Revija Nasvet strokovnjaka

Stanovanjski kredit: Obrestne mere in ponudniki za nepremičninski kredit

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Kaj je stanovanjski kredit?

Pri stanovanjskem kreditu gre za posojilo s strani banke ali hranilnice, ki ga posojilojemalec porabi za nakup stanovanja oziroma zgradnjo hiše. Krediti so v današnjih časih, zaradi porasta cen nepremičnin in tudi samih surovin, praktično edina stvar, ki nam omogoča nakup nepremičnin. Četudi pa se posojilo zdi vabljivo, ponudniki z visokimi obrestnimi merami poskrbijo, da svoje nepremičnine v primeru le tega krepko preplačamo. Da se temu čim bolje izognete pa preverite različne ponudnike kreditov na Omisli.si/financiranje. Obrestne mere se načeloma spreminjajo glede na to v kolikšnem času posojilojemalec odplača svoj stanovanjski kredit. Hitreje kot ga odplača nižja bo obrestna mera. Obrestne mere za posojila pod destimi leti so zato najnižje, za daljša obdobja pa se sorazmerno z leti zvišujejo.

Pridobite ponudbe za stanovanjski kredit >
Stanovanjski kredit
Urejanje stanovanjskega kredita.

Kakšne so povprečne obrestne mere stanovanjskega kredita?

Kot že omenjeno se obrestne mere razlikujejo glede na to v kolikšnem času posojilojemalec odplača posojilo. Povprečna obrestna mera za stanovanjske kredite do desetih let je 2,05%, obrestna mera za posojila nad desetimi leti pa 2,38%.

Obrestne mere za stanovanjske kredite.

Hipotekarni kredit ali kredit s porokom?

Stanovanjski kredit lahko vzamemo z zastavo nepremičnine torej s hipoteko, ali pa s porokom.

Hipotekarni kredit

V primeru hipotekarnega kredita ločimo dve različni vrsti kredita. Hipotekarni gotovinski kredit in pa stanovanjski hipotekarni kredit. Razlika med dvema je v tem, da pri hipotekarnem gotovinskem kreditu zastavimo nepremičnino, ki jo že imamo v lasti. Pri stanovanjskem hipotekarnem kreditu pa zastavimo nepremičnino, ki jo bomo kupili.

Kredit s porokom

Popolnoma drug način zavarovanja kredita pa je kredit s porokom, v tem primeru se poleg posojilojemalca za poravnavo dolga zaveže še tretja oseba, ki jo imenujemo porok. Tako kot pri hipotekarnem kreditu, tudi pri poroštvu poznamo več vrst. Prva vrsta je solidarno poroštvo, druga pa subsidiarno poroštvo. Pri solidarnem poroštvu sta zavezana posojilojemalec in porok enako. To pomeni da lahko posojilodajalec terja katerokoli od nasprotnih strank in vrstni red ni pomemben. Subsidiarno poroštvo pa onemogoča takojšnjo terjanje poroka, saj mora posojilojemalec dolg terjati najprej od posojilojemalca, šele po neuspešni izterjavi in pisni zahtevi pa lahko upnik terja poroka.

Je kakšna razlika med kreditom za hišo ali stanovanje?

Razlik med stanovanjskih kreditom za hišo ali stanovanje naše banke in hranilnice ne delajo. Vse skupaj spada pod eno ime in sicer stanovanjski kredit, razlike pa se delajo le v načinu zavarovanja tega kredita. Ne glede na to za kakšno nepremičnino iščete  stanovanjski kredit pa si lahko nekoliko olajšate finančno breme s tem, da raziščete različne priložnosti za subvencije, ena od možnih je tudi EKO sklad.

Seznam ponudnikov za stanovanjski kredit

Ponudniki stanovanjskih kreditov so med drugim banke kot recimo NLB, Nova kreditna banka Maribor, Delavska hranilnica, Gorenjska banka, SKB… Naštetih je le nekaj ponudnikov stanovanjskih kreditov v Sloveniji, za lažji izbor pravega pa se lahko obrnete na Omisli.si kjer najdete ponudnike, ki smo jih za Vas preverili in Vam tako olajšali odločtev glede izbire ponudnika za Vaš stanovanjski kredit.

Preverite tudi: Kako vaša dejavnost izstopa po korona krizi? In kako vam B2B poslovne storitve pomagajo?

Pogosta vprašanja povezana s stanovanjskimi krediti

Katero vrsto kredita izbrati?

Hipotekarni kredit in kredit s porokom sta različna že v osnovi zaradi različnih jamstev za posojilo. Pri hipotekarnem gre za zastavo, pri kreditu s porokom pa je poleg posojilojemalca zavezana za dolg se tretja oseba. Poleg tega pa se razlikujeta tudi v višini obrestne mere, katera je pri stanovanjskem kreditu s porokom nižja v primerjavi s hipoteko.

Katero vrsto obrestne mere izbrati?

Poznamo fiksno in sprejemljivo obrestno mero. Pri fiksni obrestni meri bo celo obdobje odplačevanja kredita mesečni dolg enak, vendar je zaradi tega obrestna mera nekoliko višja. Pri sprejemljivi obrestni meri pa se lahko mesečna anuiteta spreminja. Sestavljena je iz nesprejemljivega pribitka in EURIBOR-ja, katerega vrednost se spreminja glede na pogoje na trgu.

Kako niha obrestna mera pri posojilih za 5, 10 ali 20 let?

Najnižjo obrestno mero omogoča posojilo za pet let, vendar so v tem primeru mesečni stroški glavnice toliko višji. Daljše kot je obdobje odplačevanja stanovanjskega kredita, višja bo obrestna mera in nižja bo vrednost glavnice, saj bo dolg porazdeljen čez več let.

Kako je z predčasnim odplačilom kredita?

Vse je odvisno od obrestne mere, če izberete sprejemljivo obrestno mero je predčasno odplačilo brezplačno. Drugače pa je pri fiksni obrestni meri, pri kateri lahko banka ali drug posojilodajalec zahteva nadomestilo, ki pa je zakonsko urejeno in ne sme presegati 1% preostale glavnice, ki jo želite predčasno odplačati.

Kakšno dokumentacijo se potrebuje za urejanje stanovanjskega kredita?

Poleg osebnega dokumenta potrebujete še svojo davčno številko, potrdilo o plači oziroma pokojnini ali pa kopije plačilihe list za preteklih 12 mesecev.

Pridobite ponudbe za stanovanjski kredit >
ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno