Revija Nasvet strokovnjaka

Nasveti za fotografiranje s pametnim telefonom

Nasveti za fotografiranje

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Pričela se je pomlad in čudovita narava bo vsekakor privabila številne navdušence nad fotografijo. Čeprav ima že vsak od nas v žepu ali torbici pameten telefon, z zelo dobrim fotoaparatom, nas večina ni profesionalcev na tem področju. Fotografije so zato lahko zelo povprečne, slabo osvetljene in nad njimi preprosto nismo navdušeni. Kakšni so torej nasveti za fotografiranje, ki bodo naše osebne fotografije spremenili v portfolio profesionalca.

Nasveti za fotografiranje - surfanje
Primer odlične fotografije

Nasveti za fotografiranje in uporaba mrežnih črt

Eden izmed najbolj preprostih in najboljših načinov za izboljšavo fotografij je uporaba mrežnih črt. Ko vklopimo to opcijo se nam na zaslonu izrišeta dve vodoravni in dve navpični črti. To pomeni, da lahko pričnemo uporabljati »Pravilo treh«. To pravilo pravi, da naj sliko razdelimo v tretjine, tako horizontalno kot vertikalno, tako dobimo 9 delov fotografije. Z uporabo mrežnih črt lahko lažje uravnotežimo celotno fotografijo in poanto fotografije postavimo v ospredje.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH FOTOGRAFOV ZA PROFESIONALNO FOTOGRAFIRANJE

 

Pridobite ponudbe preverjenih fotografov

 

Na pametnih telefonih Samsung Galaxy to opcijo vklopimo tako, da odpremo kamero in izberemo »nastavitve« ali »settings«. Nato poiščemo opcijo »mrežne črte« ali »grid lines« in jo kliknemo. Na pametnih telefonih iPhone vklopimo »nastavitve« ali »settings«, izberemo opcijo »slike in kamera« ali »photos & camera« in izberemo »mreža« ali »grid«. Vklop mrežnih črt poteka podobno tudi na preostalih pametnih telefonih.

Nasveti za fotografiranje in uporaba mrežnih črt
Uporabite mrežne črte

Fokusiranje na le en objekt ali subjekt

Večina najboljših fotografij zajema le eden objekt ali subjekt, ki je za gledalce zanimiv. Profesionalni fotografi trdijo, da objekt ali subjekt ne sme zasedati celotnega okvirja, dve tretjini fotografije naj bi predstavljal prazen prostor oziroma negativen prostor. Na tak način bo objekt ali subjekt le še bolj izstopal. Preden fotografirate osebo ali stvar,  tapnite na ekran, kjer se ta nahaja. Tako se bo fotoaparat fokusiral nanjo. Ko bo fotografiranje končano, lahko na fotografiji uporabite tudi filtre in efekte, ki bodo poskrbeli, da bo objekt ali subjekt na fotografiji še bolj izstopal. Uravnavate lahko svetlobo, kontrast in nasičenost barv. Te funkcije ima navadno telefon že vgrajene v svoj sistem oziroma fotoaparat, torej nalaganje aplikacij ni potrebno.

Fotografiranje in fokus
Fokusiranje izpostavi poanto vaše fotografije

Nasveti za fotografiranje in uporaba negativnega prostora ter perspektive

Negativen prostor se nanaša na območja na fotografiji, na katerih ne opazimo objekta ali subjekta fotografije. Upoštevanje tega prostora lahko naše fotografije ponese iz dobrih na popolne. Če bo vaša fotografija zajemala veliko negativnega prostora, bo poanta vaše fotografije le še bolj izstopala. Tako boste lahko izzvali večji odziv od gledalcev. Negativni prostor velikokrat predstavljajo nebo, voda, stena ali pa kar zamegljena narava.

Nasveti za fotografiranje lahko izredno pomagajo, ko se dotaknemo teme perspektive. Fotografiranje iz nepričakovanih in posebnih kotov lahko naredi fotografijo veliko bolj posebno. Z uporabo perspektiv lahko naredimo številne iluzije glede na razdalje in globino. Prav tako lahko poskrbimo, da bo subjekt ali objekt fotografijo bolje izpostavljen. Poizkusite fotografirati navpično navzgor in uporabite nebo kot negativen prostor. V primeru, da je fotografija nekoliko bolj postrani zaradi uporabljene perspektive, lahko to še zmeraj popravite na vašem pametnem telefonu.

Kako uporabiti negativen prostor, da bo naša fotografija še boljša
Negativen prostor samo izpostavi bistvo fotografije

Uporaba odsevov in vodilnih linij

Naše oči imajo rade odseve. Zato bodo gledalci nad našimi fotografijami še posebej navdušeni, če bodo te vsebovale le te. Poiščite luže, reke, jezera in vodo nasploh, ogledala, očala in podobno.

V nekaterih fotografijah lahko opazimo številne črte, ki naše oči vodijo do določenega področja le te. Te črte ali linije imenujemo vodilne linije. Lahko so ravne ali pa krožne. Uporabite lahko stopnišča (lahko zavita), tire, poti in ceste. Z vodilnimi črtami ustvarimo iluzijo globine in tako našo fotografijo ponesemo na višjo raven.

Vodilne črte lahko izboljšajo fotografijo
Dober primer vodilnih črt

Nasveti za fotografiranje, simetrija in ponavljajoči vzorci

Ljudje imamo po naravi zelo radi simetrijo. Naše oči se ob pogledu na simetrično razporejeno ozadje pomirijo in zato je ta vzorec pametno uporabiti tudi pri fotografijah. Prav tako je to eden izmed najbolj preprostih načinov oblikovanja ozadja in postavljanja predmeta fotografiranja. Simetrija navadno pomeni, da ustvarimo sliko, ki jo lahko razdelimo v dva enaka dela, ki izgledata kot, da sta zrcaljena. Simetrijo lahko najdemo v naravi, tukaj v igro ponovno vstopi odsev. Uporabimo lahko tudi umetno narejeno simetrijo, npr. stopnišča in okna na zgradbah, ali pa objekte pred objektiv postavimo sami.

Iščite tudi ponavljajoče vzorce, tudi ti so zelo prijetni za naše oči. Ponavljajoči vzorci so torej, ko se nekateri liki, oblike ali pa barve, enakomerno ponavljajo. Že fotografiranje preprostih tal lahko naredi popolno fotografijo, če so na tleh enakomerno postavljene ploščice.

Simetrija v naravi
Simetrija v naravi

 

Naši nasveti za fotografiranje vam bodo omogočili lažje fotografiranje z vašimi pametnimi telefoni. Z upoštevanjem teh nasvetov bodo vaše fotografije res izstopale iz množice in bile posebne. Ker pa najboljše fotografije lahko naredijo le profesionalni fotografi z ustrezno opremo, lahko za vaše posebne prireditve kontaktirate naše strokovnjake na Omisli.si, ki vas že nestrpno pričakujejo.

 


PRIPRAVLJENI NAJETI FOTOGRAFA?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH FOTOGRAFOV ZA PROFESIONALNO FOTOGRAFIRANJE

 

Pridobite ponudbe preverjenih fotografov

ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno