Revija Nasvet strokovnjaka

Montaža klimatske naprave – kako izbrati pravo lokacijo?

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Montaža klimatske naprave je dolgoročna investicija – klima vam bo služila tudi do več desetletij. Da pa z inštalacijo dosežete želeno funkcijo, je že pri samem nakupu naprave dobro vedeti, kam jo želite namestiti. Pravilna izbira lokacije za namestitev je namreč izjemno pomembna odločitev, ki bo vplivala tako na delovanje kot tudi življenjsko dobo naprave. Izkušen inštalater vam bo s svojim strokovnim znanjem znal svetovati glede optimalnih lokacij v vašem prostoru. Kljub temu je pa koristno, da kot kupec poznate osnove pozicioniranja notranje enote.

Pridobite ponudbe/cene za klimatsko napravo

S pravilno postavljeno klimatsko napravo boste dosegli višjo raven udobja ob nižjih stroških energije. Pred vgradnjo je smiselno dobro pregledati potencialne rešitve in se o njih pogovoriti z inštalaterjem. Čeprav bo v začetku montaža klimatske naprave na boljšo lokacijo pomenila nekaj dodatnih metrov inštalacije in kakšen preboj več, se bo nekaj deset evrov višji strošek vgradnje hitro povrnil.

Montažo je najpametneje prepustiti inštalaterju
Montažo je najpametneje prepustiti inštalaterju

Kam torej namestiti klimatsko napravo?

Hladen zrak je najbolje usmeriti čim višje pod strop, da doseže celotno dolžino prostora in počasi pada navzdol. Montaža klimatske naprave mora omogočati naravno gibanje zraka.

Nameščanje klime nad okno ali nad steklena vrata, skozi katera pogosto sije sonce, zahteva zasenčevanje stekel. Izpihan zrak se sicer iz klimatske naprave segreje že ob samem izpihu.

Pozornost je treba posvetiti tudi neoviranemu pretoku zraka. Če bo ta okoli notranje enote oviran, ne tvegate le slabšega učinka naprave, temveč tudi krajšo življenjsko dobo.

Ker ima klimatska naprava vgrajen termostat, bo pogosto delovala nepotrebno, če bo nameščena nad vir toplote. Lokacije blizu virov toplote in neprijetnih vonjav torej niso primerne – klima bo namreč vase posrkala zrak iz neposredne okolice in ga razpihala po celotnem prostoru. Montaža klimatske naprave zato navadno ni priporočljiva nad kuhinjo, vhodnimi vrati, vrati kopalnice ipd.

> Preverite tudi: Klimatske naprave cenik: Povprečne cene za različne tipe klimatskih naprav z montažo

Ohlajanje najtoplejšega prostora je prioriteta

Najprej ohladite prostor, ki je najbolj izpostavljen udaru sonca in vročine. To so navadno prostori orientirani na jug ali zahod. V poletnih mesecih v povprečnem stanovanju takšne sobane predstavljajo glavni vir vse odvečne toplote.

Če uspete z vgradnjo klimatske naprave preprečiti vdor vročine skozi te prostore, ste rešili večji del problema in obenem najhitreje in najugodneje ohladili svoje stanovanje. Ko bo najbolj vroč prostor ohlajen, bo tudi bivanje v ostalih prostorih bolj udobno.

Montaža klimatske naprave na hodniku

Stranke pogosto razmišljajo o nameščanju klime na hodnik, saj so prepričane, da bodo s tem rešile vse probleme naenkrat. Potrebno pa je upoštevati dejstvo, da hodnik navadno ni direktno izpostavljen zunanji vročini in zato klimatska naprava pravzaprav nima veliko dela – hitreje doseže želeno temperaturo in se izključi. Tako je temperatura v sosednjih prostorih še vedno previsoka, uporabnik pa še dodatno zniža stopinje na sami napravi, da bi dosegel distribucijo hladnega zraka. Izkoristek klimatske naprave je iz tega razloga toliko slabši, pogosto pa se krajša njena življenjska doba.

V določenih primerih pa montaža klimatske naprave na hodniku ne predstavlja večjih težav, predvsem ko govorimo o večji površini in prostornini na vrhu stopnišča. Z vgradnjo v takšnem prostoru preprečimo dviganje toplega zraka iz spodnje etaže navzgor in dosežemo nasprotno. Zaradi spuščanja hladnega zraka po stopnišču navzdol je poleg ohlajenega zgornjega prostora prijetno hladno tudi stopnišče.

Lokacija zunanje enote

Zavedajte se, da zunanja enota oddaja določeno raven hrupa in deluje tudi v času, ko ljudje okna puščajo odprta – medtem, ko se boste vi hladili s klimatsko napravo, bo morda vaš sosed v poletnih večerih želel zaspati ob odprtem oknu. Za postavitev zunanje enote torej izberite lokacijo, ki za vas in vaše bližnje ne bo moteča.
Zunanja enota pa poleg hrupa oddaja tudi vibracije – zato naj bo nameščena na ustrezne nosilne konzole s kakovostnimi proti-vibracijskimi podložki. Tako se boste izognili neželenih tresljajev na zid objekta.

Pomemben je tudi zadosten pretok zraka. Izogibajte se ozkih niš in oviram, kot so nasprotni zidovi ali balkonske ograje.

Zunanje enote nikakor ne nameščajte na podstrešje, kjer je bistveno bolj vroče kot zunaj. Medtem, ko bo naprava hladila vaše stanovanje, bo še dodatno oddajala toploto na podstrešje. Zato verjetno ni potrebno poudarjati, da bo izkoristek pri teh pogojih zelo slab, poraba energije pa izjemno visoka.

Montaža klimatske naprave je možna tudi na zunanji strani objekta
Montaža klimatske naprave je možna tudi na zunanji strani objekta

 Za več strokovnih napotkov kontaktirajte strokovnjake Omisli.si!

ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno