Revija Nasvet strokovnjaka

Veliki avtoservis in mali avtoservis: Kdaj ga opraviti in kaj zamenjati?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

avtoservis-mali-servis-veliki-servis

Kaj je veliki in kaj mali avtoservis? Kdaj ga opraviti? Kakšne so približne cene? V članku boste našli odgovore na vsa ta in še nekatera druga vprašanja.

Vsi vemo, da moramo na svojih vozilih redno opraviti veliki in mali avtoservis, ampak zakaj? Odgovor je preprost. Tako kot vsak izmed nas za normalno delovanje potrebuje hrano, pijačo in občasnega zdravnika, tudi vaš avto potrebuje redno servisiranje, če želimo, da bo še naprej deloval tako, kot mora.

Kdaj se odločiti za servis / servisiranje?

Predvsem glede vaše znamke in tipa vozila je odvisno, kdaj boste morali svoje jeklene konjičke pripeljati na avtoservis, bodisi mali bodisi veliki. Tovarniške smernice se med seboj razlikujejo, zato ni točno določenega termina, kdaj vozilo pripeljati na avtoservis, torej je najbolje pogledati vašo servisno knjižico, v kateri so določeni intervali servisiranja.

Mali avtoservis se opravlja pri:

> 12,000km,
> 24,000km,
> 72,000km in
> 120,000km.

Velik avtoservis pa pri:

> 50,000km,
> 100,000km ter
> 150,000km.

Menjava motornega olja in filtra/ov sta vedno potrebna na obeh, velikih in malih servisnih intervalih. Kaj točno menjati je v veliki meri odvisno od znamke in modela vozila, v grobem pa smo veliki in mali avtoservis razdelali spodaj.

Mali avtoservisi običajno vključuje:

> Menjava olja in oljnega filtra,
> pregled in mazanje šasije,
> pregled vseh filtrov, tekočin, cevi,
> pregled zavor,
> pregled emisij,
> pregled pnevmatik (centriranje)

Velik avtoservis običajno vključujejo:

> vse kar spada pod manjši avtoservis, poleg tega pa še:
> menjava vseh filtrov, tekočin in svečk,
> menjava jermena in napenjalca jermena glede na interval, določen s strani proizvajalca,
> menjava mikro jermena,
> vodna pumpa,
> pregledati je potrebno zavore, hladilni sistem, menjalnik (olje), cevi od turbine do sesalnega kolektorja, manšete, podvozje (roke, stabilizatorji, amortizerji), izpušni sistem,pnevmatike.

Vsak glavni, pa tudi manjši avtoservis seveda predstavlja tudi strošek, zato se ljudje pogosto sprašujejo, kje opraviti servisne storitve, da denarnica ne bo preveč trpela.

Kateri avtoservis izbrati za veliki ali mali avtoservis?

Prva rešitev je vedno lahko originalni pooblaščeni avtoserviser za vašo znamko. Prednost je predvsem ta, da boste na pooblaščenem avtoservisu dobili tudi garancijo za zamenjane dele, vaši avtodeli pa bodo originalni. Vsi se tudi dobro zavedamo, da lahko takšnim avto serviserjem nekako bolj zaupamo. Slabost je ta, da boste za tak servis odšteli nekoliko več, kot če bi storitev opravili pri nepooblaščenem avtoserviserju, saj imajo delovne ure višjo ceno.

Druga rešitev je ta, da preko znancev, kolegov, interneta ali oglasov izberemo enega od nepooblaščenih avtoserviserjev, ki vam bodo ceno servisa prav gotovo znižali v primerjavi s pooblaščenim avtoserviserjem.

Tretja možnost, ki je lahko tudi najcenejša pa je ta, da v trgovinah z avtodeli, ali preko spleta, kupite ves potrebni material, ga odnesete svojemu avtoserviserju, ki vam bo pri tem zaračunal le delovne ure.

Cene velikih avtoservisov se lahko zelo razlikujejo, predvsem glede na znamko vozila. Težko je tudi vnaprej predvidevati, kakšna bo cena, zato je najbolje podjetjem poslati povpraševanja, ki vam nato odgovorijo z grobim predračunom, ki jih lahko nato med seboj primerjate in se odločite za vam najljubšo opcijo. V grobem lahko za takšne vrste avtoservisa pričakujemo ceno med 200€ in 500€.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno