Revija Nasvet strokovnjaka

IR paneli ali električno talno gretje?

ir-paneli-gatom

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Te dni je veliko govora o energentih. O tem, da se nafta in plin dražita. In da se bo Evropa morala otresti energetske odvisnosti ter premakniti k trajnostni in samooskrbni drži. Dobra alternativa ogrevanja so IR paneli ali električno talno gretje. Tako talno kot IR ogrevanje lahko namreč priklopimo na električno omrežje, posredno ali neposredno na obnovljive vire energije, kot sta sončna elektrarna ali elektrarna na veter oziroma na akumulatorje, kar je še posebej uporabno na vikendih, mobilnih enotah ali pri daljših izpadih elektro omrežja.

Glede tega smo se pogovorili s strokovnjakom za IR ogrevanje in električno talno gretje, Tomažem Mežnaričem iz Gatom, d.o.o.

Poglejva najprej IR panele – Zakaj vi svojim strankam svetujete IR ogrevanje?

Zaradi ogromnih prednosti kakovostnih panelov. Za začetek, IR ogrevanje najbolje posnema naravno segrevanje, zato ga tudi uporabljajo v zdravstvenih ustanovah. Toplota je zaradi sevanja enakomerno razporejena, tako da ne pride do temperaturnih razlik v prostoru. Tehnologija IR panelov tudi ne oddaja elektrosmoga.

IR paneli delujejo takoj, kar pomeni, da je občutek toplote takojšen. Samo ogrevanje s paneli tiho, brez ventilatorjev, prižiganja in izklaplanja peči, pokanja in tako naprej.

Stopite v stik z Gatom, d.o.o.

Gre tudi za zelo estetsko ogrevanje. So ali neopazni ali pa dodajo estetski videz prostoru, saj jih lahko uporabite tudi kot sliko ali ogledalo.

Potem, če pogledamo zdravje. IR paneli bodo botrovali do 90 % manj prahu, saj ne povzročajo vrtinčenja prahu v domu. In pa, še pomembneje, odpravijo pogoje za nastanek plesni.

ir-paneli-gatom
IR ogrevanje najbolje posnema naravno segrevanje, zato IR panele uporabljajo v zdravstvenih ustanovah.

Kakšna je cena IR panelov?

Nekateri izračuni kažejo, da boste lahko z IR paneli prihranili do 60% pri stroških ogrevanja, kar lahko v 25 letih nanese tudi 45.000 prihranka. Kar se pa tiče investicije, je tudi ta zelo dostopna, možen pa je tudi postopen prehod na IR panele. Zelo pomembna stvar pa je, da tukaj ne boste potrebovali kurilnice in dimnika, kar precej poceni vse skupaj.

Vseeno pa opozarjam, da naj vam pred nakupom preverjeni svetovalec, ki se z IR ogrevanjem ukvarja že dalj časa, pojasni poreklo IR panela ter razloži iz katerih materialov je sestavljen grelni element IR panela.

So torej IR paneli trajnostna rešitev ogrevanja?

Če električno energijo pridobivate iz obnovljivih virov, npr. vetrne ali sončne elektrarnepo potem je IR ogrevanje ekološka in trajnostna rešitev.  Tudi sama proizvodnja IR panelov ima nizek ogljični odtis, njihova življenska doba pa traja tudi do 50 let in lahko celo podaljšajo življenjsko dobo objekta.

Kako pa je z vzdrževanjem IR panelov?

IR panelov ni treba servisirati ali vzdrževanja, saj je tehnologija nezapletena. Montaža je enostavna in hitra, ni velike potrebe po spremembah prostora (rušitve, vrtanje, …), a strankam vseeno priporočam, da IR panele montira usposobljena ekipa.

Kar se tiče pa rabe, lahko IR panele upravljate preko mobilnega telefona in tako nastavite drugačno temperaturo za vsak prostor posebej.

Poglejva še talno ogrevanje… Zakaj strankam predlagate eletrično talno gretje?

Najprej, električno talno gretje odgovarja skoraj vsem zahtevam ogrevanja doma pri višini stropa do 3 m, ob prenovi talnih oblog ali ob novogradnji.

Gre za enakomerno in uravnoteženo oddajanje in porazdelitev temperature po tleh in prostoru. Če pomislite, gre skoraj za idealen temperaturni profil, saj so tople noge in hladna glava.

Potem, primerno je za vse vrste talnih oblog. In ker gre za največje možno ogrevalno telo, ki pokriva do 80% površine tal, je lahko delovna temperatura nižja, med 27-35 stopinj Celzija. To pa pomeni, da lahko električno talno gretje ogreje prostor brez temperaturnih preobremenitev talnih oblog, kar zagotovi vrhunsko izmenjavo toplote po tleh in v prostoru. To pa tudi rešuje težave preobremenjenih elektro inštalacij.

Zaradi podobnij razlogov, kot sva jih prej omenjala pri IR panelih, je tudi tukaj manj prahu, pršic, bakterij in posledično alergij.

In končno, gre za neviden grelni element v prostoru. Debelina grelnih preprog znaša največ 2 mm, torej jih lahko polagamo pod estrih, na estrih ali na obstoječe talne obloge.

električno-talno-ogrevanje-gatom
Električno talno ogrevanje je primerno je za vse vrste talnih oblog. Na sliki IR grelne folije.

So še kakšne podobnosti z IR paneli?

Ja, električno talno gretje niti ne potrebuje kurilnice, dimnika ali skladišča energentov. Tudi ni omejitev notranjega oblikovanja zaradi radiatorjev ali drugih vidnih ogreval.

Pa še ena podobnost je. Tudi tukaj lahko inštaliramo postopno in celoten sistem priklopimo na električno omrežje ali lastne obnovljive vire energije.

Potem regulacija temperature za vsak prostor posebej, celo življenjska doba je enako ocenjena na 50 let. In tudi ta sistem ne povzroča nikakršnega hrupa ali vonjav.

V čem je razlika med IR grelno folijo in grelnimi mrežami?

Ko govorimo o električnem talnem gretju, največkrat mislimo na IR grelne folije ali grelne mreže.

Glavna prednost IR grelne folije je njena debelina 0,295 mm, kar je zaradi zanemarljive izgube na višini idealno za adaptacije. IR grelno folijo lahko namestimo brez večjih posegov v strukturo prostora, uporabljajo pa se tako za ogrevanje kot tudi za dogrevanje prostorov. Prava prednost tega ogrevalnega sistema pa je v enakomerni razporeditvi toplote po celotni površini. Tudi montaža je izredno nezahtevna.

Največja temperatura grelne folije je 32°C, torej gre za izredno varčen in udoben nizko temperaturni ogrevalni režim. Njih garancija traja do 10 let, ponašajo pa se s preko 30-letno življenjsko dobo.

Grelne mreže se najpogosteje polagajo na estrih.

Grelne mreže se po drugi strani najpogosteje polagajo na estrih in so najbolj primerne za keramične ploščice, PVC in parket.

Tudi grelne mreže lahko uporabljamo kot samostojno ogrevanje ali pa kot dodatno ogrevanje, na voljo pa so v dimenzijah od 0,5-18 m2.

Kako bi komentirali ceno investicije in vzdrževanja?

Ker gre tudi tukaj za lokalni sistem ogrevanja, kjer ne potrebujete kurilnice, je to bistveno cenejše. Cena izgradnje kurilnice, dimnika in skladišča energenta navadno presegainvesticijo ogrevanja. Če ta prihranek nadalje investirate v sončno elektrarno, pa se boste ogrevali tako rekoč brezplačno.

Takšno ogrevanje nima energetskih izgub, kot je to značičlno za centralne sisteme zaradi izgub kotla, pri prenosu energije do ogreval, na regulaciji, itd. Z manj energije se preprosto ne da kvalitetno ogreti objekta! Temu primerni so tudi stroški ogrevanja.

Vzdrževanja pri električnem talnem gretju ni. Odpadejo torej stroški vzdrževanja kotla, cistern, dimnika in ogrevalnih teles.

Relativno visoko ceno energenta (elektrike) sistem električnega talnega gretja popolnoma nadomesti z nizko začetno investicijo, trajnostjo in zanemarljivimi stroški vzdrževanja.

Kako je z varnostjo in EM sevanjem?

Vrednosti elektromagnetnega sevanja so bistveno pod dovoljenimi. Vseeno pa se za boljši občutek, če stranka to zahteva, talnega gretja ne polaga pod postelje. Kar se tiče pa varnosti, celoten sistem je certificiran, ogrevalna telesa bi lahko celo zmočili saj imajo IP zaščito. Morebitne prekinitve pa tudi enostavno lociramo in nikakršne nevarnosti izlitja ni.

Obstaja mit o negativnem vplivu talnega gretja naožilje. Kako je s tem?

Na kratku, to ne drži. Temperatura tal se giblje okrog 26 ºC, kar je 10 ºC manj od naše telesne temperature. Topopolnoma izključi možnost negativnega  vpliva na ožilje! Ta mit je nastal pred leti, ko so za talno ogrevanje uporabljali kotle z visokotemperaturnim režimom ogrevanja.

Stopite v stik z Gatom, d.o.o.
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno