Revija Nasvet strokovnjaka

Vaje za hrbtenico: zdravje je v naših rokah

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Vsem je znano, da je hrbtenica osrednji steber našega telesa in da je zdrava hrbtenica izjemnega pomena. Vendar ali se zavedamo, da smo prav sami tisti, ki smo odgovorni za svoje zdravje in ali sami naredimo dovolj zase? Premalo se zavedamo, da je zdravje v naših rokah. Zato naredimo nekaj zase in spoznajmo vaje za hrbtenico, ki krepijo in raztezajo mišice, hkrati pa vzdržujejo gibljivost sklepov.

Dvigovanje zadnjice v most

Vaje za hrbtenico
Vaje za hrbtenico: Dvig zadnjice

Ulezite se na hrbet s pokrčenimi koleni, stopali naj bosta na tleh. Roki položite ob telo. Začnite tako, da počasi dvigujete zadnjico, dokler ne začutite napetosti v hrbtenici. V tem položaju vztrajajte 5 sekund. Opisano vajo ponovite 10x.


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

Plavanje na suhem

Vaje za hrbtenico
Vaje za hrbtenico: plavanje

Tokrat se ulezite na trebuh, iztegnite roke in noge, obraz pa imejte obrnjen proti tlom. Najprej dvignite levo roko višje od vaše desne rame. Roko zadržite v tem položaju in hkrati začnite dvigovati svojo desno nogo. Poskusite jo dvigniti čim višje. V tem položaju vztrajajte 5 sekund, nato počasi spustite nogo ter zatem še roko. Isto ponovite še za drugi par rok in nog.

Vaje za hrbtenico: Osebni trener

Za dodatne nasvete in še boljšo vadbo pa se obrnite na omisli.si/trenerja, kjer lahko brezplačno oddate povpraševanje za lokalne osebne trenerje in s tem maksimalno poskrbite za svoje zdravje.

> Preberite tudi: OSEBNI TRENER: CENA (HUJŠANJE / PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE)

Dvig rok in nog hkrati

Vaje za hrbtenico
Vaje za hrbtenico: Dvig rok in nog

Ulezite se na trebuh z obrazom obrnjenim proti tlom. Roke naj bodo ob telesu, dlani pa prislonjene ob stegna. Vdihnite in počasi hkrati dvignite prsni koš, roke in noge. Začutili boste napetost v hrbtenici. V tem položaju naredite par vzdihov in izdihov, potem pa se vrnite v osnovni položaj. Naredite 3 ponovitve.

Hrbtni metulj

Vaje za hrbtenico
Vaje za hrbtenico: Hrbtni metulj

Ulezite se na hrbet z razprtimi nogami, stopala naj bodo skupaj. Začutiti morate prijetno napetost v hrbtenici. Vdihnite zrak, po nekaj sekundah ga izdihnite in počasi potisnite stegna skupaj. Naredite 10 ponovitev.

Položaj mačka-krava

Vaje za hrbtenico
Vaje za hrbtenico: Mačka-krava

Zavzemite “kravji položaj”, ob tem vdihnite in vztrajajte nekaj sekund. Ob izdihu položite glavo nazaj in spustite hrbet – zavzemite “mačji položaj”. Sledi še tretja faza, kjer iztegnite roke predse, sedite na pete in se s čelom dotaknite tal. V tem položaju vztrajajte par vdihov in izdihov. Celoten postopek ponovite šestkrat.

Raztezanje hrbta

Vaje za hrbtenico
Vaje za hrbtenico: Raztezanje

Usedite se vzravnano in položite levo nogo čez desno. Nato telo obrnite na levo stran. Upognite brado tako, da se poskušate dotakniti prsnega koša. Nato vajo ponovite v drugo smer. S to vajo boste za konec lepo raztegnili hrbtne mišice.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI OSEBNEGA TRENERJA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH OSEBNIH TRENERJEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih osebnih trenerjev

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno