Revija Nasvet strokovnjaka

Kaj je CBM in kako ga uporabiti v logistiki?

brown and red shipping containers

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

CBM v angleščini pomeni “kubični meter” in predstavlja merilno enoto. Uporablja se za določanje prostora, ki ga zaseda nek predmet v tridimenzionalnem prostoru. CBM je ključen pri izračunih na področju logistike in pošiljanja, saj pomaga pri merjenju stroškov pošiljke. Za to nam je v pomoč CBM kalkulator, v katerega vnesemo dimenzije, težo in količino materiala, kar nam pomaga pri določanju stroškov pošiljanja in logističnega transporta. CBM je torej ključen podatek pri izračunu prostora v kontejnerju, kar je še posebej pomembno za logistična podjetja.

Kako izračunamo CBM?

Formulo za CBM lahko izpeljemo z množenjem dolžine, širine in višine predmetov.

Enačba za CBM je: CBM = dolžina (m) × širina (m) × višina (m)

Spletrni CBM kalkulator omogoča izračun CBM za vse materiale hkrati. S tem lahko ugotovimo, koliko materiala je mogoče prevažati v pošiljki in kakšna bo njegova cena.

Uporabe CBM

CBM se uporablja na različnih področjih poslovanja, nekatere izmed njih so:

Pomorski in tovorni sektor

Sektor pošiljanja in tovora uporablja CBM za določanje tovornega prostora za material. To je ključno za določitev prostora v kontejnerju ali transportnem vozilu. Tovorna podjetja zaračunavajo na podlagi količine pošiljke. CBM kalkulator omogoča preprosto oceno o obsegu materiala in koliko stane njegovo prekrivanje. Stroške pošiljanja in materiala za pošiljanje lahko upravljate z poznavanjem CBM vrednosti tovora. To zmanjšuje stroške prevoza in nakupovanje postane izvedljivo.

Optimizacija obremenitve kontejnerja

CBM lahko pomaga vzdrževati prostorsko učinkovitost. Stroške prevoza lahko zmanjšate tako, da prilagodite količino različnih materialov. Tako je mogoče prevažati različne trdne materiale, ki zasedajo manj prostora v kontejnerju. Materiale, ki zasedajo več prostora ali imajo večjo CBM vrednost, je mogoče prilagoditi v posebno embalažo, kot so pene, oblačila itd. CBM kalkulator omogoča prilagoditev vseh materialov glede na njihovo naravo, kar zmanjšuje stroške pošiljanja. Operacije pošiljanja ni mogoče izvesti brez izračuna CBM. CBM je preprosta metrika za poznavanje stroškov pošiljanja in stroškov prevoza blaga v posodi.

Če povzamemo, je CBM ključna metrika v različnih panogah, kjer sta logistika in pošiljanje primarni operaciji. CBM kalkulator olajša transport, skladiščenje, načrtovanje in finančne odločitve za podjetje. Z njegovo pomočjo lahko nadzorujete zaloge, saj poznate CBM vrednosti materiala.

ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno