Revija Nasvet strokovnjaka

Pasti in prednosti odkupa vozil

odkup vozila

Kazalo

ocena bralcev
5 od 1

 

Ste že slišali za odkup vozil? Če prodajate vozilo, denimo dobro ali slabo ohranjen rabljen avtomobil, tovorno vozilo, kmetijsko mehanizacijo, traktor, viličarja, gradbeno mehanizacijo, atv, plovilo, vodni skuter ali kaj podobnega? Spodaj preletite nekaj nasvetov, prednosti in slabosti odkupa vozil.

odkup vozila
Odkup vozila prihrani čas, stres, cena pa je navadno enaka, kot če bi vozilo prodajali sami. Preverite prednosti in slabosti odkupa vozil.

Ko prodajate svoje vozilo, ste načeloma pred dilemo:

 • Menjava – staro za novo: Novo vozilo kupite po nižji ceni, če zastavite starega (date starega v ceno novega).
 • Odkup vozila: Povprašate podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom vozil in nemudoma prejmete denar.
 • Zasebna prodaja: Prodajate sami, preko spleta ali sejmov.

Obstaja še sicer nekaj vmesnih poti, a so zgornje najbolj pogoste.

Če vozilo kupujete, ste verjetno že slišali za tuje portale, kjer lahko solidne rabljene avtomobile kupite iz cele Evrope, po precej konkurenčnih cenah, za nekaj sto evrov vam jih celo dostavijo na dom (denimo www.carsontheweb.com). A če avtomobil prej raje vidite in se po možnosti pred nakupom še posvetujete s svojim avtomehanikom, potem bo Slovenija ostala dežela vaših avtomobilskih poslovanj.

No, ko ga prodajate, je zgodba obratna. Ne želite namreč, da bi svoje vozilo prodali po čim nižji ceni, ne? V tem primeru je dosti boljša odločitev preko uveljavljenih domačih portalov, kot so Avto.net in podobni. Pa je res? Spodaj sami pretehtajte med razlogi za in proti.

Če ste v časovni ali denarni stiski in nimate ravno časa, da bi se s prodajanjem ukvarjali (ali pa tega prosto ne želite početi), potem je najboljša izbira odkup vozila. V principu gre za to, da vi takoj prejmete denar za svoje vozilo. No, zgodba odkupa vozil ni tako črno bela, zato si spodaj oglejte nekaj prednosti in slabosti odkupa vozil.

Odkup vozil – prednosti:

 • Lokacija odkupa vozila: Sami izberete lokacijo ogleda in odkupa (prodaje) svojega vozila. Navadno vas lahko ponudnik obišče še isti dan!
 • Logična cena odkupa vozila: Cena se navadno določi na podlagi podatkov iz eurotax, stanja na tržišču ter realnih povpraševanj in izkušnjah ponudnika.
 • Pogodba o odkupu vozila: V vsakem primeru boste podpisali neko pogodbo, ki je pri zasebni prodaji ne pričakujte nujno.
 • Tehnikalije odkupa vozila uredi ponudnik: Navadno se po dogovorjeni ceni s ponudnikom skupaj odpeljete na tehnični pregled ali na upravno enoto, kjer vozilo odjavijo iz prometa in vrnejo tablice.
 • Vračilo zavarovalnine: Po odkupu vozila prejmete tudi izplačan neizkoriščen del vplačane zavarovalne premije ter cestnino.
 • Poplačilo leasinga in takojšen odkup vozila: Brez skrbi, tudi če je vozilo trenutno še v lasti leasinga, bo večina ponudnikov odkupa vozil vaše vozilo vseeno odkupilo. Navadno nemudoma poplačajo leasing in prepišejo vozilo, vam pa izplačajo razliko.
 • Odvoz poškodovanih ali karamboliranih vozil: Večina ponudnikov odkupa vozil vam morebiti nevozno ali poškodovano vozilo odpelje kjerkoli po Sloveniji.
 • Brezplačna informativna cenitev: Kakorkoli, lahko se odločite tudi le za brezplačno cenitev vozila pred odkupom – morda vam bo cena po godu?

POMEMBNO: Če se boste odločali za prodajo svojega rabljenega vozila (dobro ohranjenega, karamboliranega ali okvarjenega) preko odkupa vozila, ne pozabite imeti s sabo prometnega dovoljenja, homologacijo, servisno knjigo in navodil, rezervne ključe, osebni dokument ter seveda bančne kartice. In seveda, vi morate biti lastnik vozila!


>> Brezplačno povpraševanje za odkup vašega vozila na Omisli.si
(prejmete 5 različnih ponudb)

Slabosti samostojne prodaje vozila preko spleta:

 • Čas: Samostojna prodaja rabljenega avtomobila vam vzame veliko časa. Najprej morate objaviti oglas na enem izmed portalov, potem pa se dan na dan soočati s pretirano natančnimi kupci, ki bi se pogajali prav glede vsake malenkosti.
 • Nelagodje in tujci: Spoznali boste veliko popolnih neznancev. Če nimate pretirane želje po komunikaciji s tujimi državljani, potem se raje odločite za odkup vozila. Mnogi »kupci« se tudi pretvarjajo, da so potencialni kupci vašega avtomobila, postopek je pravzaprav lahko tudi nevaren.
 • Cena: Odkupna cena za vozilo ne bo tako visoka, kot ste si jo zamislili pred prodajo – skoraj zagotovo boste razočarani. Navadno morate ceno neprestano nižati in nazadnje prodate za cca. 20 % manj, kot ste upali – verjetno bi z odkupom vozila prihranili precej sivih las in časa.
 • Stres: Prodaja avtomobila preko spletnih strani navadno traja nekaj mescev, brez velikega zanimanja kupcev, kar je navadno precej stresna izkušnja in veliko razočaranje.

Kako naprej?

Če želite brezplačno prejeti 5 ponudb za odkup vašega vozila, kliknite na Omisli.si/odkup-vozil.

 

ocena bralcev
5 od 1

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno