Epoksi smola: Kaj je in koliko stane epoksidna smola (cena)?

ocena bralcev
5 od 4

Izbira talnih oblog je ob naboru različnih materialov na trgu lahko kar zahtevna. V nadaljevanju vam zato predstavljamo, kaj je epoksi smola in kako jo lahko uporabite pri opremi vašega doma. Ne samo na tleh, ampak tudi v okviru pohištva in dekorativnih elementov. Zbrali smo prednosti in slabosti uporabe epoksi smole in poiskali nekaj idej, kako jo lahko na inovativen in estetsko privlačen način uporabite in popestrite vaš dom.

Kontaktirajte preverjene mojstre za epoksi tlake (ponudbe / cene)

Kaj je to epoksi smola in kako jo lahko uporabimo?

Epoksi smola je umeten material, izdelan na vodni ali akrilni osnovi. Velja kot glavna sestavina pri izdelavi epoksi tlakov, ki jih uporabljamo za prekrivanje tal. Dodana so ji polnila, trdilci in druge sestavine, ki jo naredijo dovolj prožno in razlivno. Epoksi smoli lahko dodate tudi različne pigmente in s tem ustvarjate zanimive barvne odtenke in vzorce.

Preverite tudi: EPOKSI TLAKI: CENA, TRENDI, IDEJE IN KATEREMU MOJSTRU ZA EPOKSI TLA ZAUPATI?

Koliko stane epoksi smola: cene in ceniki

Pomembno je, da pri namestitvi epoksi smole uporabimo pravo razmerje trdilca in polnil. Sicer je epoksi smola lahko lepljiva, se ne strdi, ali pa se prehitro strdi in s tem onemogoči optimalno polaganje. S količino dodanih snovi pa lahko tudi manipuliramo s strukturo epoksi smole. Lahko ustvarimo visok sijaj, gladko površino, mat, ali pa grobo, hrapavo površino epoksi tal. Za najbolj učinkovit rezultat in kvalitetno uporabo epoksi smole se raje obrnite na priznane izvajalce. Cena za epoksi smolo okvirno znaša od 15 – 25 €/m2.

Epoksi smola za les

Epoksi smola za les je običajno prozorna, lahko pa so ji dodani različni barvni pigmenti. Najbolj znane so kombinacije lesenega pohištva (pulti, jedilne mize, kavne mizice, …) in epoksi smole. Na enostaven način opremite vaš dom z estetsko privlačnimi elementi. Pri izdelavi lesenega pohištva z epoksi elementi je ključno, da je epoksi smola vlita v kalup, ki je predhodno premazan z ločevalcem.Epoksi smola za ploščice

Zaščitite ploščice vaših prostorov s tankim slojem epoksi smole. Prilagodite debelino, vključite dekorativne elemente ali vzorce, izbirajte med mnogimi barvnimi odtenki. Ključno je, da pred nanosom epoksi smole ploščice dobro pripravite. To pomeni, da dobro pritrdite tiste, ki so mogoče odstopile, ali zamenjate okrušene dele. Tako bo podlaga trdna in pripravljena na nanos epoksi smole. Opremite notranjost vašega doma s kvalitetno epoksi smolo in povečajte vzdržljivost in življenjsko dobo vaših ploščic. Prav tako vam bo sloj epoksi smole omogočil enostavno čiščenje in vzdrževanje.

epoksi-premaz-keramicne-ploscice
Epoksi premaz vašim ploščicam da dodaten sijaj, vam pa omogoči enostavno čiščenje in vzdrževanje.

Epoksi smola za beton

Beton je najpogostejša podlaga za epoksi tla. Pred namestitvijo epoksi smole ga je treba ustrezno zaščititi z uporabo zaščitnih premazov. Ključno je, da je podlaga ravna in gladka. Beton je zato potrebno temeljito zbrusiti. Pomembna pa je tudi njegova sestava, da je trden in ima dovolj vlage. Epoksi smolo na beton nanašamo postopoma, v več slojih.

Epoksi tlak na zunanjih površinah

Epoksi tla lahko uporabite tudi na terasi ali balkonu. Opremite epoksi smolo s potrebnimi dodatki, da bo ta kar se da optimalna za uporabo. V kolikor so zunanja tla izpostavljena vremenskim vplivom (dež, sneg, možnost poledice) je smiselno epoksi smoli dodati sredstva proti zdrsu. Izbirate lahko med različnimi debelinami epoksi tlaka, odvisno od tega kolikšno debelino tal potrebujete. Na zunanjih površinah so tlaki običajno debelejši, saj s tem zagotovimo odpornost proti večjim / težjim obremenitvam.

Preverite tudi: Talne obloge: Cena, prednosti in slabosti (PVC/vinil, parket, epoksi, laminat, ploščice)

Prednosti in slabosti epoksi smole

Epoksi smolo najpogosteje zasledimo na tleh proizvodnih, skladiščnih prostorov, delovnih hal. Tam so večje površine tal, kjer šteje trpežnost, obstojnost in enostavnost čiščenja. Primerna je za uporabo tako na notranjih kot zunanjih površinah. Odlikuje jo visoka trpežnost na mehanske in kemične poškodbe, enostavno jo je vzdrževati in čistiti in ima dolgo življenjsko dobo. Prav tako pa poskrbi za vnos velike mere estetike, saj s svojim sijočim ali matiranim videzom privabi marsikateri pogled. Lahko ji dodamo tudi barvna polnila in ustvarjamo vzorce ter različne barvne odtenke, ki popestrijo vaša tla. Prav tako je epoksi smola, izdelana na vodni osnovi okolju prijazen material, primeren za namestitev na stanovanjskih tleh. Lahko pa jo uporabite tudi na kreativen način in jo vdelate v lesene pripomočke (na primer desko za kuhanje), ali pohištvo (lesene mize), ipd.

Kot vsaka vrsta materiala, tudi epoksi smola ima nekatere slabosti. Tla, prekrita z epoksi smolo niso nevarna. Obstaja pa možnost alergenosti materialov (topil), ki se smoli dodajajo v času izdelave. Lahko bi bila nevarna za osebo, ki epoksi tlake polaga. A ta topila hitro izhlapijo, zato je priporočljivo redno zračenje prostorov ob namestitvi epoksi tal, za vsak slučaj. Epoksidna smola ni tako odporna na visoke temperature, če ne uporabite pravega razmerja sestavnih snovi. To lahko uravnavamo z vključenostjo različnih dodatkov, ki poskrbijo za to. Problem se pokaže zlasti takrat, kadar imamo pohištvo z vključenimi elementi epoksidne smole (na primer miza). Nanj običajno ni priporočljivo dodajati zelo vročih stvari. Še ena od slabosti je mogoče to, da ob menjavi talnih oblog, morate epoksi smolo temeljito zbrusiti. Pri tem lahko poškodujete osnovno podlago, če ta ni bila pred nanosom epoksi tlaka ustrezno pripravljena in zaščitena. Da se temu izognete, prepustite delo izkušenim mojstrom.

Kontaktirajte preverjene mojstre za epoksi tlake (ponudbe / cene)

Najboljši izvajalci za epoksi smolo

Izbirajte med nekaterimi priznanimi mojstri za epoksi tla. To so: AMAL, Mirnik TG, Revivo, Merkur, Samson, Pet-Bm, K-Tes, Bauhaus, Arhilab, Remont Team, DTS, Design Trend, Luksing, Revivo, Habat, Epoksi tlak, Tlak d.o.o., Epoksi tlaki Horvat Rok, MA-FI Tlaki, Harco, Poksi, Jure Valjavec, Habat, Miha Korenč, Valenarius, Toptal, Gradvin, AL gradnje, Izopoks, Grasvet, NCH, Modro, Viking, Hotenjka, Degra, Floortech, Fingra, Inpod, … in številni drugi. Če ste tudi vi izkušen izvajalec epoksi tal, se brezplačno vpišite TUKAJ.

Trendi in ideje za epoksi smolo

kopalnica-tla-3d-motiv
Pravi mojster ustvarjanja bo v vaši kopalnici ustvaril čarovnijo.

 

miza-z-epoksi-smolo
Opremite vašo dnevno ali kuhinjo s čudovito leseno mizo, ki ji je dodana epoksi smola za še lepši izgled.

 

epoksidni-premaz-kuhinjski-pult
Z epoksi premazom lahko zaščitite vaš kuhinjski pult pred maščobo, vodo in mehanskimi ter kemičnimi poškodbami.


Pogosta vprašanja in odgovori glede epoksi smole

Za vas smo poskusili zbrati nekatera vprašanja, s katerimi se soočajo stranke, ko razmišljajo o nakupu epoksi smole. Za več informacij pa se obrnite na priznanega izvajalca epoksi tal.

Ali je epoksi smola isto kot epoksidna smola?

Da, epoksi smola ali epoksidna smola je ime za umetno snov, ki se vse pogosteje uporablja kot talna obloga tako v industrijskih kot stanovanjskih objektih. Smola z dodanimi dodatki se zlije na suho in ravno podlago iz betona, lesa, kovine ali keramike in opremi s številnimi vzorci, dizajni in barvnimi odtenki.

Kako odstranim epoksi smolo, če želim prenoviti prostor z drugim materialom za tla?

V kolikor pride do mehanskih poškodb epoksi tal v industriji, ali pa ste si po večletni uporabi zaželeli menjavo talnih oblog, je najboljše najeti priznanega izvajalca. Ta bo zbrusil epoksi smolo iz tal. Lahko nanesete nov sloj, ali pa menjate celotno podlago tal. V kolikor je na primer podlaga betonska, sta pred epoksidnim slojem vedno nanešena še zaščitni in osnovni sloj tal. Ta dva ščitita osnovno podlago, v kolikor menjate in brusite vrhnje (epoksidne) sloje.

Ali lahko epoksi smolo uporabim tudi na zunanjih površinah?

Epoksi smola se dobro obnese na balkonskih tleh. Tudi na tla vaše terase, ali pa vhod pod nadstreškom namestite epoksidni tlak in s tem popestrite okolico vašega doma. Prav tako lahko z njo opremite na primer okolico bazena ali ribnika, kjer je nevarnost zdrsa. Epoksidni smoli je namreč lahko dodano sredstvo proti zdrsu.

Kontaktirajte preverjene mojstre za epoksi tlake (ponudbe / cene)ocena bralcev
5 od 4

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja