glasbena šola izvaja osnovno glasbeno izobraževanje. Le-to poteka v štirih stopnjah: predšolski, pripravljalni, nižji in višji stopnji. Predšolski glasbeni program traja eno leto. Običajno poteka enkrat na teden po eno šolsko uro, torej 45 minut tedensko. Za vpis v predšolsko glasbeno vzgojo predhodni preizkus glasbenih sposobnosti ni potreben. Te otroci razvijejo skozi igro.  

V glasbeno pripravnico se vpišejo šestletniki. Poleg razvijanja glasbenih sposobnosti skozi igro, učenci gradijo svoj odnos do glasbe in spoznavajo instrumente. Glasbeni pouk se izvaja eno leto, ponavadi po 60 minut na teden. Predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravljalnica pa naj v nobenem primeru ne bi potekali več kot dvakrat tedensko. V programu otroci pridobijo dovolj informacij, da se lažje odločijo za vpis k pouku igranja želenega instrumenta.

Po uspešno opravljenem preizkusu glasbenih sposobnosti, se učenci lahko vključijo v program glasba. Glasbena šola vsako leto v mesecu maju objavi razpis za vpis za naslednje šolsko leto, ki poteka po šolskem koledarju. V razpisu so podani pogoji za vpis v izobraževalni program in nadstandardne programe, predmeti in instrumenti, za katere se izvaja pouk. Starost udeležencev je od 7 let dalje.

Osnovno glasbeno izobraževanje po programu glasba poteka 4, 6 ali 8 let. Učenci najprej obiskujejo nižjo stopnjo. Ta se deli na prvo vzgojno-izobraževalno obdobje, ki traja 2 leti in na drugo vzgojno-izobraževalno obdobje, ki traja 4 leta. Po uspešnem zaključku učenci nadaljujejo izobraževanje na višji stopnji, ki traja nadaljnji dve leti. Običajno ga zaključijo hkrati z zaključkom osnovne šole.

Nadarjeni glasbeniki in bodoči profesionalci svoje izobraževanje nato nadaljujejo na srednji stopnji na umetniški gimnaziji, smer glasba. Na umetniški gimnaziji glasbene smeri si naberejo znanje in izkušnje za sprejemni izpit na glasbeno akademijo ter druge reference. Novo pridobljeno glasbeno znanje jim odpira vrata na želeno glasbeno akademijo doma ali v tujini. 

seznam storitev za vaše malčke in otroke

Napredovanje učencev in zaključek izobraževanja

V prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju glasbenega programa nižje stopnje učenci napredujejo ne glede na dosežene ocene pri posameznem predmetu. V drugem vzgojno-izobraževalnem obdobju nižje stopnje in na višji stopnji pa učenci napredujejo v višji razred le, če jih glasbena šola ob koncu šolskega leta pozitivno oceni. 

Učenci morajo opraviti vse izpite po predmetniku in učnem načrtu ter biti pozitivno ocenjeni. Na nižji in višji stopnji se ocenjuje znanje iz nauka glasbe, instrumenta, petja in plesa ter solfeggia na višji stopnji. 

Popravni izpit se opravlja le iz predmetov nauk o glasbi in solfeggio in sicer enkrat v šolskem letu ali enkrat na isti stopnji. Če učenec ni uspešen, ponavlja razred iz teh dveh predmetov, za instrument, petje in ples pa popravnega izpita ni. 

Glasbena šola je zaključena, ko učenec uspešno konča nižjo in višjo stopnjo glasbene šole. Čaka ga zaključni nastop, zaključni izpit in podelitev spričevala z opisno-številčnimi ocenami posameznih predmetov.

Koliko časa traja ljubiteljski program?

Glasbena šola se je s svojo fleksibilnostjo močno približala potrebam ljubiteljskih glasbenikov, ki bi radi nadgradili svoje znanje in tistim, ki bi radi to šele postali. Za razliko od »prave« glasbene šole ljubiteljski programi glasbenih šol niso starostno in časovno omejeni. Omogočajo dosti več svobode in prilagajanja posamezniku kot glasbeni program, ki poteka pa ustaljenem učnem načrtu.

V ljubiteljski program se večinoma lahko vpišete kadarkoli med letom in traja poljubno dolgo. Učitelji glasbene šole sestavijo učni načrt za vsakega posameznika posebej glede na njegove želje, cilje in potrebe ter njegovo predznanje. Učenec ima tako možnost razviti veščine in tehnike, ki so osnova, da postane dober glasbenik. Če niste prepričani, v kateri glasbeni zvrsti boste lahko svoj potencial maksimalno razvili, so vam pri tem v pomoč strokovnjaki glasbene šole.

Ljubiteljski program glasbene šole ponuja tako učenje petja različnih glasbenih žanrov kot tudi učenje instrumentov in plesa. Udeležite se lahko standardnega poučevanja na glasbeni šoli ali pa se učite kar od doma. Učenje glasbe od doma, ki vam ga nudi glasbena šola preko interneta, se je izkazalo za zelo uporabno ponudbo, ki jo je vredno izkoristiti. 

Učenje petja in instrumentov je s tem postalo dostopno prav vsem, tudi gibalno omejenim in tistim, ki jim kronično primanjkuje časa. Sami si boste lahko določili termin, ko imate čas za muziciranje in pri tem ne boste izgubljali časa za vožnjo do glasbene šole. 

Glasbena šola – Kako poteka pouk?

V večini glasbenih šol se pouk izvaja standardno, v prostorih zasebnih ali javnih glasbenih šol. Učenje petja in igranja instrumentov na osnovni stopnji večinoma poteka individualno dvakrat tedensko po 30 minut. Teorija oziroma pouk nauka o glasbi, solfeggio in glasbena pripravnica potekajo skupinsko enkrat tedensko po 60 minut, individualno igranje svojega instrumenta pa enkrat tedensko 45 minut. Na višji stopnji učenci obiskujejo komorno igro in kot obvezni predmet tudi orkester ali zbor. 

Glasbena šola in njihovi učitelji se držijo predmetnika in učnih načrtov Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Učenci oziroma udeleženci glasbene šole po opravljenih obveznostih iz učnega programa in pozitivno opravljenih izpitih dobijo zaključno spričevalo. S pridobljenimi znanji lahko nadaljujejo glasbeno izobraževanje na umetnostni gimnaziji in kasneje na glasbeni akademiji.

Sodoben način življenja, predvsem pa razni izzivi, omejitve in izredne razmere so terjali prilagoditve, ki so v koraku s časom tudi v glasbeni sferi. Izvajanje koncertov, raznih delavnic, vadnic in tečajev se je preselilo na družabna omrežja. Enako je tudi marsikatera glasbena šola razširila svojo dejavnost in pričela opravljati pouk na daljavo preko interneta. 

Pouk glasbe od doma je postala alternativna možnost podajanja glasbenega znanja predvsem v korona času. S tem so glasbene šole nekoliko omilile posledice omejitev, ki so nas doletele na vseh področjih življenja. Vsekakor pa učenje kitare, klavirja, harmonike in drugih instrumentov na daljavo nikakor ne more biti in ni nadomestek za klasični pouk glasbe v glasbeni šoli. Pouk glasbe in učenje petja v živo je povsem druga zgodba.

several guitars beside of side table
Programi v glasbeni šoli se razlikujejo. Nudijo številne različne programe, ki se ločijo na predšolski, pripravljalni, nižji in višji stopnji. Običajno se za najmanjše pouk začne skozi igro enkrat tedensko, medtem ko lahko za starejše pouk poteka tudi dvakrat tedensko.

Katere glasbene programe ponuja glasbena šola?

V osnovnem glasbenem izobraževanju glasbena šola omogoča učenje petja in učenje igranja instrumentov. Učenec lahko izbira med godali (violina, viola, violončelo, kontrabas), pihali (flavta, klarinet, saksofon, fagot, oboa), tolkali (bobni, činele, tamburin, triangel) ali trobili (trobenta, rog, tuba, pozavna). 

Nekatere učence prevzamejo zvoki instrumentov s tipkami in se tako odločijo za učenje klavirja, orgel ali učenje harmonike. Drugi obožujejo učenje kitare, harfe, citer, lutnje, lire, mandoline in drugih brenkal. Vsem pa je skupna ljubezen do glasbe. 

Glasbena šola med drugim implementira pevske zbore, komorne sestave in orkestre. Poleg nauka o glasbi in učenja instrumenta je to tudi obvezni del pouka glasbe na višji stopnji. Učenci tako sodelujejo v godalnih orkestrih, pihalnih orkestrih, harmonikarskih orkestrih, kitarskih orkestrih, orkestrih harf, simfoničnih orkestrih in podobno. 

Tisti, ki jim je ljubše učenje petja, pa se poleg solopetja lahko priključijo tudi k različnim pevskim zborom in drugim vokalnim skupinam.

Pouk v slovenskih glasbenih šolah poteka na zelo visokem nivoju, na kar smo lahko ponosni. Pretežno individualni odnos med učencem in učiteljem, otroku omogoča velik in hiter napredek. Zasebne glasbene šole so pri učnem načrtu nekoliko bolj prilagodljive posamezniku kot javne. Kljub nekoliko večji fleksibilnosti, pa njihovi učenci lahko opravijo vse državno veljavne izpite. 

Učenje petja

Marsikatera privatna glasbena šola vpisuje otroke na učenje petja od sedmega leta dalje. Otroci se predvsem naučijo pravilnega dihanja, pozicije glasu in pravilne rabe glasu pri petju, da pozneje ne pride do poškodb glasilk. Poudarek je predvsem na zdravem petju, poziciji glasu, muzikalnosti in spretnosti pri interpretaciji.

Zaradi naravnega spreminjanja glasu v različnih starostnih obdobjih pa mladostniki pričnejo resno učenje petja po petnajstem letu starosti. Učenci se naučijo pravilnega nastavka in drže telesa, dihanja s prepono in glasbene teorije. Predvsem pa imajo učenci precej več tehničnih vaj petja, saj je njihov glas po mutaciji že dovolj razvit.

V glasbeni šoli bodo učenci razvijali posluh, občutek za muzikalnost in veščine vokalnega izražanja, ki izhajajo iz njihovega zanimanja. Spoznali bodo različne glasbene žanre, pravilne tehnike petja in glasbene prvine, kot so ritem, tempo, glasbeno formo, čas, dinamiko itd.

Bi tudi vi radi postali pevec ali pevka in želite izpiliti svoje pevsko znanje? Se že od nekdaj želite preizkusiti v petju, pa za to niste imeli priložnosti ali poguma? Ni še prepozno. Učenje petja je primerno za vse generacije, naj gre za solo petje ali zborovsko petje. Vzpostavite kontakt z glasbeno šolo, prijavite se na brezplačno uro in se seznanite z njihovimi pevskimi programi. Izboljšajte kvaliteto svojega glasu, pevsko intonacijo in občutek za ritem.

Učni načrt za učenje petja v glasbenih programih za odrasle so večinoma individualno prilagojeni vsakemu posamezniku. Usvojili boste osnovne in naprednejše vokalne tehnike različnih glasbenih zvrsti in se izpilili v tisti, ki vam je najbolj blizu. Pri sestavi učnega programa se mentor ozira na posameznikovo predznanje. Upošteva vaše želje, cilje in potrebe in učni načrt prilagodi vašemu tempu usvajanja znanja. 

 

glasbena šola in petje
Ste tudi vi vedno želeli postati pevec ali pevka? Ni še prepozno, saj v glasbeni šoli nudijo tudi individualne učne ure tudi za odrasle.

Učenje kitare

Učenje kitare je primerno za odrasle in otroke od sedmega leta dalje. Kitara je cenovno dostopno glasbilo tudi za tiste s tanjšo denarnico. Je čudovit vsestranski 6-strunski instrument, ki najde svoje mesto v vseh glasbenih žanrih kot solo, ritmični ali koncertni instrument. Lahko je klasična, akustična ali električna. Kitara priljubljena spremljevalka petja in zato nepogrešljiva sopotnica na izletih in praznovanjih. Igranje kitare je pravzaprav zelo zabavno.

Glasbena šola vodi svoje učence od prvih, osnovnih melodij do priprave za udeležbo na nastopih. Učenci se naučijo veščin pravilne drže in koordinacije rok ter prstnega reda. Začetne, osnovne melodije običajno udeležencem zvenijo poznano, zato je njihov napredek učenja kitare hitro opazen. Z napredkom učenja melodiji počasi dodajajo akorde in spremljevalne tone, ki obogatijo zvok melodije. 

Za začetek je za učenje kitare primerneje izbrati klasično kitaro, saj bodo učenci z njo lažje priučili osnove igranja kitare. Pridobili bodo znanje glasbene teorije, razvili posluh, muzikalnost in kreativnost. Usvojili bodo občutek za tempo, ritem, dinamiko, čas in formo. Kasneje se lahko kadarkoli v procesu učenja preusmerijo na električno kitaro.

Učenci se v glasbeni šoli poleg teoretičnega in praktičnega dela naučijo tudi obvladovanja treme in strahu pred javnim nastopanjem. Z udeležbo na številnih nastopih se počasi privadijo odra, kar jim je v nadaljnji glasbeni karieri v veliko korist. Učitelji glasbene šole so učencem na voljo tudi kot svetovalci pri nakupu primerne kitare.

Cena klasične kitare za začetnika se giblje med 70 in 100 evri, kakovostna kitara srednjega cenovnega razreda pa nekaj sto evrov. Učenec, ki bi po zaključku učenja kitare rad nadaljeval glasbeno kariero kot profesionalni kitarist, pa bo moral razmisliti o nakupu profesionalne kitare. Cene teh se pričnejo pri tisoč evrih in dosežejo ceno nekaj tisoč evrov. Akustične kitare so približno trikrat dražje in električne štirikrat dražje od klasičnih.

Učenje klavirja

Za učenje klavirja ni potrebno imeti velikih rok in dolgih prstov, kot morda nekateri napačno predvidevajo. Vsak učenec namreč razvije svoj lasten slog in način igranja, s katerim pride do želenega cilja. Klavir je glasbilo z 88 do 92 črno-belimi tipkami, ki omogoča večglasno igranje, zaradi česar vzbuja močnejše doživljanje glasbe. Je med najpopularnejšimi instrumenti, saj ga imajo radi tako mladi, kot stari. 

Priporočljiva starost za začetek učenja klavirja po učnem načrtu klasičnega programa je za otroke od šest do osem let. Za otroka je najbolje, da se s klavirjem igrivo spozna že v glasbeni pripravnici. Ko ga vzljubi, bo učenje klavirja zanj pravi užitek. V ljubiteljske programe učenja klavirja pa glasbena šola vpisuje vse zainteresirane v kateremkoli življenjskem obdobju. Torej niste še ničesar zamudili. Tudi vi se naučite veščine branja not do te mere, kot znate brati črke, tudi vi. 

Klavir se uporablja kot solističen instrument, za katerega je bilo v zlati dobi klasične glasbe napisanih mnogo brezčasnih glasbenih del. Obdržala so se stoletja in nikoli ne bodo šla v pozabo, saj doživljajo vedno nove in nove interpretacije in preigravanja različnih izvajalcev. Pogosto je klavir tudi spremljevalni instrument, na katerega zna vsaj malo igrati vsak profesionalni glasbenik. 

Za resno učenje klavirja ne zadostuje, da se z instrumentom srečujete le na urah klavirja, ampak je potrebne veliko vaje. Za vajo pa je potrebno imeti instrument tudi doma. Klavir je veliko glasbilo in le malokdo si ga lahko privošči imeti v svojem domu zaradi prostorskih omejitev in njegove visoke cene. Cene le-teh se pričnejo pri 8000 evrih in lahko dosežejo nekaj deset tisoč evrov. Glasbena šola klavir seveda ima. Zvok klasičnega klavirja se ne more primerjati z njegovimi električnimi različicami. 

Kako naj vadim, če nimam klavirja?

Klavirju spodoben približek je pianino, ki zavzame precej manj prostora, zato bo lažje našel svoje mesto v vašem domu. Za rabljenega boste odšteli od 1200 do 2500 evrov, za novega od 3.500 evrov dalje. Zaradi lesenega ohišja in klasičnega mehanizma boste iz njega izvabili zvok, soroden klavirskemu. Občutek igranja na pianino je zelo podoben občutku igranja na klavir. Tako boste lahko v domačem okolju doživeli identično glasbeno izkušnjo, kot vam jo omogoča glasbena šola.

Za glasbene navdušence, ki obiskujejo ljubiteljske programe glasbene šole, pa je za učenje klavirja zadovoljiv nadomestek boljši sintetizator (sintesizer) ali klavinova. Klavinova je električni klavir, ki enako kot sintesizer, proizvaja klavirju podoben zvok, ki pa ni tako poln in barvit, kot je klavirski. Cena boljšega sintetizatorja s sedmimi oktavami se giblje med 700 in 1500 evri. Klavinovo pa dobite od 800 evrov dalje.

Učenje harmonike

Harmonika je dokaj mlad instrument, a se v svoji 250 letni zgodovini vseskozi razvija in spreminja ter izpopolnjuje tehnike igranja.  Večina ljudi harmoniko povezuje z narodnozabavno glasbo. Harmonika je v tej glasbeni zvrsti resnično nepogrešljiva, sploh diatonična harmonika velja za pretežno narodnozabavno glasbilo. Klavirska in kromatična harmonika pa omogočata ogromen nabor različnih popularnih žanrov, ki jih lahko izvajate na tem veličastnem instrumentu.

Glasbena šola na učenje harmonike vpisuje otroke od sedmega leta dalje. Priporočljivo je, da se otrok spozna s tem instrumentom v starosti 4-5 let v času glasbene pripravnice. Če je le možno, naj prične učenje harmonike do svojega osmega leta. Za ljubiteljske programe učenja harmonike pa starostne omejitve ni. Učenci večinoma začnejo učenje harmonike na klavirski harmoniki. Cene začetniške klavirske harmonike, ki je nekoliko manjša, se začnejo pri 500 evrih. 

Otroci se v programu učenja harmonike, ki ga ponuja glasbena šola, naučijo osnove in naprednejše tehnike igranja harmonike, pravilne drže in koordinacije rok. Razvili bodo muzikalnost, kreativnost in veščine, ki izvirajo iz njegovih zanimanj. Tako bodo še okrepili svojo ljubezen do glasbe. 

Z napredkom znanja pri učenju harmonike, začetniška harmonika kmalu ni več zadostna in jo je potrebno nadomestiti z boljšo, večjo. Pri izbiri primerne harmonike so vam z nasveti na voljo učitelji glasbene šole. Cene malo boljše klavirske harmonike se gibljejo od 2000 evrov dalje, diatonične od 2500 evrov dalje in kromatične od 5000 evrov dalje pa vse do nekaj deset tisoč evrov za profesionalne harmonike. 

Glasbena šola ponuja tudi programe učenja harmonike za odrasle, pri čemer učni proces v celoti prilagodi posamezniku. Pri tem upošteva interes udeleženca, ki lahko sega na področje klasične glasbe, jazza ali druge glasbene zvrsti. Učenje harmonike lahko poteka v prostorih glasbene šole ali od doma v obliki spletnega učenja. Dostopno je torej vsem, tudi tistim manj mladim in upokojencem.   

Glasbena šola – cena?

Glasbena šola materialne stroške osnovnega glasbenega izobraževanja, ki niso financirani s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, pokriva iz letnega prispevka staršev. Glasbeno izobraževanje po programu glasba poteka 4, 6 oziroma 8 let in je razdeljeno na nižjo in višjo stopnjo. 

Na obeh stopnjah so obvezni predmeti instrument, nauk o glasbi in solfeggio, na višji stopnji pa komorna igra in orkester/zbor. Cena programa je od 25 evrov/mesec dalje, učenje petja ali igranja instrumenta pa traja 10 mesecev na leto.

Vpisnina 15 – 40 evrov se obračuna ob začetku vsakega šolskega leta in se plača skupaj s prvim obrokom šolnine. Instrument si je mogoče izposoditi v glasbeni šoli. Za večino tolkal godal pihal in trobil se cena izposoje giblje okoli 20 evrov/mesec, medtem ko se cena za nekatere harmonike in klavirje lahko povzpne tudi do 50 evrov/mesec. 

Cenovno najmanj ugodni so individualni glasbeni programi, ki pa učencu ponujajo največ. Najcenejši so skupinski glasbeni programi. Njihova pomanjkljivost je v tem, da se učitelj ne more toliko posvetiti enemu samemu učencu. Cene storitev se razlikujejo tudi glede na regijo, v kateri se nahaja glasbena šola.

Nekatere glasbene šole ponujajo tudi glasbene programe, ki se izvajajo v paru. Prednost takšnega učenja petja ali igranja instrumenta pred skupinskim je v tem, da posameznemu udeležencu pripada več časa kot pri skupinskih programih. Cena je običajno od individualnih programov učenja glasbe višja za 20 %, vendar se porazdeli na dva udeleženca

Cene posameznih glasbenih programov pa so sledeče:

Glasbeno uvajanje za najmlajše stane 34-45 evrov/mesec in poteka 60 minut tedensko. Otroci zaradi hitrega razvoja možganov v predšolskem obdobju vsebine in glasbo dobesedno posrkajo vase. Priporočljivo je, da se otroci začnejo seznanjati z glasbo že med tretjim in šestim letom starosti. Otroci v majhnih skupinah sledijo slušnim ugankam, ritmizirajo, veliko pojejo in plešejo po tempu glasbe ter se skozi igro spoznavajo z glasbo. Njihov napredek je kasneje pri nauku o glasbi, petju in instrumentu veliko hitrejši.

V naslednjih letih učenec nadaljuje učenje glasbe pri predmetu nauk o glasbi. Nauk o glasbi brez instrumenta ali petja je namenjen učencem, ki se ne želijo intenzivno ukvarjati z igranjem glasbila ali s petjem. Glasbena šola v praktičnem in izkustvenem programu učencu zagotavlja usvojitev glasbene teorije. Učenec se poleg igranja, poslušanja in petja nauči tudi branja in pisanja not. Cena programa je 36-54 evrov/mesec, izvaja pa se 60 minut tedensko.

Učenje petja ali instrumenta vključno z naukom o glasbi stane 93 evrov/mesec.

V tej ceni je zajeto individualno učenje petja ali instrumenta, ki se izvaja 45 minut tedensko in nauk o glasbi, ki poteka skupinsko 60 minut tedensko. Dodaten glavni predmet ali instrument znese od 15 – 51 evrov/mesec. 

Glasbena šola v ceno šolnine vključi glasbene priredbe, ki jih učitelji prilagodijo interesu in stopnji znanja učenca, glasbeno spremljavo pred koncerti in izpiti, interne oziroma razredne nastope in izpitni nastop s komisijo. 

Cena vključuje tudi udeležbo na dveh gala koncertih v koncertni dvorani, snemanje gala koncerta in deljenje posnetkov s starši in učenci. V ceni je tudi komorna igra s prilagojenimi in individualnimi priredbami, studijsko avdio in video snemanje, ustvarjanje lastnih skladb in računalniški zapis le-teh.

glasbena šola in cene
Cene v glasbeni šoli se razlikujejo tudi po številu vaj ter vrsti vaj. Za osnovni program boste odšteli za šolnino ter enotednsko obiskovanje glasbene šole. Po dogovoru s profesorico glasbene šole pa ima otrok lahko tudi dodatne ure razvoja ter posluha in invdividualni nauk o glasbi.

Cena glasbene šole:

 • Javna glasbena šola vpisnina | od 15 evrov dalje
 • Javna glasbena šola – program glasba | od 25 evrov/mesec dalje
 • Javna glasbena šola – nauk o glasbi brez instrumenta | od 36 evrov/mesec dalje
 • Razvoj in trening posluha | 35 evrov/mesec
 • Predšolska glasbena vzgoja | od 34 evrov/mesec dalje
 • Otroci 4-5 let | od 44 evrov dalje
 • Otroci 6-7 let | od 49 evrov dalje
 • Glasbena pripravnica | od 34 evrov/mesec
 • Učenje petja za otroke ali odrasle | od 80 evrov/mesec
 • Učenje petja za otroke ali odrasle – program glasba | od 130 evrov/mesec 
 • Učenje instrumenta za otroke ali odrasle | od 80 evrov/mesec
 • Učenje instrumenta za otroke ali odrasle – program glasba | od 130 evrov/mesec
 • Solfeggio individualno | od 20 evrov/učno uro
 • Solfeggio skupinsko | od 40 evrov/mesec
 • Nauk o glasbi individualno | od 20 evrov/učno uro
 • Nauk o glasbi skupinsko | od 40 evrov na mesec
 • Indvidiualno prilagojeni programi | od 120 evrov/mesec

Cena instrumentov:

 • Kitara | od 70 evrov dalje
 • Klavir | od 8000 evrov dalje
 • Pianino | od 3500 evrov dalje
 • Klavinova (električni klavir) | od 800 evrov dalje
 • Sintetizator (sintesizer) | od 700 evrov dalje
 • Klavirska harmonika | od 2000 evrov dalje
 • Diatonična harmonika | od 2500 evrov dalje
 • Kromatična harmonika | od 5000 evrov dalje
 • Izposoja instrumenta v glasbeni šoli | od 10-25 evrov/mesec  

Katera glasbena šola je zaupanja vredna?

Če ste kolikor toliko vešči googlanja boste na internetu našli malo morje glasbenih šol. Med njimi so:

Glasbena šola Ljubljana Vič; Posredovalnica znanja in umetnosti EGOLecta; Glasbena šola Celje; Glasbena šola Franca Šturma; Glasbena šola POLTON; Glasbena šola Rakovnik; Srednja glasbena in baletna šola Ljubljana; Glasbena šola Frana Gerbiča; Glasbena šola Tartini; Glasbena šola Grosuplje; Akademija za glas; Glasbena šola Zavoda Sv. Stanislava; Glasbena šola Merela; Glasbena šola Emil Adamič; 

in

Glasbena šola Domžale; Glasbena šola Amarilis; Glasbena šola Music; Javni zavod glasbena šola Litija – Šmartno; Neomuzik glasbena šola; Glasbena šola Kranj; Glasbena šola Fran Korun Koželjski; Glasbena šola Laško-Radeče; Glasbena šola B.A.S.E; Glasbena šola Koper; Glasbeni svet; Glasbena šola MaKe; Glasbena šola Čonce; Glasbena šola Strunica; Glasbena šola Tržič; Glasbena šola Puustotnik; Glasbena šola Logatec; Glasbena šola Lartko; Glasbena šola Kamnik; 

ter

Glasbena šola Kantilena; Glasbena šola Vrhnika; Glasbena šola Jerry; Glasbena šola Murer; Glasbena šola Trebnje; Glasbena šola Cecilija Polzela; Glasbena šola Studio Brezovar; Glasbeni center Prima; Glasbena šola Zagorje; Tvoja Glasba; Glasbena šola Nazarje; Glasbena šola Risto Savin; Glasbena šola Idrija; Glasbena šola Vox; Glasbena šola Postojna; Glasbena šola Glasbosned in druge.

A katero izbrati? Ponudba javnih in še posebej zasebnih glasbenih šol je zelo raznolika. Nekateri izbirajo med glasbenimi šolami v bližini svojega kraja. Zelo možno pa je, da glasbena šola v vaši bližini ne ponuja programa z učenje vašega izbranega instrumenta. 

Izbor prave glasbene šole je seveda odvisen tudi od vaših ciljev in rezultatov, ki jih želite doseči. Zaupajte nam vaše želje in z veseljem vas bomo povezali z zaupanja vrednimi učitelji, s katerimi boste dosegli vaše cilje.

Če iščete, smo vam pripravili seznam glasbenih šol in glasbenikov, ki učijo glasbila blizu vas.

Pošlji povpraševanje glasbenim šolam
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno