Revija Nasvet strokovnjaka

Novi avtomobilski deli ali rezervni avto deli? Kaj kupiti in za koliko?

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

avtodeli-cene

To je zapleteno vprašanje, ki ima enostavne odgovore. Nekateri avtodeli se ne bi smeli nikoli kupovati rabljeni. Nekateri rabljeni rezervni avto deli so lahko boljši od obnovljenih delov. Nekateri novi avtodeli niso tako dobri, kot rabljeni avto deli. Ne skrbite, bom razložil!

Kontaktirajte preverjene prevajalce avtodelov (ponudbe / cene)

10 pravil nakupa novih, rabljenih, obnovljenih, originalnih ali nadomestnih avtodelov:

1. pravilo: Ne kupujte gumijastih rabljenih avtodelov

Prvo pravilo je najenostavnejše – Ne kupujte gumijastih rabljenih avtodelov. Četudi je imelo vozilo nizke prevožene kilometre, se guma sčasoma uniči (zgnije) in celo rabljen gumijast avto del, ki je videti kot nov, je verjetno nagnjen k okvari. Gumijasti elementi so nekatere od najpomembnejših postavk v vašem vozilu in ne želite si, da bi propadli. Ta predlog zajema radiatorskecevi, grelec cevi, pasove, vakuumske cevi, metlice brisalcev in predvsem zavorne linije.

Seveda, pnevmatike so iz gume. Verjetno ste opazili, da večina prodajalcev pnevmatik ne nudijo garancijo na pnevmatike s preprostim razlogom – ker je odgovornost previsoka! Če se odločite za nakup rabljenih pnevmatik, preverite notranjost za tujki in obliži. Upognite pnevmatiko navzdol in bodite pozorni na drobne razpoke, ki nakazujejo na »suho gnitje«.

2. pravilo: Izogibajte se predelanim električnim avtodelom

Izogibajte se predelanim električnim avtodelom iz neznanih virov in / ali poceni verig avtomobilskih delov ali nenamenskih trgovin. To še posebej velja za vžigalnike, alternatorje, itd. Malo ljudi se zaveda, da večina predelovalcev rabljenih električnih avtodelov zamenja le en element, ki je odpovedal v vezju. Lahko se torej zgodi, da dobite prenovljen alternator, ki je »prevozil« že več kot 200,000 km in so na njem zamenjali le en ležaj (ali so ga celo samo očistili in narisali) preostali izrabljeni deli na njem pa so nared za propad.

Po drugi strani pa bo dober rabljen del z nizkimi kilometri veliko bližje stanju novega avtodela, za delček cene novega. Pričakujte cene dobrih rabljenih alternativ za 10 % – 50 % cene novih avtodelov. Če denar ob nakupu rezervnih delov ni ovira, kupite nove, sicer so lahko tudi dobri rabljeni avtodeli zadovoljiva izbira.

3. pravilo: Karoserija in pločevina sta lahko zahrbtni

Od vseh delov na vašem avtu, poleg koles, sta karoserija in pločevina ključni del dobrega videza vašega vozila. Slabo oprijemajoči avto deli naredijo tudi 100 tisoč-evrsko mrcino v izdelano kripo. Glavna stvar, ki jo morate upoštevati pri nakupu avtodelov je OEM (proizvajalec originalne opreme) oznaka. Nove OEM plošče so odlične, vendar so lahko drage. Rabljene plošče so pogosto OEM, vendar bodite pozorni pred nakupom. Rabljene avtodele lahko velikokrat najdete v vaši originalni barvi vozila. Bodite pozorni na praske in znake preteklih popravil. Včasih lahko dobite nižje cene ob nakupu večih avtodelov hkrati.

Pri avtodelih neznanih proizvajalcev(aftermarket) pa se zadeva zakomplicira. Včasih so res poceni, kar zveni super, vendar se ne usedejo lepo (ne »pašejo«),luknje so narobe izvrtane ali izpuščene ali pa so zelo tanki in se enostavno zvijajo in upognejo. Pri nakupu poprodajne pločevine poglejte za CAPA nalepke (ne verjemite prodajalcu na besedo) ali Keystone (eden od največjih distributerjev poprodajnih pločevine) in poglej še za nalepke Platinum Plus – zagotovljeno, da je tako dober, kot original.

avtodeli-omisli-si-vsi

4. pravilo: Rabljeni motorji z malo prevoženimi kilometri niso vedno najboljši

Vem, to se sliši absurdno, pa je včasih res. Zelo pomembna je namreč tudi zgodovina motorja. Seveda bo nov motor neposredno od proizvajalca vedno boljši, a ko lovimo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, to navadno ni najboljša izbira. Rabljeni motorji so lahko pogosto celo veliko cenejši od prenovljenega motorja.

Če kupujete rabljen motor z malo prevoženimi kilometri, se prej pozanimajte o garanciji in od kod prihaja. In to trdim zgolj zaradi enega samega razloga – japonskih zamenjav motorjev! Marsikje se namreč ponašajo (tudi pri nas) s poceni motorji iz Japonske z malo prevoženimi kilometri. To se sliši super, na žalost pa se veliko kupcev ne zaveda, da so zakoni o dovoljenih emisijah na Japonskem drugačni kot pri nas. Nova zakonodaja na Japonskem namreč veli zelo striktno kontrolo pri nekje 50,000 prevoženih kilometrov, tako striktno, da je veliko avtomobilov ne more prestati. Zato se pogosto dogaja, da lastnik raje zavrže (proda) vozilo pri 50,000 prevoženih kilometrov. Lahko si predstavljate, kako je bilo takšno vozilo vzdrževano. Nekateri niti olja ne menjajo – nikoli! Te dni se torej izogibajte nakupu japonskih motorjev z nizkimi prevoženimi kilometri, ker je skoraj zagotovo nekaj narobe. Kot vedno, vzemite to kot opozorilo – seveda se da tudi na Japonskem dobiti kvalitetne rabljene motorje, le paziti je potrebno bolj.

Ne pozabimo pa na kategorijo »obnovljeni motorji«. Malce poznavalstva je potrebnega, da se odločite kdo je dober »obnavljalec« motorjev (npr Jasper). Pazite pa se nekaterih verigah avto obnovljivih delov, saj je od tod slišati veliko primerov, ko so avtodeli po nekaj tisoč kilometrih preprosto odpovedali.

Enako velja za rabljene motorje; ugled ponudnika pomeni veliko, zato previdno pri izbiri!

5. pravilo: Ne kupujte rabljenih amortizerjev in končnikov po 80.000 kilometrov

Razlog je preprost. Pri 80,000 prevoženih kilometrov se amortizerji in kočniki obrabijo in so podvrženi okvaram. Če ste z vašim vozilom prevozili že 100,000 km in imate težave z amortizerji, zakaj bi jih v tem primeru zamenjali z rabljenimi, ki imajo že 60 ali 80-tisoč prevoženih kilometrov. To ni smiselno. Ne kupujte torej rabljenih amortizerjev in končnikov, razen če so prevozili zares malo kilometrov.

6. pravilo: Rabljene vzmeti so še kako uporabne

Če niste ravno dirkač relija oziroma se ne ukvarjate s serijskimi predelavami avtomobilov, so ravno vzmeti lahko vaš prijatelj za ugoden nakup. Najbolj trdi deli vzmetenja nas redko pustijo na cedilu, če le niso poškodovani v prometni nesreči. Tako je zagotovo ceneje kupiti rabljene vzmeti. Pozornost je le treba nameniti obrabljenosti drsnikov (puš), ki se morajo v celoti zamenjati.

7. pravilo: Kupite le nove nosilce motorja

Nosilci motorja igrajo zelo pomembno vlogo pri udobju vožnje. Skrbijo za to, da je avto v teku tih, da ni vibracij in hkrati ohranjajo motor v pravilnem položaju. Slabi nosilci pogosto povzročijo tudi težave z menjalnikom. Če torej opazite nenormalno tresenje avtomobila je čas za zamenjavo nosilcev motorja, preden se težave poslabšajo. Pri tem vam ni treba zapravljati časa na raznih avtoodpadih, saj lahko poceni nove nosilce motorja najdete v trgovinah z avtodeli.

8. pravilo: Tesnila so pomembna

Tesnila spadajo med najcenejše dele, pa naj bo to pri menjavi zavor, vodne pumpe ali glave motorja. Kot že samo ime pove je glavna naloga tesnil zatesnjenost, ki je ključnega pomena za pravilno delovanje marsikaterega avtodela. Vedno uporabite nova tesnila, saj so cenovno ugodna, le tako pa se boste izognili puščanju tekočin.

9. pravilo: Pri kolesih lahko privarčujete

Raziščite vse možnosti pri nakupu koles. Če menjavate kolo, se vam splača preučiti več opcij. Na avtoodpadih lahko dobite kakovostna rabljena kolesa, lahko se odločite za popravilo vaših koles za ugodno ceno, ali pa kupite obnovljena kolesa, ki izgledajo kot nova, za njih pa boste odšteli morda polovico manj denarja. Prav tako ne pozabite, da je včasih ravno tako poceni kupiti neoriginalna kolesa, kot je kupiti rabljena.

10. pravilo: Znajdite se in raziščite več možnosti

Uporabite svojo glavo, zdrav razum in internet! Ni se potrebno zaleteti v prvo stvar in jo takoj kupiti. Možnosti je veliko, le preučiti jih je treba. Naredite si uslugo in vložite nekaj truda in časa – izplačalo se bo. Poiščite prodajalce rabljenih avtodelov in se pozanimajte kaj potrebujete. Uporabite spletni tgovini E-bay in Amazon, da bi primerjali cene. Kontaktirajte avtoodpade, morda vam lahko prodajo željeni avtodel po res ugodni ceni. Z malo vloženega časa lahko resnično veliko prihranite!

Kontaktirajte preverjene prevajalce avtodelov (ponudbe / cene)
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno