Revija Nasvet strokovnjaka

Največji regijski sejem gradnje in obnove doma – 50. MOS v Celju od 12. do 17. septembra

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Saj vsi poznamo »celjski sejem«, ne? Jubilejni 50. MOS prinaša še bogatejšo ponudbo in segmentacijo sejma na pet ključnih področij: MOS – gradnja in obnova doma, MOS – kamping in karavaning, turizem in prehrana, MOS – oprema in materiali za obrt in industrijo, MOS – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini, MOS – izdelki široke potrošnje. Sejem ima prvo državo partnerico v zgodovini, Hrvaško, ki zaradi svoje bližine in tudi sicer že dobrega sodelovanja med podjetniki na obeh straneh meje, odpira nove priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja. Na 50. MOS se bo tako od 12. do 17. septembra predstavilo 1478 razstavljavcev, od tega direktno 883, iz 30 držav.

Celovita ponudba gradnje in obnove na vzhodnem delu sejmišča

Še večjo segmentacijo vsebinskih področij sejma bodo pospremile spremembe ponudbe po sejemskih dvoranah. Program stavbnega pohištva se tako seli v sejemsko dvorano D, s čimer bodo v Celju v dvoranah na vzhodnem delu sejmišča zaokrožili celovito ponudbo programa gradnje in obnove doma. »S koncentracijo ponudbe na enem mestu bomo še okrepili že doslej najbolj obsežno področje gradnje in obnove doma od izdelkov in storitev, ki jih gospodinjstva in poslovni uporabniki potrebujejo na začetku gradnje ali obnove, do notranje opreme,« je na novinarski konferenci pred sejmom dejal izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec.

Sejemsko dogajanje zaznamujejo sejemski popusti in ugodnosti razstavljavcev, obiskovalci pa lahko izkoristijo tudi številne brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu tudi na 50. MOS nadaljujejo s projektom MOSovih svetovalnic, ki so bile zelo dobro sprejete. Obiskovalci bodo lahko na sejmu pridobili nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije od neodvisnih svetovalcev ENSVET. Kako se lotiti gradnje bo obiskovalcem svetoval Martin Pelcl. Notranja oblikovalka Andreja Jesenek pa bo obiskovalcem 50. MOS na voljo konec tedna (petek-nedelja). Pripravila bo aktualna predavanja in individualna svetovanja o notranjem opremljanju doma za večjo kakovost bivanja.

Ponudba s tega področja se nadaljuje tudi v osrednjem atriju sejmišča, ki bo letos v znamenju Bivalnega okolja tretjega tisočletja. Obiskovalci si bodo lahko v živo ogledali dom prihodnosti – leseni mobilni dom prihodnosti in vsega kar sodi zraven. Ureditev atrija zajema materiale čistih linij, modernizem s kovinsko noto, dodajanjem elementov stekla, hkrati pa sonaravnost, samooskrbnost in končni izgled, ki nas popelje v tretje tisočletje.

Dom na kolesih

Na jubilejnem 50. MOS bodo na svoj račun znova prišli ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Testne vožnje z avtodomom, velika nagradna igra, posebna jubilejna ponudba in zabava za vso družino bo zaznamovala bogato sejemsko ponudbo na južnem delu celjskega sejmišča, kjer se bodo razprostirale razstavne površine ponudnikov kampinga, karavaninga in outdoor opreme.

V Celjskem sejmu obiskovalcem sporočajo, da bo področje MOS – kamping in karavaning, turizem in prehrana v znamenju slogana Slovenija je lepa in zato vredna ogleda. Skupaj z razstavljavci na tem področju želijo obiskovalcem 50. MOS sporočiti, da so avtodomi in prikolice popolna rešitev za družinsko dopustovanje, da bodo lahko na sejmu spoznali in preizkusili, kako se z njimi potuje in »rokuje«. Na sejmu bodo lahko izvedeli, kje vse lahko z avtodomi in prikolicami »domujejo«, razstavljavci bodo zanje pripravili posebne sejemske ugodnosti in popusti, obiskovalci pa se bodo tudi lahko prepričali, da je Slovenija za tovrstno dopustovanje idealna destinacija.

V razstavnem programu bodo avtodomi, prikolice in šotorske prikolice, šotorska in kamping oprema, oprema za outdoor aktivnosti, kamping in karavaning destinacije, mobilne hiške. Z Mrežo postajališč za avtodomove po Sloveniji in Odborom upravljavcev kampov pri Gostinsko-trgovinski zbornici bodo v Celju organizirali strokovni dogodek, na katerem se bo predstavila mreža in slovenski kampi. Obojni se bodo predstavili tudi na skupnem razstavnem prostoru.

Na kamping in karavaning delu sejmišča se bo mogoče tudi popeljati po poligonu z legendarnimi Pony-ji v organizaciji Rog kolesa oz. Rog Bikes. Najmlajši obiskovalci bodo lahko uživali na napihljivih igralih, Kamp Menina in Iška adventures pa bosta poskrbela za outdoor aktivnosti.

Podjetniki do koristnih informacij tudi pri OZS in gospodarskem ministrstvu

Področje MOS – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini bodo pomembno sooblikovale aktivnosti OZS in gospodarskega ministrstvo, pa tudi države partnerice Hrvaške. Slednja se bo predstavila v celotni montažni dvorani neposredno ob glavnem vhodu na sejmišče.

OZS se bo tradicionalno predstavila v sejemski dvorani L1 skupaj s strokovnimi sekcijami, območnimi zbornicami ter domačimi in tujimi partnerji. Del predstavitve bo znova Ulica obrti, ki bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj bodo lahko obiskovalci videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami preizkusili v posameznem poklicu in ugotovili, ali bi določen poklic opravljali z veseljem. Letošnja novost na Ulici obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo lahko zainteresirani obiskovalci prejeli vse informacije o izvajanju vajeništva. Na ulici obrti bodo predstavljeni poklici: oblikovalec kovin – orodjar, mizar, gastronom-hotelir, kamnosek, električar, pečar – polagalec keramičnih oblog, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser in avtokaroserist.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo z vsemi svojimi organi v sestavi in izvajalskimi institucijami se bo na 50. MOS predstavilo z zanimivim in pestrim, letos še bolj obogatenim programom, kot »partner na trgu« v segmentu poslovnih storitev in poslovnih priložnosti. Tradicionalno bodo aktivnosti ministrstva predstavljene vse dni sejma na razstavnem prostoru v sejemski dvorani L1, obenem pa bosta potekali tudi dve razstavi, in sicer na temo lesa ter na temo izumov.

Z razstavo na temo lesa želi Slovenija krepitvi prepoznavnost slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter lesarskih inovativnih izdelkov. Na razstavi Čar v lesu – drzno in inovativno v lesu bodo razstavljeni slovenski izdelki iz masivnega lesa, ki izkazujejo vrhunsko oblikovanje. Poudarek razstave je smiselnost rabe lesa. Je naraven material, ki skladišči CO2. To dejstvo nam je lahko v pomoč pri obvladovanju podnebnih sprememb. Les je lahko tudi generator razvoja, podjetništva in ustvarjanja novih delovnih mest. Razstava Čar lesa – drzno in inovativno v lesu dokazuje, da je les material prihodnosti.

Razstavo Ko ideja postane lastnina je Urad RS za intelektualno lastnino pripravil skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije. Osrednji del razstave je posvečen izumitelju Petru Florjančiču. Obiskovalci 50. MOS se bodo v torek, 12.9., med 11. in 12. uro lahko tudi v živo srečali s svetovno priznanim izumiteljem Petrom Florjančičem, ki bo predstavil svoje zanimivo življenje ter izume, po katerih je postal mednarodno priznan. Peter Florjančič je prijavil čez 400 patentov, med najbolj znane šteje razpršilec za parfum ter dia okvirček. Poleg patentov razvija tudi modele in je lastnik različnih blagovnih znamk. Dogodek bo zaznamovala tudi predstavitev njegove knjige: »99 objemanj sveta« in glasbena interpretacija skladbe za harmoniko, s hudomušnim naslovom: »99 let«.

Hrvaška država partnerica

Hrvaška vlada je organizacijo hrvaškega nastopa na 50. MOS zaupala Hrvaški obrtni zbornici (HOK), ki pri tem sodeluje še s hrvaškim ministrstvom za gospodarstvo, podjetništvo in obrt – ministrstvo je sicer koordinator celotnega nastopa -, ministrstvom za turizem, Hrvaško turistično skupnostjo in Hrvaško gospodarsko zbornico. »Cilj tega pomembnega regionalnega sejma je nadaljnje poglabljanje gospodarskega sodelovanja med obema prijateljskima državama – Slovenijo, državo gostiteljico, in Hrvaško, državo partnerico. Pomemben korak proti uspešni realizaciji tega cilja je kakovostna predstavitev možnosti in ponudbe hrvaških malih in srednje velikih podjetij slovenskim državljanom in gospodarstvenikom. Sejem pomeni tudi možnost vpogleda v kreativne in inovativne rešitve in smernice, katerih uvedba lahko prispeva h konkurenčnosti malega gospodarstva obeh držav na rastočem, edinstvenem trgu Evropske unije,« pravijo predstavniki HOK.

V hrvaškem paviljonu neposredno ob glavnem vhodu na sejmišče se bo predstavilo 30 hrvaških proizvajalcev, večinoma malih in srednjih podjetij iz panog, kot so: predelava lesa in izdelava pohištva, kovin in strojne obdelave, merilnih naprav in avtomobilskih delov kot tudi predmetov za široko potrošnjo in poslovnih storitev s področja marketinga, založništva in oblikovanja.

Prav posebno mesto in čas bodo organizatorji namenili delavnicam, kjer bodo obiskovalcem predstavili nekatere tradicionalne obrti, kot je izdelava lectov, ki so uvrščeni tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. Hrvaška bo na MOS predstavila tudi nekaj privlačnih turističnih destinacij, obiskovalci sejma pa bodo lahko uživali v različnih kulinaričnih dobrotah, s katerimi bodo v Celje prinesli okuse svoje bogate in raznovrstne kuhinje – predstavili se bodo: Medžimurje, Varaždin, Krapina in Zagorje, Posavina, Bjelovar in Bilogora, Lika, Nin in srednja Dalmacija, Dubrovnik in dubrovniško območje, Slavonija, Vukovar in Srijem.

Zgodilo se bo še nekaj strokovnih dogodkov, kot je predstavitev programa s skupnim naslovom Hrvaški les kot konkurenčni izdelek. Tema programa je izbrana z namenom, da bi predstavili hrvaški dizajn lesnih izdelkov z visoko dodano vrednostjo kot ključ do izvozne konkurenčnosti. Organizirano bo med drugim še b2b srečanje za turistični sektor ter predstavitev hrvaških franšiz, ki iščejo poslovne partnerje v Sloveniji. Že prvi sejemski dan (12.9.), pa bodo slovenski in hrvaški partnerji skupaj pripravili Slovensko-hrvaški poslovni forum, kjer bo med drugim govora o priložnostih, ki jih za gradbeni sektor obeh držav prinašajo projekti energetske obnove ter o komunalni infrastrukturi oz. gospodarjenju z odpadki in odpadnimi vodami.

Skupinske predstavitve držav na MOS

Tretjič zapored bo v sejemski dvorani A predstavitev kitajskih podjetij v okviru Premium Brends China – letos se bo predstavilo preko 30 podjetij predvsem s področja mehatronike (predstavitev bo od torka do petka, od 9.00 do 17.30). Skupinsko predstavitev pripravljajo Črna gora, Srbija kjer je nosilec predstavitve AP Vojvodina, in Indija. Predstavila se bo Poljska in KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency).

Na sejmu se nadaljuje tradicija srečanja občin in gospodarske diplomacije

Bogati program sejemskega dogajanja bo dopolnilo tudi tradicionalno mednarodno srečanje občin na MOS, ki bo v sredo, 13.9.. Naslov letošnjega srečanja in s tem rdeča nit razprave je Pametna mesta in skupnosti – resničnost ali fikcija? Med drugim bodo predstavniki občin lahko prisluhnili primeru dobre prakse Smartcity Dubrovnik. V sredo bo na sejmu tudi Celje International Forum, v petek (15.9.) pa Dan gospodarske diplomacije.

Na 50. MOS bo v petek in soboto, 15. in 16.9., predstavljen tudi projekt Edison/eCelje, ki ga pripravlja Rotary distrikta Slovenija in Srbija ter Samit 100 v sodelovanju s Celjskim sejmom, Mestno občino Celje in številnimi Edison partnerji. V okviru projekta bo obiskovalcem in drugim uporabnikom za testne vožnje na voljo šest električnih vozil znamk BMW, VW in Renault z inštruktorji, s ciljem pridobitve neposrednih izkušenj z vožnjo električnega avtomobila. Vsak uporabnik bo daroval po tri evre za dobrodelne Rotary namene. V petek (15.9.) bo s podpredsednikom vlade in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem izvedena okrogla miza za okrepitev sodelovanja v regiji, v soboto (16.9.) pa z evropsko komisarko za mobilnost in promet Violeto Bulc in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom okrogla miza na temo zelene mobilnosti prihodnosti in vodilne vloge regije v njej. Konec tedna bo na relaciji železniška postaja-sejmišče vozil še električni avtobus.

MOSovi podjetni talenti

V minulih šestih letih so v Celjskem sejmu 35 mladim podjetjem in podjetnikom omogočili predstavitev na sejmu, letos pa jih bo lahko še 10 izkoristilo to priložnost. Na sedmem natečaju za MOSove podjetne talente so komisijo prepričali: InDavidual, David Knez s.p., Zagorje ob Savi (za QuickShoeLace – elastična vezalka, ki se ne zaveže, temveč zapne), Jasna Grbič s.p., Kranj (za Tatoo care – prvo slovensko mazilo za nego tetovaž), La popsi d.o.o., Neža Mlakar, Mengeš (za Popsi – ročno izdelane sladoledne lučke), Moderado, Tamara Sotošek s.p., Rečica ob Savinji (za Tudo – modularno pohištvo), Ollo d.o.o., Rok Gulič, Šempeter pri Gorici (za Ollo Play2ME – sistem za predvajanje nizkih tonov), Optibar d.o.o., Dean Habuš, Križevci pri Ljutomeru (za Optibar – orodje za optimizacijo delovanja lokala), Smart Optometry d.o.o., Žan Menart, Idrija (za AmblyoPlay – pametna interaktivna terapija vida za otroke z lenim očesom), StarkMAT, Sebastjan Štarkel s.p., Črnomelj (za Mushy by Active Chair – otroški stolček za aktivno sedenje), Tiesy, Metka Tratnik s.p., Velenje (za Tiesy – ženska kravata) in Varius design, Simon Štampar s.p., Veržej (za Sweet.dreams Povšter – vzglavnik polnjen z izbrano vrsto lesa cemprin).

50 nagrad za 50 let: prvi nagradi Camp-let šotorska prikolica in Rogovo kolo Pony

Sejemsko dogajanje bo začinila tudi velika nagradna igra. Prva nagrada bo Camp-let šotorska prikolica, ki jo Celjski sejem podarja skupaj s Freedom centrom Celje. Druga nagrada bo legendarno Rogovo kolo Pony, tretja pa SIM kartica operaterja Novatel za mobilne storitve v vrednosti 100 EUR.

Prvi dan vstopnice po 2 EUR, ostale dni ceneje na sejem po 16. uri

Obiskovalci 50. MOS bodo prvi sejemski dan (torek, 12.9.) za vstopnico ponovno odšteli le simbolična 2 evra. Ostale sejemske dneve pa lahko cenejše vstopnice izkoristijo vsak dan po 16. uri. Vstopnice se pocenijo za vse ciljne skupine, parkirišče pa bo vsak dan po 16. uri brezplačno. Posebno pozornost bodo v Celju znova namenili tudi družinam. Te bodo za vstopnico odštele le 10 evrov (po 16. uri 8 evrov).

V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si za lažje načrtovanje sejemskega obiska dnevni program dogajanja ogledajo na www.ce-sejem.si, kjer sproti objavljajo zanimive sejemske vsebine.

ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno