Izbira poročne torte

ocena bralcev
5 od 1

Poročna torta je v času rimljanov simbolizirala plodnost in srečno življenjsko pot mladoporočencev, zato ne smeta pozabiti nanjo. Po običaju naj bi prvo zarezo v torto par naredil skupaj in si odrezan kos razdelil. V Sloveniji so se razvili različni smešni in zabavni načini, kot recimo uživanje torte brez rok, hranjenje drug drugega z zavezanimi očmi, itd.

Se zdaj sprašujeta s kakšno torto bi posladkala sebe in vse goste na vajin poročni dan?

Nabor vseh preverjenih slaščičarjev za poročno torto si lahko ogledata na Omisli.si.

Pošlji povpraševanje za poročno torto

Cena torte

Povprečna cena poročne torte je 2-5€ na kos.

Na ceno lahko zelo vplivata, saj je le-ta odvisna od velikosti torte, kompleksnosti priprave, vrste dekoracije (npr. maslen preliv je cenejši kot fondant), sestavin, št. nadstropij in verjameta ali ne, tudi barve. Dražja je npr. jedilna zlata, zlati lističi, barvna lestvica, itd.

Imejta v mislih, da dostava torte v večini primerih ni vključena v ceno torte.

Poročna torta woman in white dress holding white and blue floral ceramic bowl with food
Poročna torta

Kaj pa če ne želiva klasične torte?

Brez skrbi! Obstaja veliko drugih možnosti, ki vaju bojo ravno tako navdušile…in seveda vajine goste.

Poročni cake pops na palčkah

Gre za majhne tortice na palčkah, ki z malo kreative lahko izgledajo vrhunsko. Pri izbiri okusa imata na izbiro vse sestavine, servirane pa so lahko na mizi s slaščicami, da si bodo gostje sami postregli.

Poročni cupcakes

Poročni cupcakes-i so tortice v obliki muffinov. Tudi s temi si lahko gostje sami postrežejo in prav tako sta pri izbiri sestavin neomejena. Okrasi se jih lahko z obarvano smetano, raznimi dodatki iz sladkorja, mrvicami, bleščicami, itd.

Pošlji povpraševanje za poročno torto

Želiva torto, vendar ne veva med čem lahko izbirava…

  • Ombre torta: Ombre torta je torta, kjer se barve med seboj postopoma prelivajo od najtemnejše k najsvetlejši. Lahko se prelivajo zgolj na zunanji plasti torte, v notranjosti ali pa na obeh.
  • Naked oz. gola poročna torta: Izgled poročne naked torte je bolj rustikalen, saj ne vključuje zunanjega dela in prelivov.
  • Moderna poročna torta: Moderno poročno torto boste takoj prepoznali po njenih umetniških detajlih in obliki…no, in ceni. Pravil za tovrstno torto pravzaprav ni.
  • Kvadratna poročna torta: Lahko si izbereta kvadratno obliko. Oblika torte ne vpliva na ceno.
  • Okrogla poročna torta: Na voljo vama je tudi torta okrogle oz. ovalne oblike.
  • Večnadstropna poročna torta: Večnadstropna torta je na slovenskih porokah zelo popularna izbira. Če vama je všeč tradicionalno, je to prava izbira za vaju.
  • Visoka poročna torta: Visoka poročna torta se razlikuje od večnadstropne po tem, da je pri tej več plasti, enakih velikosti, položenih druga na drugo in premazanih s kremo. Tako se ustvari izgled, kot da je postrežena le ena vendar visoka torta. Poleg njene višine pa je visoka tudi cena.

porocne torte cena trendi slike 2019 10

Čas je za dekoracijo

Kolikor je idej, toliko je tudi možnosti za dekoracijo torte. Če bosta imela poroko tematsko obarvano, se držita teme in izbranih barv. V nasprotnem primeru pa se torto lahko dekorira:

– z masleno kremo

– s sladkorno maso/tičino maso oz. fondantom (ticcino)

– s čokoladnim oblivom (ali drugim)

– s smetano

– s svežim ali sladkornim cvetjem

– s svežim sadjem

– s sladkornimi ali plastičnimi figuricami

– z macaroni (francoski mini »keksi«)

– s posipom sladkorja v prahu

– naked cake with dirty icing (brez preliva, le rahlo premazana z masleno kremo in smetano)

– z royal icingom (beljak, voda, limonin sok in barvila)

Pošlji povpraševanje za poročno torto

Kako izbrati in naročiti poročno torto?

Na prvem mestu so vajine želje in dietne preference, pri čemer ne pozabita na povabljene goste. Je kdo občutljiv ali celo alergičen na gluten, laktozo, je vegan, je le presno, itd.? (da bo cenovno bolj prijazno, lahko tem posameznikom posebaj postrežeta prilagojene majhne tortice).

S slaščičarjem se dogovorita za dostavo torte, da bosta lahko na poročni dan brez skrbi. Obvezno pa naj vaju torta počaka v hladilniku.

Če sta pri iskanju izgleda torte naletela na sliko že obstoječe in si zaželela točno tako, jo brez problema natisneta in predložita slaščičarju.

V primeru, da sta si zamislila tematsko obarvano poroko, to sporočita slaščičarju. V nasprotnem primeru vama pri izbiri torte lahko pomaga že na podlagi izgleda šopka, obleke, vabil, itd.

Pri ponudbi slaščic ne bodita skromna in poleg torte naročita še kakšno pecivo, muffine, itd. Priporočamo pa bolj lahke okuse.

Pri izbiri naj vama ne bosta pomembna le izgled in cena, temveč predvsem okus torte. Pred začetkom izdelave se lahko po dogovoru udeležita degustacije okusov in krem, kjer bodo prisotni tudi ostali bodoči mladoporočenci (nekateri slaščičarji to tudi zaračunajo).

Želita slediti trendu? Potem izberita sveže in lahkotne okuse jogurta, sadja, itd.

Želita biti drugačna od ostalih? V tem primeru je prava izbira okus manga, kokosa, kave, itd.

NASVET: zaradi priljubljenosti nekaterih slaščičarjev torto rezervirajta čim prej, vendar najkasneje 3 mesece pred poroko.

moderna porocna torta cena slike ideje 2
Ko jo boste videli, boste vedeli boste, katera je moderna poročna torta.

Še nekaj koristnih informacij…

  • V večini primerov se torta razreže ob polnoči, na plesišču, ob prisotnosti vseh gostov, lahko pa se v primeru naprej določenega programa dogovorita z glasbeniki oz. animatorji, kdaj bi jo želela vključiti.

Če vaju skrbi pozna ura, sta bolj jutranji tip človeka in si poroke ne želita potegniti v noč, je razrez torte dober znak, da se dogodek zaključuje.

  • Če vama slučajno ostane kaj torte, imejta pripravljene namenske škatlice za goste, kamor bosta shranila torto za domov.
  • Za lažjo oceno, koliko kosov bo nanesla vajina torta, si pomagajta s spodnjo tabelo:

Za nepotrebno zapravljen čas iskanja, si lahko preverjene slaščičarje pogledata tukaj.

Pošlji povpraševanje za poročno tortoocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja