Revija Nasvet strokovnjaka

Kako zbrati pravo osebo za varstvo otrok?

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Mesta v vrtcih so omejena, starši pa vedno težje pridejo do mesta za svojega otroka. Zaradi tega se veliko staršev odloči, da zaposlijo varuško ali varuha. Za svojega otroka vedno želimo le najbolje, zato želimo poiskati najboljše varstvo, vendar kako poiščemo pravo osebo za varstvo otrok? Na kaj moramo biti pozorni?

5 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri iskanju najboljše osebe za varstvo vaših otrok.

1. Začnite z iskanjem

Varuška ali varuh je lahko prava odločitev za vašo družino. Super je, kadar lahko na naše otroke pazijo družinski člani, vendar to na žalost ni vedno mogoče. Dobra stvar je, da v Sloveniji obstaja kar nekaj portalov, kjer lahko poiščete varuško za svojega otroka, eden izmed njih je tudi portal Babysits, ki se lahko pohvali z več kot 1.5 milijonov aktivnih uporabnikov v več kot 30 državah po svetu.

2. Osebo spoznajte

Potencialno varuško preden se dogovorite za termin varstva osebno spoznajte. Priporočamo, da se dogovorite za srečanje na javnem mestu kjer lahko izveste odgovore na vsa vprašanja, ki jih imate.

  • Motivacija

Zakaj želite delati kot varuška/varuh?

Kaj imate pri delu najraje?

Najpomembnejše je, da izveste kaj je motiviralo osebo, da postane varuška ali varuh otrok. Oseba, ki se je za delo odločila, ker jo delo z otroki res veseli, bo svoje delo opravljala bolje kakor oseba, ki išče delo varuške ali varuha samo zaradi možnosti dodatnega zaslužka

  • Izkušnje

Ste v preteklosti že opravljali podobno delo?

 Imate priporočila?

Ker osebi v varstvo zaupamo svoje otroke, je pomembno, da se pred tem prepričamo, da bo delo opravila dobro. Zaradi tega priporočamo, da se pozanimate ali je oseba že opravljala podobno delo oziroma kakršnokoli delo z otroki. Na Babysits platformi lahko hitro in enostavno preberete vsa mnenja in priporočila za določenega uporabnika, v kolikor potencialna varuška ne uporablja spletne platforme jo prosite za pisna priporočila predhodnih delodajalcev.

  • Strokovnost

Kako bi se odzvali, če bi otrok začel jokati in izsiljevati?

Kako bi se odzvali, če bi otrok padel in se poškodoval?

Kako bi otroka, ki noče zaspati uspavali?…

Dobro je, da od potencialne varuške ali varuhe prejmete odgovore, kako bi se odzvala v določenih situacijah, ki so neprijetne. Tako boste videli koliko izkušenj ima oseba in ali bi reagirala v skladu z vašimi pričakovanji.

  • Iznajdljivost

Kako izgleda tipičen dan varstva pri vas?

Kaj z otroki najraje počnete?

Kako bi otroka zabavali, če bi bil nemiren?

Preden se dogovorite za termin varstva priporočamo, da preverite kako kreativna je bodoča varuška ali varuh. Otroci potrebujejo veliko pozornosti in oseba, ki opravlja varstvo mora z njimi čas preživeti kvalitetno.

  • Urna postavka

Koliko ste po navadi računali za uro varstva?

Kakšno plačilo pričakujete?

Predhodno se s potencialno varuško pogovorite glede pričakovanj o plačilu. Tako se lahko izognete neprijetnim situacijam v prihodnosti.

  • Dodatna dela

Kaj poleg varstva še lahko počnete?

S potencialno varuško ali varuhom se vedno dogovorite o pričakovanjih, ki jih imate in o pričakovanjih, ki jih imajo oni. Dogovorite se kaj pričakujete od varuške, da se posveti samo otrokom, da čisti, da kuha. Urna postavka je odvisna od opravil, ki jih varuška mora opravljati!

  • Razpoložljivost

Kdaj lahko delate?

Vas lahko pokličem v petek zjutraj, da rabim isti dan zvečer varstvo?

Pomembno je, da se z varuško pogovorite o razpoložljivosti in, da imate vsi enaka pričakovanja.

3. Otroka pripravite na varstvo

Pomembno je, da svojega otroka pripravite na varstvo. Priporočamo vam, da se otrok in varuška vsaj enkrat pred dogovorjenim terminom varstva osebno spoznata. Tako boste lahko preverili kako se varuška ujame z vašim otrokom, prav tako boste na ta način preprečili nelagodje ob prvem varstvu.

4. Ne odidie po tihem

Na dogovorjen termin varstva se nikar ne izmuznite iz hiše. Otrok lahko nenadno opazi, da vas ni in ga zgrabi panika. Otroka pred odhodom pripravite na varstvo in, se od njega poslovite ter odhod vedno predstavljajte kot nekaj pozitivnega.

5. Poslušajte svoje srce

Če imate ob prvem srečanju pozitivne občutke in se vam oseba zdi primerna za vašo družino, to tudi najverjetneje je. Osebi vedno ponudite dovolj časa, da se vam predstavi in, da jo spoznate ter od nje prejmete vse informacije, ki so za vas relevantne. V kolikor v osebo niste prepričani ali imate čuden občutek, je to dober znak, da z iskanjem nadaljujete.

S temi nasveti boste hitro in enostavno poiskali pravo osebo za varstvo otrok.

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno