Revija Nasvet strokovnjaka

Bolečine v hrbtu so med korono v porastu!

bolečine v križu 3

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

Marsikdo si je z delom od doma oziroma s samim sedečim delom nakopal bolečine v hrbtu. Tudi vi kdaj izkušate napetost v vratu ali križu? Bi verjeli, če bi vam nekdo rekel, da za to ni krivo sedenje? Verjetno ne.  

Pa vendar ne gre za dejstvo, da sedimo, ampak kako sedimo!

Človek je kot vrsta prilagojen na stanje, hojo, sedenje, ležanje, dviganje bremen, pripogibanje in pestrost gibanja. Vse to nam je naravno. Tudi sedenje je naravno za človeško telo. Izziv pa je v tem, kako to počnemo. Pletilci preprog v Južni Ameriki sedijo 8-12 ur na dan in pletejo. Brez bolečin v hrbtu. Ženske v Burkini Faso so v pripogibu 9 ur na dan, ko nabirajo vodne oreščke. Brez težav. Žal pa smo mi kot kultura razvitega sveta v zadnjih 100 letih popolnoma zdrsnili stran od naravne uporabe svojega telesa in ga pogosto uporabljamo slabo. Pri tem je imela velik pomen moda 20. stoletja ter prekinjen stik med generacijami. 

Stopite v stik z Sabino Blumauer, učiteljico Gokhale metode

Modne smernice izpred 100 let

Čas prohibicije, Charleston plesa in velikega Gatsbyja – ste že slišali za to? Razvoj novih tkanin in načinov zapenjanja oblačil je močno vplival na modo po prvi svetovni vojni.

bolečine v križu 

Fotografija iz leta 1925 jasno prikazuje, kako je z novim stilom oblačenja prišlo tudi do novega stila drže telesa. Boki potisnjeni daleč naprej. Glava potisnjena naprej. Nekaj, kar je danes popolnoma »normalno«. Tako kot so »normale« tudi bolečine v križu. Zakaj pišem o tem? Ker ravno to je drža, ki jo večina ljudi razvite družbe zavzema tudi pri sedenju. Boki potisnjeni naprej, sedenje na trtici, rame pa so posledično sključene naprej. Morda pa ste med tistimi, ki se prisilno poskušate držati pokonci? To povzroča ogromno napetosti v hrbtu, predvsem v ledvenem delu in med lopaticami. 

bolečine v hrbtu 2

Medtem pa stare kulture, predniki, otroci, stvari delajo drugače!

Mnoge kulture po svetu svoje telo še vedno uporabljajo dobro in spoštujejo naravno pokončnost hrbta, pri čemer je vrat v liniji s hrbtenico, zadnjica pa naravno zadaj. Poglejte si nekaj fotografij, na katerih lahko jasno vidite, da hrbet naravno nima nobenih krivin razen v delu L5 (spodnje ledveno vretence) – S1 (križnic). To pomeni naravna anatomska oblika hrbta, ki spominja na črko J in ne na dvojni S. 

bolečine v križu 3 

Davek za modni razvoj je pozabljena modrost, ki pa jo še vedno poznajo kulture po svetu. Kako se torej v sodobni družbi ponovno naučiti telesne drže, za katero smo anatomsko zasnovani? 

Gokhale metoda je postopek za učenje dobre drže

Drži se pokonci! Kupi si boljši stol! Zamenjaj vzglavnik! V potrošniški družbi imamo vsega v izobilju. A kje je znanje o tem, kako se držati pokonci na sproščen način? Kako dobro sedeti ne glede na to, kaj je pod zadnjico? Esther Gokhale je razvila čudovit postopek, ki nas tega uči. Pri sedenju brez naslonjala lahko s klinasto blazino zopet vzpostavimo dobro postavljeno medenico in damo s tem možnost hrbtnim mišicam, da se sprostijo. Pri sedenju z naslonjalom lahko uporabimo naslonjalo za razteg hrbtnih mišic. Za vsak položaj obstaja trik, ki vaš hrbet spravi iz kronične stisnjenosti v razbremenitev. 

bolečine v križu 5

Kje začeti?

Če je vaš izziv sedenje, potem je najbolje začeti z brezplačnim izobraževanjem. Povezavo najete tukaj. Lahko pa začnete tudi z branjem knjige Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih, avtorice Esther Gokhale. Že z osnovnim poznavanjem karakteristik primarne telesne drže lahko dosežete veliko spremembo v počutju in varnosti gibanja. 

Fizični delavci, pozor! 

Morda pa vaš izziv ni sedenje, ampak vaše delo vsebuje prisilne položaje, dvige težkih bremen ali gibe, ki so vam nakopali bolečine v hrbtu. Nikoli ni prepozno. Tudi tu se vam lahko veliko obrestuje, če boste začeli z aktivnim podaljšanjem hrbta (t. i. notranji steznik). Spoznajte skrivnost starih kultur in naših prednikov o zdravju hrbtenice. Pozabite na drago opremo in stole in z drugačno uporabo telesa spremenite svoj vsakdan. 

bolečine v križu 6

Avtor: Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno