Revija Nasvet strokovnjaka

Financiranje storitev: Hitri kredit, izredni limit, nakup na obroke ali posojilo?

Financiranje storitev

Kazalo

ocena bralcev
5 od 2

Denarja vam ni treba več let varčevati, da si lahko privoščite nov avto, stanovanje, fasado ali pa sanjsko poroko. Ne le, da tega ni treba, v primeru nakupa ali obnove nepremičnine, je to pravzaprav nemogoče. Do zdaj ste bili preko Omisli.si vajeni iskati preverjene ponudnike storitev. Odslej pa na Omisli.si/financiranje najdete tudi ponudnike financiranja. Torej, najprej pridobite ponudbe za storitev, ki jo potrebujete, potem pa poiščete še partnerja ali banko za financiranje, pa naj gre za hitri kredit, posojilo, izredni limit, nakup na obroke ali kaj tretjega.

V nadaljevanju si oglejte nekaj pogostih vprašanj in odgovorov na temo financiranja storitev…

Pridobite različne ponudbe za financiranje >

white and red wooden house beside grey framed magnifying glass

Kateri načini financiranja storitev obstajajo?

Poznamo različne načine financiranja storitev, kateri pa je najprimerjenši za vas pa je odvisno od vrste nakupa, cene izdelka ter vaših osebnih preferenc.

Eden najpogostejših načinov financiranja je uporaba kreditov. Obstaja več različnih vrst kreditov, na primer potrošniški krediti, hitri krediti, avto krediti, stanovanjski krediti… Ponavadi se jih poslužujemo kadar gre za večje zneske, ki presegajo limite na bančnih računih. Odobritev kredita običajno traja dlje časa, vendar vse več bank danes omogoča tudi uporabo hitrih kreditov. Odobritev le teh je zelo hitra, ponavadi traja le en dan. Več o tem pa v nadaljevanju…

Limit je ena izmed najenostavnejših finančnih storitev, ki jih ponujajo banke. Gre za obliko zadolževanja oziroma izposojanja denarja od banke. Limit je neka dogovorjena višina negativnega stanja na bančnem računu. Bančni računi imajo navadno že vključen določen redni limit, ki ponavadi omogoča zadolževanje za nekaj sto evrov. Če ta znesek ne zadostuje, lahko potrošniki banke zaprosijo tudi za izredni limit, ki pa omogoča večjo zadolžitev. Višina izrednega limita je odvisna od posameznikovih dohodkov, o višini in času odplačevanja se potrošnik dogovori z banko. Ko stanje na bančnem računu preide v minus, se pričnejo zaračunavati obresti, ki so nekoliko višje od obresti kreditov. Pri izrednem limitu minusa na računu ni treba poravnati vsak mesec posebej. Odplačati se mora v roku enega leta, to dobo pa je možno tudi podaljšati.

Še bolj enostaven način financiranja pa so posojila s kreditnimi karticami. S tovrstnimi karticami ima komitent vsak mesec na voljo znesek v višini določenega kredita, ki je lahko nekajkrat večji od njegovih dohodkov. Za posojilo ni treba plačati dodatnih stroškov za odobritev in zavarovanje, gre torej za zelo uporaben način financiranja.

Eden izmed načinov financiranja storitev je tudi nakup na obroke. Nekatere večje trgovine, na primer BigBang ali M tehnika, že same ponujajo delitev zneska na več obrokov, saj lahko na ta način svojim kupcem zelo olajšajo nakup dražjih izdelkov. Plačevanje na obroke pa s pomočjo nekaterih kreditnih kartic omogočajo tudi banke. Tovrstne kartice so zelo uporabne, saj lahko ceno želenega izdelka razdelite na več obrokov ne glede na to, kje ga kupite.

Kaj je hitri kredit?

S hitrim kreditom si lahko v zelo kratkem času in z zelo malo dokumentacije izposodite manjše zneske, ponavadi največ 10 do 15 tisoč evrov. Za pridobitev tovrstnega kredita potrebujete le osebni dokument, davčno številko, vlogo za odobritev ter številko bančnega računa, če niste komitenti. V določenih primerih potrebujete še pogodbo o zaposlitvi, plačilne liste in dokumente o prilivih in odlivih. Hitri kredit je navadno odobren še v istem dnevu.

 

Kakšne so povprečne obrestne mere financiranja storitev?

Obrestne mere se med različnimi vrstami financiranj razlikujejo. Obresti hitrih kreditov so na primer nižje od obrestnih mer izrednih limitov, posojil in nakupov na obroke. Nižje so tudi, kadar gre za poslovanje s komitenti banke.

Obresti za izredni limit so v primeru pozitivnega stanja na bančnem računu ničelne. Stvar pa se spremeni, ko preidete v negativno stanje in si denar pričnete izposojati od banke. Obrestne mere v tem primeru znašajo malo manj kot 8 %. Letna obrestna mera za nakup na obroke prav tako znaša okoli 8 %. Obrestne mere za kredite so trenutno ugodnejše od tistih za limite in nakupe na obroke. Nespremenljiva letna obrestna mere za hitri kredit, ki ga je treba odplačati v roku 7 do 10 let,  trenutno znaša približno 6%. Obrestne mere stanovanjskih kreditov pa so natančneje razložene v članku STANOVANJSKI KREDIT: OBRESTNE MERE IN PONUDNIKI ZA NEPREMIČNINSKI KREDIT.

Ponudbe in pogoji pridobitve financiranj se med bankami seveda razlikujejo. Na Omisli.si/financiranje so zbrani preverjeni ponudniki za financiranje storitev, ki vam lahko svetujejo in pomagajo pri vaši izbiri. Pri njih se lahko pozanimate o cenah posameznih financiranj, jih med seboj primerjate in se na podlagi tega odločite, kaj vam najbolj ustreza.

Kredit, limit ali nakup na obroke?

Vsak posameznik se lahko na neki točki v življenju znajde v finančni zagati. Lahko se nam pokvari avto, ki ga nujno potrebujemo, ali pa hladilnik in pralni stroj, brez katerih ne gre živeti. V primeru, da se nam pokvari avto, na računu pa nimamo dovolj denarja za kritje stroškov servisa, lahko zaprosimo za izredni limit. O takšni vrsti zadolževanja je dobro razmišljati le, če ne gre drugače, saj se lahko zelo hitro ujamemo v njegovo past. Izredni limit je kot že povedano nekoliko dražji od kredita, hkrati pa ga veliko ljudi nikoli ne odplača v celoti. Izrednega limita potrošnik namreč ni dolžan odplačevati redno, vsak mesec. Zaradi tega, se velikokrat zgodi, da ga v nedogled podaljšujemo in nepotrebno plačujemo obresti za en in isti izposojen znesek. Če to postane naša navada, se iz minusa zelo težko vrnemo.

Za kredit se ponavadi zaprosi, ko gre za večje in pomembnejše nakupe v življenju. Potrošniški kredit je primeren za na primer nakup avtomobila. Za nakup nepremičnin je primernejši stanovanjski kredit, saj ima nižje obrestne mere kakor potrošniški. Za nakupe do 1500 €, se bolj splača hitri kredit, saj je za komitente ugodnejši od izrednega limita.

Več o B2B storitvah si lahko preberete tukaj.

Boljša alternativa izrednemu limitu so tudi kartice, ki omogočajo nakup na obroke. Znesek si lahko sami porazdelimo na več obrokov in jih poravnavamo mesečno. Večina bank s tovrstnimi karticami zagotavlja obroke do 12 mesecev, nekatere pa tudi do 24.

Pridobite različne ponudbe za financiranje >
ocena bralcev
5 od 2

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno