Polaganje ploščic – Kako si zagotoviti čim daljšo obstojnost?

ocena bralcev
5 od 1

Polaganje ploščic je postopek, pri katerem nas ime hitro zavede. V osnovi gre sicer res precej dobesedno za polaganje ploščic na neko površino. Pa vendar se v tem na videz enostavnem delu skrivajo elementi, ki lahko drastično podaljšajo (ali skrajšajo!) obstojnost površine. Seveda si vsi želimo, da nam ploščice dobro in brez dodatnih stroškov služijo čimveč let. Zato v nadaljevanju navajamo nekaj elementov, ki bodo vaši površini zagotovili dolgo življenjsko dobo.


Pripravljeni najeti keramičarja?

Brezplačno pridobite ponudbe preverjenih keramičarjev iz vaše okolice

Zahtevaj ponudbe preverjenih keramičarjev

1. Material ploščic ne sme služiti zgolj estetiki

Ko izbirate ploščice, ne razmišljajte zgolj o izgledu. Material je eden od faktorjev, ki bo zelo vplival na obstojnost ploščic, prav tako kot na varnost. Vredno se je vprašati, kje boste ploščice uporabljali. Bo to v dnevni sobi, kopalnici, ali zunaj na terasi? Prilagodite material vremenskim razmeram in drugim faktorjem, ki bi jim lahko škodili. Upoštevajte, da se sploh keramika tako kot les širi in krči glede na temperaturo, zato nekatere oblike keramičnih ploščic niso primerne, če uporabljate talno ogrevanje. Prav tako se na lokacijah, kot sta dnevna soba in kuhinja splača razmišljati o materialu, ki ga ni težko očistiti, in ki je odporen na udarce.

polaganje ploščic ob bazenu
Če se odločite za polaganje ploščic na prostoru, ki je izpostavljen velikim količinam vlage, je lahko material ključnega pomena.

2. Ustrezna priprava močno vpliva na polaganje ploščic

Želeno površino je treba za polaganje ploščic ustrezno pripraviti. Brez tega sploh ne moremo zares računati na kakršnokoli trajnost. Površino je treba izravnati in vdolbine zapolniti z malto. Površina mora biti suha, čista in razmaščena, drugače lahko naletimo na probleme z nanašanjem lepila. V prostorih, kjer pričakujemo veliko vlage – na primer v kopalnici – je NUJNO pred polaganjem ploščic površino pokriti z vodo-tesnim premazom. Kakršnakoli vlaga lahko povzroči odstopanje ploščic.

3. Vrsta lepila za polaganje ploščic je pomembna

Obstaja veliko različnih proizvajalcev lepila za ploščice. Cena se ponavadi računa na vrečo, ena vreča pa pokrije približno 4 kvadratne metre in stane 4 do 8 evrov. V primerjavi z drugimi stroški, ki jih prinaša polaganje ploščic, je to načeloma zanemarljiv strošek, zato se splača poskrbeti, da bo lepilo res kvalitetno. To je ključno, če se želite izogniti odstopanju ploščic. O tem, katero izbrati, se je najbolje posvetovati z izkušenim keramičarjem ali prodajalcem ploščic. Za lepilo je predvsem dobro, da je čimbolj elastično, s čimer se prepreči pokanje ploščic in fug ter odstopanje kot posledico krčenja in širjenja materiala.

polaganje ploščic v kopalnici
Dobro in elastično lepilo je ključno za polaganje ploščic in drastično vpliva na obstojnost sploh v primeru kopalnic in zunanjih površin.

4. Kvalitetno fugiranje vam lahko prihrani veliko težav

Fugiranje je zaključni postopek polaganja ploščic. Gre predvsem za to, da z fugirno maso zapolnimo verzeli med ploščicami in tako preprečimo prepuščanje vode. Verjetno se že iz samega razloga za fugiranje vidi, zakaj je slednje tako pomembno. Če fugiranje ne bo kvalitetno izvedeno, bo vlaga prodrla med in pod ploščice in povzročila odstopanje ploščic, v skrajnem primeru pa lahko pride tudi do pokanja ali gnitja tal. Fugirna masa ni draga, stane približno pet evrov na kilogram, zato si je vredno vzeti čas in poiskati najboljšo. Pri tem vam bo vedno na pomoč keramičar.

5. Za polaganje ploščic izberite izkušenega mojstra

Polaganje ploščic morda ne zveni kot fizično naporno ali zahtevno opravilo. Vendar je verjetno že iz članka razvidno, da gre lahko pri tovrstnem delu hitro narobe zgolj neka majhna stvar, lahko samo detajl, pa vam bo površina, ki bi drugače držala več desetletji, propadla že zelo kmalu. Zato je priporočljivo, da se polaganja ne lotite sami, ampak najamete izkušenega keramičarja. Ta vam bo delo opravil kot se spodobi, hkrati pa vam bo vedno na voljo z nasvetom pri izbiri ploščic, lepila in podobnih stvari. Vsakdo si rad reče “zakaj ne bi izbral najcenejše opcije?”, a tako razmišljanje je zgrešeno. Površno opravljeno delo vam bo kvečjemu prineslo več stroškov, kot če v polaganje ploščic že na začetku vložite nekoliko več in si zagotovite površino, ki vam bo služila tudi več desetletij.

 

Če potrebujete pomoč pri iskanju primernega keramičarja, vam je za to vedno na voljo portal Omisli.si – pošljite nam svoje povpraševanje in povezali vas bomo z najboljšimi izvajalci na tem področju!


Polaganje ploščic?

Preverjeni keramičarji iz vaše okolice

Zahtevaj 7 ponudb za polaganje ploščic
ocena bralcev
5 od 1