Alternativna medicina: Cena in ali deluje? (bioresonanca, homeopatija, reiki, akupunktura)

ocena bralcev
5 od 5

Alternativna medicina (zdravilstvo) je oblika zdravljenja, ki se je po ameriški raziskavi poslužuje 30-60% ljudi. Namesto s simptomi (uradna medicina) se zdravilci ukvarjajo z vzroki težav in bolezenskih stanj. V Sloveniji je najpopularnejša oblika alternativnega zdravljenja bioresonanca, kateri sledijo meditacija, akupunktura, homeopatija, reiki, kiropraktika in ayurveda. V tem članku nas predvsem zanima ali je alternativna medicina cena, ki jo je vredno plačati in koliko stane alternativno zdravljenje ter katere vrste alternativne medicine poznamo ter na kaj paziti, ko se odločate za alternativno medicino, bodisi za alternativno zdravljenje depresije, neplodnosti, glavobola, pljučnice, itd.

Pridobite ponudbe in cene preverjenih zdravilcev

Cena / Cenik: Koliko stane alternativna medicina / zdravilstvo?

 Cena / cenik
Prvi pregled≈ 25-160 EUR / pregledDoločitev poteka zdravljenja
Nadaljnje terapije≈ 15-95 EUR / terapijoZdravljenje (3-7 terapij)
Zahvala v denarni obliki≈ 150 EURPlačaš, kolikor lahko

* Cena alternativne medicine je izražena v EUR. Cene smo pridobili empirično na podlagi ponudb strankam s strani preverjenih zdravilcev na Omisli.si/alternativna-medicina. Cene za alternativne metode zdravljenja niso fiksne in veljajo za: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Novo mesto, Velenje in drugod po Sloveniji. Končna cena alternativne metode zdravljenja je najbolj odvisna od vrste alternativne medicine ter števila potrebnih terapij. Za točno ceno alternativne medicine pošljite povpraševanje preverjenim zdravilcem – zeleni gumb.

Verjetno ni treba posebej poudariti, da je alternativna medicina samoplačniška. Navadno se cene prvih pregledov gibljejo med 25-160 EUR, kjer zdravilec oriše potek zdravljenja. Nato sledijo nadaljnje terapije, katerih cena znaša 15-95 EUR.

Koliko terapij potrebujete je odvisno od vašega stanja oz. težav. V povprečju pa zadostuje 3-7 terapij. Za nekaj sto EUR boste torej preverili ali je alternativna medicina za vas ali ne. Ni tako slabo, mar ne? Sploh, če vam uradna medicina ne more (več) pomagati.

Veliko zdravilcev pa nima objavljenih niti definiranih cenikov, saj delujejo po principu »plačaj, kolikor zmoreš«, torej kot zahvala v denarni obliki. To je pogosto predvsem pri zdravilcih, ki se ukvarjajo z energetskimi metodami (bioenergetiki, Teslova metamorfoza, qui terapija, prana terapija, itd.). Takšna zahvala navadno znaša cca. 150 EUR.

Pri šamanih pa so cene precej višje in velikokrat presežejo 1000 EUR.

Pridobite ponudbe in cene preverjenih zdravilcev

Kaj je alternativna medicina?

Kot že rečeno, je alternativna medicina oblika zdravljenja. Druge oznake za alternativno medicino so tudi zdravilstvo, komplementarna medicina / nekonvencionalna medicina / neortodoksna medicina, KAM, itd. V vseh primerih pa gre alternativo uradni oz. zahodni medicini, ki namesto posledic oz. simptomov, gleda raje na vzroke bolezenskih stanj. Zdravilci se torej ukvarjajo z vprašanji tipa »zakaj do tega pride« ne zgolj, kako odpraviti simptome. V tem članku se ne bomo ukvarjali s polemiko, katera medicina je boljša, uradna ali alternativna oz. če alternativna medicina deluje ali ne. Tukaj nas zanima, katere vrste alternativne medicine oz. alternativnega zdravljenja poznamo v Sloveniji, česa se Slovenci najbolj poslužujemo in cene – torej koliko stane alternativno zdravljenje depresije, neplodnosti, glavobola, pljučnice, raka, hpv virusa, lupusa, ledvic, ščitnice, raka prostate, itd.

Večina zdravilcev se ne ukvarja izključno z zdravilstvom, temveč nudi tudi dodatne storitve, kot so izobraževanje in prodaja izdelkov.

alternativna medicina zeliščarstvo cena cenik
V tem članku nas zanima, katere vrste alternativne medicine poznamo v Sloveniji, česa se najbolj poslužujemo in cene – torej koliko stane alternativno zdravljenje.

Ali alternativna medicina deluje?

V tem članku se nismo ukvarjali z vprašanjem, ali alternativna medicina deluje ali ne. Lahko pa zapišemo, da se za alternativno zdravljenje bolj pogosto odločajo ljudje s kroničnimi in dolgotrajnimi boleznimi ter tisti, ki so že zboleli za težjimi oblikami bolezni.

Vrste alternativne medicine

Vrsti in podzvrsti alternativne medicine je ogromno. Spodaj je seznam vseh, ki so prisotne v Sloveniji:

 • Bioresonanca (terapija z bioinformacijo): Bioresonanca je fizikalna metoda, ki združuje moderno znanost biofizike, medicine in kitajske tradicionalne medicine.
 • Meditacija: Meditacija je tehnika za globoko sprostitev, odpravljanje stresa, izboljšanje zdravja, razvoj ustvarjalnih in intelektualnih sposobnosti ter daje notranjo srečo in zadovoljstvo.
 • Akupresura: Gre za podobno metodo, kot pri akupunkturi, le da tukaj zdravilci uporabljajo namesto igel pritisk s prsti, komolcem oz. različnimi pripomočki.
 • Akupunktura: Akupunktura je metoda alternativnega zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke. Temelji na teoriji akupunkturnih meridianov, ki potekajo vzdolž telesa in po katerih se pretaka življenska energija či.
 • Homeopatija: Homeopatija temelji na prepričanju, da se bolnika na podlagi zakona podobnosti lahko zdravi z izjemo razredčenimi zdravili. Homeopatska zdravila se izdelujejo s zaporednim redčenjem in mešanjem, največkrat tako dolgo, da v končni izdelek ne vsebuje druge sestavine kot redčilo, ki je navadno voda, sladkor ali alkohol. Po homeopatskim prepričanju lahko določeno bolezen pozdravi le sredstvo, ki v zdravem organizmu povzroči tej bolezni podobne simptome
 • Reiki terapija: Pri Reiki terapiji gre za prenos energije s polaganjem rok. Pretok reiki energije po telesu se vzpostavi z rahlim dotikom terapevtovi rok na več točkah telesa. Po navadi terapevt začne na vrhu glave in konča ob stopalih, vmes pa gre od čakre do čakre. Med tem, ko udobno ležite na masažni mizi, vas terapevt med seanso še meditira, da se popolnoma sprostite in potopite v alfa stanje.
 • Kiropraktika: Kiropraktika je metoda zdravljenja bolezni s pomočjo manualne terapije z ročnimi metodami. Vključuje delo s hrbtenico, sklepi in notranjimi organi.
 • Bioterapija / bioenergetika: Bioterapija je zdravljenje bolezni in patologije z biološko energijo vesolja. Bioterapijo lahko zdravilec izvaja tudi na daljavo.
 • Ayurveda: Ajurveda ali v prevodu znanje o življenju pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. Ajurveda človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje. Zdravilec na posvetu s pacientom določi prevladujočo dosho. Koncept treh dosh razlaga, kako pet elementov, ki sestavljajo fizično materijo, dinamično kombinirajo vse procese v človeški psihologiji. Tako zrak, ogenj, voda, zemlja in eter dajejo osnovo trem dosham: Pitta je princip gibanja, ki ga sestavljata voda in ogenj; Vata je princip spreminjanja in pretvarjanja, ki ga sestavljata zrak in eter; Kapha pa je princip kohezije, ki ga tvorita zemlja in voda., tipa pulz, izmeri krvni tlak in telesno težo. Zdravilec nato pregleda pacientove oči, nohte, kožo, lase, zobe, jezik, konstitucijo ter ga izpraša o kvaliteti in količini spanja, pogostnosti menjave razpoloženj, telesni aktivnosti, želji po spolnosti, spominu in umskih funkcijah, apetitu in količini zaužite hrane, okusu za hrano, žeji, prebavi, itd. Za manjše zdravstvene težave predlaga spremembe v prehrani, predpiše zdravilne pripravke iz zelišč ali mineralov, obsežnejši del zdravljenja pa predstavljajo razstrupljevalne metode, masaže z olji in razne druge metode zdravljenja.
 • Refleksoterapija: Refleksoterapija je terapevtska metoda, ki s pritiskanjem na posamezne cone stopala ali dlani sprosti in harmonizira celotno telo in tako ugodno vpliva na človekovo zdravje in počutje. Izhaja iz prepričanja, da so posamezne točke na dlaneh in stopalih povezane z določenimi deli telesa (organi, organskimi sistemi) in odražajo stanje posameznih delov. Boleče ali spremenjene cone navadno odražajo blokado pripadajočega organa, ki je sprva zgolj energetska in ne pomeni nujno že manifestirane bolezni. S pritiskom na posamezne cone sprožimo odziv (refleks) v ustreznih telesnih delih in uravnotežimo njihovo delovanje, posledično pa delovanje celotnega organizma.
 • Eft tehnika: EFT tehnika je v bistvu akupunktura brez igel oz. oblika psihološke akupresure, pri kateri se s konicami prstov nežno tapka po meridianih. Medtem, ko tapkamo po meridianih, se s pravilno verbalno komunikacijo identificira težavo in se odstranjuje negativna čustva in težave.
 • Naturopatija: Naturopatija temelji na človekovi lastni moči zdravljenja. Naturopati zagovarjajo, da je telo po naravi v ravnovesju. Nezdrav način življenja lahko poruši ravnovesje, kar se izrazi kot bolezen. Pri zdravljenju naturopati uporabljajo različne terapevtske pristope, npr. akupresuro, akupunkturo, homeopatijo, hidroterapijo, masaže, diete, fitoterapijo. Naturopatijo se uporablja za zdravljenje različnih bolezni in težav: alergije, astmo, bolečine v križu, hipertenzije, depresije, menstrualne bolečine, kronično utrujenost, kožne bolezni. Naturopati imajo pogosto klasično medicinsko izobrazbo, zato tudi sodelujejo z uradno medicino. Izpopolnjujejo se z naturopatskim znanjem in po osvojenih metodah pridobijo posebno licenco za javno prakso.
 • Osteopatija: Osteopatija je veda, ki izhaja iz delovanja človeka kot celote. K zdravniku osteopatu prihajajo pacienti s težavami v gibalnem sistemu (kosti, mišice, sklepi), z ožiljem in notranjimi organi, in najpogosteje, s težavami v hrbtenici. Osteopati s posebnimi ročnimi metodami obnavljajo in izboljšujejo gibljivost lokomotornega sistema (strukturalna terapija), kosti lobanje (kranialna terapija) in notranjih organov (visceralna terapija), s tem izboljšujejo ravnotežje organizma oziroma zdravje. Osteopati imajo visoko senzorno aktivnost dlani. S posebnimi ročnimi tehnikami vplivajo na različnih ravneh: na ravni skeleta (kosti, sklepi), kosti lobanje, miofascialnih struktur, kostnih trabekul, tekočin organizma in na celularni ravni. Osteopatija se izvaja tako, da osteopat s podrobno palpacijo ugotavlja, kje v tkivu se nahajajo tenzije in blokade, ki so lahko vzrok za bolečino, manjšo gibljivost, slabšo prekrvavitev in še za nekatere druge telesne disfunkcije. S pomočjo osteopatskih tehnik osteopat odpravlja tenzije, izboljša prekrvavljenost, zmanjšuje bolečino, vpliva na boljšo gibljivost in nasploh na boljše stanje organizma.
 • Manualna terapija: Manualna terapija se ukvarja z ponovno vzpostavitvijo normalnega položaja vretenc in sklepov. V ta namen uporabi terapevt prst, s katerim pritiska na sklepe. Pogosto da terapevt eno roko za okončine bolnika, drugo za telo, da se mišice in sklepi vrnejo v svoj fiziološki prostor. Manualna terapija je od osteopatije in kiropraktike prevzela načela zdravljenja kostnega in miofascialnega skeleta in notranjih organov.
 • Vakuum terapija: Vakuum terapija (masaža) deluje na principu visokega in nizkega podpritiska, kjer pride do raztezanja tkiva in na ta način do raztegovanja vseh struktur v njem. Tako pride do povečanja dotoka hrane in kisika v tkivo. Hkrati s tem raztegnemo tudi vene in limfne žile, ki tako vase posrkajo večje količine venske krvi in limfe za bolj učinkovito razstrupljanje telesa. Maščoba, ki se nahaja v celici, se izloči v medcelični prostor, kateremu pravimo tudi limfa. Takšno maščobo nato spravijo v limfne vozle oziroma bezgavke, ki imajo nalogo, da prečistijo limfno tekočino, v kateri je sedaj tudi maščoba. Tisto, kar je za telo uporabno, se vrne nazaj v venski krvni obtok, tega, česar telo ne potrebuje več (odvečna voda, maščoba, produkti celične presnove), pa izloči s pomočjo urina in potenja. Na ta način izločimo maščobo iz celic in našega telesa.  
 • Fitoterapija (zeliščarstvo): Fitoterapija je sistem zdravljenja, ki povrne telesu sposobnost samozdravljenja. Zeliščne pripravke fitoterapevti pridobivajo iz listov, cvetov in ostalih delov rastlin, ki vsebujejo mešanico zdravilnih substanc, katere imajo zdravilni učinek na bolnika.
 • Aromaterapija: Aromaterapija uporablja eterična olja in druge aromatične sestavine rastlin. Njen namen je vplivati na človekovo zdravje in počutje.
 • Tradicionalna kitajska medicina: Tradicionalna kitajska medicina (TKM) vključuje nauk o diagnostiki, vzrokih, nastanku in poteku bolezni ter metodah kako jih odpraviti. Najpogostejši in najbolj znani metodi sta akupunktura in akupresura  in uporaba zelišč.
 • Hipnoterapija: Hipnoterapija je metoda zdravljenja pri kateri se osebo vpelje v stanje hipnoze. Hipnoterpaija sama po sebi ni terapija ampak je postopek, ki se uporablja kot dopolnitev drugih terapij. Razlika med psihoterapijo in hipnoterapijo je v tem, da psihoterapija deluje na zavestni ravni, hipnoterapija pa na podzavestni.
Pridobite ponudbe in cene preverjenih zdravilcev

Druge oblike alternativne medicine:

 • zdravljenje s pijavkami
 • theta healing
 • terapevtska masaža
 • tuina masaža
 • bioterapija
 • kinezioterapija
 • aura soma peat
 • bioenergetika
 • hidroterapija
 • fiziatrija
 • kristaloterapija
 • prana terapija
 • antropozofska medicina
 • rpt
 • zvočna terapija
 • bioresonančna terapija
 • aderlass
 • ortomolekularna medicina
 • teslova metamorfoza
 • the reconnection
 • zdravljenje z magneti
 • zdravljenje z zelišči
 • homotoksilogija
 • nevralna terapija
 • terapija ponovne povezave
 • terapija z esencami
 • ventuzni zvonci

Najbolj popularne oblike alternativne medicine v Sloveniji

V Sloveniji je daleč najbolj popularna oblika alternativne medicine bioresonanca, za katero povprašuje kar 12 % vseh, ki jih zanimajo metode alternativnega zdravljenja. Temu sledi meditacija (9,5 %), akupunktura (5 %), homeopatija (5 %), reiki (5 %), kiropraktika (4,4 %), Ayurveda (2,9 %), refleksoterapija (2,9 %), eft (Emotional Freedom Techniques) (1,9 %), naturopatija (1,9 %), osteopatija (1,9 %), zdravljenje s pijavkami (1,9 %), hipnoterapija (1,6 %) ter aromaterapija (1,3 %). Če pa pogledamo, koliko ljudi zaupa domači aromaterapiji (Doterra / eterična olja), imamo absolutnega zmagovalca.

bioresonanca cena cenik alternativna medicina
V Sloveniji je najbolj popularna oblika alternativne medicine bioresonanca, za katero povprašuje kar 12 % vseh, ki jih zanimajo metode alternativnega zdravljenja.

Koliko ljudi uporablja alternativno medicino?

Po podatkih raziskave Global TGI (za Slovenijo opravila Mediana TGI), v Sloveniji 18% vprašanih (35-75 let) zaupa alternativni medicini, medtem ko mlajši zaupajo nekolio manj (15%). Bolj verjetno je, da alternativni medicini zaupa nekdo, ki je že imel resnejše zdravstvene težave. In malenkost več zaupanja alternativnim metodam zdravljenja kažejo ženske (56%).

> V ZDA kar 38 % odraslih in 12 % otrok redno uporablja metode alternativnega zdravljenja bolezni.

Sicer se podatki po svetu precej razlikujejo. Indijci zaupajo najbolj (94 %), v nemčiji 27 %, v Veliki Britaniji pa 19 %. Med EU državami so do alternativne medicine najbolj zaupljivi Francozi.

V ZDA kar 38 % odraslih in 12 % otrok redno uporablja metode alternativnega zdravljenja bolezni.

alternativna medicina 1 cena cenik
V ZDA kar 38 % odraslih in 12 % otrok redno uporablja metode alternativnega zdravljenja bolezni.

Kdo je Šaman in kaj je urbani šamanizem?

Šaman (tudi vrač, čarovnik, čarodej, zdravilec, sveti) je tradicionalno oseba, ki je zmožna potovati v duhovni svet in se z njim sporazumevati. Šamani so od nekdaj sestavni del plemenskih ljudstev in posedujejo sposobnosti, ki drugim niso dana.

Šamanizem je način zdravljenja oz. duhovnega vodenja, ki predvideva prehod v trans. Velikokrat šaman uporabi halucinogene rastline ali intervalne zvoke (bobnanje ali vrtenje ragelj), da preide v stanje spremenjene zavesti, v katerem lahko določi vzrok bolezni in izve, kako jo ozdraviti.

> Šaman v pacientu sproži proces samozdravljenja tako, da zdravijo »duševne bolezni«, ki lahko prizadenejo čustveno in telesno zdravje.

Sodobni ali novi šamanizem povezuje tradicionalne metode s sodobnimi terapijami, kot sta svetovanje in vizualizacija. Šaman v pacientu sproži proces samozdravljenja tako, da zdravijo »duševne bolezni«, ki lahko prizadenejo čustveno in telesno zdravje. Danes Šamani (urbani šamanizem) opuščajo ples, mahanje in bobnanje, prenesli so se le principi in razumevanje človekovih realnosti, zavestnih stanj ter dela z energijami.

Kdaj Slovenci najbolj iščemo alternativno medicino?

Po podatkih Omisli.si/alternativna-medicina ter analize Google iskanj, Slovenci najbolj iščemo pomoč pri zdravilcih v zimskih mescih v začetku leta (januar, marec in februar). Najmanj Slovenci iščemo pomoč alternativne medicine v poletnih mescih (junij, julij). Trendi iskanj so lahko povezani s sezonskim nihanjem cen.

alternativna medicina kdaj slovenci iščemo
Slovenci najbolj iščemo pomoč pri zdravilcih v zimskih mescih v začetku leta (januar, marec in februar), najmanj pa v poletnih mescih (junij, julij).

Čakalne vrste pri zdravilcih / alternativni medicini?

Hja, tudi zdravilci imajo čakalne vrste, ne le bolnišnice in zdravstvene ustanove. Večinoma boste morali počakati mesec dni, razen če gre za nujen primer.

Katerim zdravilcem zaupati?

Ker gre pri alternativni medicini za izredno težko dokazljivo metodo, se je najbolje zanesti na mnenja drugi strank oz. pacientov. Tradicionalno so takšna mnenja prihajala od ust do ust, danes pa so preverjeni ponudniki alternativne medicine zbrani na enem mestu, skupaj z mnenji preteklih strank > Omisli.si/alternativna medicina.


PRIPRAVLJENI PRESKUSITI ALTERNATIVNO MEDICINO ZA VAŠE TEŽAVE?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH ZDRAVILCEV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih zdravilcev
ocena bralcev
5 od 5