Revija Nasvet strokovnjaka

Avtošola, CPP in vozniško dovoljenje: Cena za vozniški izpit za motor, avto, traktor in preverjene šole vožnje

šola-vožnje-cenik-najboljši-ponudniki

Kazalo

ocena bralcev
4.2 od 6

Vozniško dovoljenje je dokument, ki nam omogoči vožnjo motornih vozil različnih kategorij. V nekaterih primerih služi tudi kot naš osebni dokument. Pravo mesto za pridobitev vozniškega izpita je avtošola oziroma šola vožnje. Ker se zavedamo, da je to finančno kar zahteven zalogaj za marsikoga, smo za vas analizirali cene številnih preverjenih ponudnikov. S tem vam olajšamo delo in raziskovanje, da si lahko približno preračunate, koliko vas bo stal vozniški izpit za določeno kategorijo.

Na Omisli.si/avtosolo vam je na voljo seznam, kjer so preverjeni, najboljši ponudniki, med katerimi lahko izbirate in ne zapravljate preveč časa z iskanjem prave avtošole. Ne spreglejte pa tudi odgovorov na najpogostejša vprašanja v zvezi s storitvami, ki jih ponuja avtošola.

AVTOŠOLA: CENA

povprečne cene za vozniški izpit in ceniki

320-1300 EUR

Kontaktirajte preverjene avtošole

Storitev avtošoleCena
Tečaj CPP50-75 €
CPP izpit28-42 €
Ure vožnje26-42 €/h
Tečaj prve pomoči28,72-30,5 €
Izpit prve pomoči55,64 €
Zdravniški pregled40-60 €
Tečaj varne vožnje172,80-192 €

Pošlji povpraševanje za avtošolo
šola-vožnje-cenik-najboljši-ponudniki
Poiščite pravega ponudnika, ki vam bo pomagal pridobiti vozniško dovoljenje za želeno kategorijo motornih vozil.

Avtošola cenik / Vozniško dovoljenje cena: Koliko stane CPP + ure vožnje + izpit iz prve pomoči + zdravniški pregled

Analizirali smo cene številnih ponudnikov, ki se ukvarjajo s storitvami šole vožnje. Preverite, koliko stane tečaj CPP in kolikšni so stroški za izpit prve pomoči. Ne spreglejte pa tudi, kaj vse morate opraviti, preden se lahko prijavite na praktični del vozniškega izpita.

Na kratko, pod 900 € boste zelo težko naredili opravili vozniški izpit. Več pa spodaj…

Tečaj CPP (cestno prometni predpisi)

Cena za tečaj CPP znaša od 50 € – 75 €. Predavanja iz cestno prometnih predpisov so obvezna za vse voznike, ne glede na to, katero kategorijo vozniškega izpita želijo pridobiti. Cena predavanj je odvisna od različnih dejavnikov, kot so: kategorija za katero želite pridobiti vozniški izpit, na katero območje izpitnega centra ste vpisani in pa tudi to, ali boste izvajanje tečaja CPP in vožnjo nadaljevali v isti avtošoli, ali boste vožnjo opravljali drugje. Opravljen tečaj CPP ima trajno veljavo, po zakonu pa je določeno, da izobraževanje traja 20 šolskih ur.

prometni-znaki-tečaj-CPP-teoretični-del-vozniškega-izpita
Na tečaju CPP se boste naučili, kaj pomenijo posamezni prometni znaki in kako pravilno upoštevamo pravila kot udeleženci v prometu.

Večina avtošol ima v ponudbi komplet, ki vključuje tečaj CPP, določeno število ur vožnje in evidenčni karton za izvajanje. Ko si boste izbrali avtošolo, kjer želite opravljati izpit, boste pridobili vse informacije o možnosti nakupa kompleta. Da se lahko vpišete v tečaj CPP, poleg osebnega dokumenta potrebujete dokazilo o plačilu tečaja oziroma paketa, ter izpolnjen dokument v šoli vožnje (dokazilo, da ste že vpisani v šolo vožnje). Še ena pomembnost: dijaki in študenti imajo pri nakupu tečaja CPP popust, prav tako pa lahko dobijo dodatne ugodnosti, v kolikor opravljajo izpit v avtošoli, ki je v lasti (srednje) šole, na katero so vpisani.

CPP izpit (cestno prometni predpisi)

CPP izpit predstavlja teoretični del vozniškega izpita. Sestavljen je iz vprašanj, ki preverjajo znanje cestno prometnih predpisov in jih pripravi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.  Na številnih spletnih povezavah lahko vozniki rešujejo vprašanja o cestno prometnih predpisih in s tem utrjujejo svoje znanje. Teoretični del vozniškega izpita se opravi elektronsko (reševanje nalog preko računalnika). Stroški CPP izpita znašajo od 28 € – 42 €. V kolikor kandidat ob prvem pristopu ne opravi izpita, lahko čez pet dni od opravljanja ponovno pristopi k izpitu. V šoli vožnje si lahko izposodite knjigo, iz katere se učite za izpit. Cena izposoje je od 5 € dalje, knjigo lahko imate omejen čas in jo morate vrniti v enakem stanju, kot ste jo dobili. Ko kandidat opravi teoretični del izpita, mu pripadajo štirje poskusi opravljanja praktičnega dela izpita. V kolikor štirikrat neuspešno opravi praktični del izpita, mora ponovno opravljati CPP izpit.

Ure vožnje (inštrukcije / avtošola / šola vožnje)

Na začetku inštrukcij lahko zakupite komplet ur, skladno s cenikom izbrane avto šole. Izvajalci sestavijo pakete s poljubnim številom ur (5, 10, 20 ali celo več), ki jih voznik zakupi vnaprej. Količina opravljenih ur vožnje je odvisna od kategorije, za katero kandidat opravlja izpit in je pogoj za pristop k izpitni vožnji. Z inštruktorjem boste vozili po poligonu in po glavni cesti ter avtocesti, opozarjal vas bo na morebitne napake, vas spodbujal in učil pravilne vožnje. Cena za uro vožnje znaša od 26 € – 42 €/h odvisno od posamezne kategorije

Tečaj prve pomoči

Tečaj prve pomoči traja 10 šolskih ur. Večina izvajalcev vam omogoči izvedbo tečaja v okviru 5 šolskih ur, dvakrat tedensko. Seveda pa se pozanimajte pri izbranem izvajalcu. Okvirna cena za tečaj prve pomoči znaša od 28,72 € – 30, 5 € (stroški so nižji, v kolikor je kandidat študent / dijak). Tečaj in izpit prve pomoči za zaposlene znaša 87, 50 €. Udeleženci tečaja si običajno pri ponudniku lahko izposodite ustrezno literaturo, kot je na primer Prva pomoč za voznike motornih vozil. Lahko pa za to poskrbite tudi sami in pobrskate za literaturo v knjižnici. Na tečaju PP se boste poučili o osnovnih načinih oskrbe poškodovancev, se preizkusili v načinu povijanja odprtih ran, zlomov, itd. Velik poudarek pa je tudi na oživljanju – vsak udeleženec se nauči temeljnih postopkov oživljanja na primeru lutke.

preverite tudi: Cena glasbene šole za otroke in odrasle in seznam glasbenih šol

tečaj-prve-pomoči
Na tečaju prve pomoči se boste seznanili s temeljnimi postopki oživljanja in oskrbe poškodovancev. To je ključno, saj se vsi zavedamo, da v primeru prometne nesreče, smo kot mimoidoči vozniki dolžni pomagati. Marsikomu lahko z znanjem prve pomoči rešimo življenje in mu pomagamo, dokler ne pridejo reševalci.

Še ena pomembna informacija v zvezi s tečajem PP: V kolikor ste po izobrazbi zdravnik, zobozdravnik, kandidat zaključnih letnikov srednje ali višje medicinske šole (z zaključenim spričevalom), študent medicine ali stomatologije (zaključen študij, opravljeni izpiti), bolničar, vojak z opravljenim tečajem, ste oproščeni opravljanja tečaja PP. Z ustreznim dokazilom (iz šole ali službe), lahko potrdite, da ste vešči v znanju iz prve pomoči in ne rabite opravljati tečaja. Omenjen dokument priložite k ostali dokumentaciji v postopku pridobitve vozniškega dovoljenja.

Izpit prve pomoči

Sestavljen je iz teoretičnega in praktičnega dela. Na tečaju pridobite vsa potrebna znanja in informacije, se preizkusite v praksi, prostora pa je tudi za morebitna vprašanja. O terminu izpita se dogovorite neposredno z izvajalcem, običajno pa se izpit izvaja približno en teden po opravljenem tečaju. Ko opravite pisni del, sledi še preverjanje praktičnega znanja, vsak udeleženec med drugim pokaže temeljne postopke oživljanja. Cena za izpit iz prve pomoči znaša 55, 64 €.

Zdravniški pregled

Preden začne kandidat opravljati praktični del pridobivanja vozniškega dovoljenja, mora opraviti zdravniški pregled. S tem se preveri, ali je kandidat zmožen (fizično in duševno) voziti motorno vozilo. Cena za opravljanje zdravniškega pregleda znaša od 40 € – 60 €. Nižja cena je običajno za voznike kategorij A, A1, A2, B, B1, BE, F in G. višji stroški zdravniškega pregleda pa so po navadi pri voznikih kategorij C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E. Če že imate vozniški izpit in potrebujete zdravniški pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja, je okvirna cena 30 €. Zdravniški pregled opravite pri zdravniku, naročite se sami. Zdravniško spričevalo, ki vam ga da, velja tri leta. V kolikor nosite očala oziroma ste slabovidni, morate te prinesti s sabo, kot tudi izvide od pregleda pri okulistu.

preverite tudi: GLASBENA ŠOLA IN KAKO ZAČETI V GLASBENI ŠOLI?

Tečaj varne vožnje

Voznik začetnik je oseba s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in je opravila vozniški izpit za vožnjo motornega vozila kategorije A, A2 ali B. Njegova dolžnost je, da mora za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja v dveh letih od izdaje vozniškega dovoljenja opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov oziroma tečaj varne vožnje. Prijavnico lahko izpolnite preko spleta in se vpišete v predviden termin (urnik objavljen na spletni strani izbranega Centra varne vožnje).

varna-vožnja-zimske-razmere
Na tečaju varne vožnje se boste med drugim naučili tudi, kako ravnati v primeru zdrsa vozila na ledeni površini. To znanje je ključno predvsem v zimskem času, ko je vozišče ledeno in spolzko.

V Sloveniji je 5 poligonov, na katerih se izvaja varna vožnja. To so: AMZS Center varne vožnje Vransko, Center varne vožnje Murska Sobota, Center varne vožnje Blagomix – Logatec, Center varne vožnje Raceland Krško, ZŠAM Celje Center varne vožnje Ljubečna. Na omenjenih lokacijah lahko trenirate vožnjo, v času, ko opravljate izpit v izbrani šoli vožnje. Če potrebujete izbirs kazenskih točk, pa lahko na teh lokacijah opravite tudi program za izbris kazenskih točk.

Če nimate svojega vozila, si ga lahko v izpitnem centru izposodite. Na sami izvedbi tečaja pa potrebujete tudi karton voznika začetnika. Če ste ga kam založili, ga najdete tukaj. Cena za tečaj varne vožnje za študente ali dijake znaša 172. 80 €, redna cena pa je 192 €.

Tip storitve

Cena

Tečaj CPP

Od 50 € – 75 €
CPP izpit

Od 28 € – 42 €

Ure vožnje

Od 26 € – 42 €/h
Tečaj prve pomoči

Od 28,72 € – 30, 5

Izpit prve pomoči

55, 64 €
Zdravniški pregled

Od 40 € – 60 €

Tečaj varne vožnje

Od 172. 80 € – 192 €

Vozniško dovoljenje kategorije: Katera kategorija je za izpit za motor, avto, traktor, štirikolesnik, tovornjak, kamion, moped…?

Preverite, v katero kategorijo spada vozilo, za katerega želite pridobiti vozniški izpit. Zbrali smo čim več informacij o posameznih kategorijah. Naš namen je, da vam olajšamo raziskovanje in iskanje podrobnosti.

Kategorija A, A1, A2 – motor oz. motorno kolo

To so kategorije vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih koles na dveh kolesih. Sem sodijo tudi motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico in trikolesa. Kandidat, ki opravi vozniški izpit za kategorijo A, je usposobljen za vožnjo vozil kategorij AM, A1, A2 in G. V pogovornem jeziku kategorijo A imenujemo tudi ‘’kategorija neomejeno’’, saj sem štejemo motorna kolesa, katerih prostornina in moč motorja nista omejeni. Pri kategoriji A je več posebnosti in sicer starostna omejitev za začetek usposabljanja je 23,5 let, razen za osebe, ki že imajo izpit iz kategorije A2 več kot dve leti. V tem primeru lahko za kategorijo A začnejo z usposabljanjem pri dopolnjenih 20. letih. Za opravljanje izpita pa morajo kandidati dopolniti 24 let, oziroma tisti, ki že imajo izpit kategorije A2 več kot dve leti, le 20 let.

vozniški-izpit-A-kategorija
Preverite, kakšne so cene za vozniški izpit A kategorije in kaj vse morate opraviti, preden lahko začnete z vožnjo v šoli vožnje.

V kategorijo A1 uvrščamo motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 11 kW in prostornina motorja ni večja kot 125 ccm. Prav tako razmerje med maso vozila in močjo motorja ne sme presegati 0,1 kW/kg. Moč motorja pri trikolesih pa ne sme presegati 15 kW. Kandidat se lahko začne usposabljati za kategorijo A1 pri 15, 5 letih. Za opravljanje izpita pa mora dopolniti 16 let. Kandidat, ki opravi vozniški izpit iz kategorije A1, lahko vozi tudi vozila kategorije AM in G.

Kategorija A2 pa je kategorija vozniškega dovoljenja, pri kateri je dovoljena vožnja motornih koles, z močjo motorja, ki ne presega 35 kW. Razmerje med maso vozila in močjo motorja ne sme biti večje kot 0,2 kW/kg. Starostna omejitev za kategorijo A2 je 18 let za opravljanje izpita, kandidati pa lahko začnejo z usposabljanjem pri 17,5 letih. Kandidat, ki opravi vozniški izpit iz kategorije A2, lahko vozi vozila kategorij AM, A1 in G.

Za kategorije A1, A2 in A mora kandidat v avtošoli opraviti minimalno 21 ur vožnje.

Kategorija AM – kolo z motorjem in lahko štirikolo

V kategorijo AM uvrščamo kolesa z motorjem in lahka štirikolesa (moped). Kandidat se za pridobitev vozniškega dovoljenja za AM kategorijo lahko prične usposabljati pri 14,5 letih, izpit pa lahko opravlja pri 15 letih. Vozniško dovoljenje velja tudi za vožnjo vozil iz kategorije G. Minimalno število ur vožnje za opravljanje vozniškega izpita za kategorijo AM je 16 ur. Kandidati, ki so opravili vozniški izpit iz kategorije A, A1, A2, B, B1, C, C1, D in D1 dobijo že vključeno dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM.

Kategorija B – avtomobil / motorna vozila

V kategorijo B sodijo osebni avtomobili in kombiji z do največ 3.500 kg dovoljene mase. Motorna vozila te kategorije lahko dosežejo hitrost najmanj 100 km/h in imajo najmanj pet sedežev. Usposabljanje za pridobitev vozniškega dovoljenja lahko kandidat začne opravljati z dopolnjenimi 16 leti. Izpit pa lahko opravi pri 18 letih. Za opravljanje praktičnega dela izpita mora kandidat opraviti vsaj 20 učnih ur vožnje. Kandidat lahko pri 16. letih opravi teoretični in praktični del usposabljanja za voznika B kategorije, a mora do 18. leta voziti s spremljevalcem.

šola-vožnje-vozniški-izpit-B-kategorija-nočna-vožnja
V okviru avtošole boste pri opravljanju vozniškega izpita za B kategorijo izvedli tudi večerno oziroma nočno vožnjo.

Spremljevalec je oseba, ki je stara vsaj 27 let in je kandidatov starš, posvojitelj, rejnik, skrbnik oziroma druga oseba, za katero starši kandidata soglašajo. Spremljevalec mora vsaj 5 let imeti veljavno vozniško dovoljenje za B kategorijo, ne sme imeti več kot pet kazenskih točk in mora biti s strani izpitnega centra vpisan v evidenčni karton vožnje kandidata. Vozniško dovoljenje za B kategorijo vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij B1, AM in G.

Kategorija BE – motorno vozilo s priklopnim vozilom

Imetniki vozniškega dovoljenja BE kategorije smejo voziti vlečno motorno vozilo kategorije B, ki mu je dodan priklopnik. Vozilo mora doseči hitrost najmanj 100 km/h. Priklopno vozilo mora biti zaprte izvedbe (keson, pokrit s ponjavo). Pogoja za opravljanje tovrstnega izpita sta opravljen vozniški izpit za kategorijo B in starost 18 let. Za opravljanje izpita iz BE kategorije mora kandidat opraviti 16 učnih ur vožnje. Ločimo dve vrsti vozniškega izpita za kategorijo BE:

  • Ena je Kategorija BE z omejitvijo (koda 96), ki jo opravijo vozniki, ki vozijo vlečno in priklopno vozilo, katerih skupna masa je večja kot 3. 500 kg in manjša kot 4.250 kg. Za to kategorijo voznik ne rabi opravljati teoretičnega dela izpita posebej, mora pa opraviti praktični del, torej vožnjo.
  • ‘’Polna’’ kategorija BE, to pa opravijo vozniki, ki vozijo vlečno in priklopno vozilo, katerih skupna masa je večja od 4. 250 kg in ne presega 7. 000 kg. Za to kategorijo mora kandidat opraviti tako praktični kot tudi teoretični del izpita (to je CPP).

Kategorija B1 – štirikolo

Z vozniškim dovoljenjem kategorije B1 lahko vozite štirikolo, to je motorno vozilo s štirimi simetrično nameščenimi kolesi. Njegova masa ni večja od 400 kg, če je namenjen prevažanju oseb, oziroma ni večja od 550 kg v kolikor je vozilo namenjeno prevažanju blaga in moč njegovega motorja ne presega 15 kW. Štirikolo lahko doseže hitrost najmanj 60 km/h. Kandidat se lahko začne usposabljati za to kategorijo pri dopolnjenih 15, 5 letih in opravi izpit pri 16. letih.

Kategorija C, C1 – tovorno motorno vozilo

Vozniki, ki opravijo izpit iz C kategorije, lahko vozijo kamion oziroma tovorno vozilo, katerega največja dovoljena masa je 12. 000 kg, dolžina najmanj 8 m, širina pa najmanj 2,4 m. Vozilo mora biti opremljeno s sistemom proti blokiranju koles in imeti tovorni del v zaprti izvedbi (keson, pokrit s ponjavo) v najmanj isti višini in širini kot je kabina vozila. Motorno vozilo mora dosegati hitrost najmanj 80 km/h, njegova skupna masa pa mora biti najmanj 10.000 kg. Pogoj za opravljanje izpita iz C kategorije je opravljen izpit iz B kategorije in dopolnjenih 18. let.

avtošola-vozniški-izpit-C-kategorija
Če želite opraviti vozniški izpit za vožnjo tovornega vozila, potrebujete vozniško dovoljenje za kategorijo C oziroma C1. Preverite, kakšne posebnosti so v zvezi z opravljanjem izpita pri tej kategoriji.

V kategorijo C1 sodijo vozila, ki imajo največjo dovoljeno maso 4.000 kg in so dolga najmanj 5 m. Dosežejo lahko hitrost najmanj 80 km/h. Pomembno je, da je vozilo opremljeno s sistemom proti blokiranju koles, tovorni del pa je zaprte izvedbe (pokrit s ponjavo) in najmanj takšne širine in višine kot kabina vozila. Za opravljanje izpita iz te kategorije mora kandidat dopolniti vsaj 21 let in imeti opravljen izpit B kategorije.

Kategorija CE, C1E – tovorno motorno vozilo s priklopnikom

V kategorijo CE sodijo vozila, sestavljena iz vlečnega vozila kategorije C in priklopnega vozila, pri čemer je masa priklopnega vozila večja od 750 kg. Za pridobitev  vozniškega dovoljenja mora kandidat imeti opravljen izpit iz kategorije C in dopolnjenih 21 let. Vozilo mora dosegati najmanj 80 km/h in imeti najmanj 15. 000 kg skupne mase. Kandidat mora opraviti vsaj 16 učnih ur vožnje, da izpolni pogoje za opravljanje izpita.

Kategorija C1E pa vključuje vozila, sestavljena iz tovornega vozila kategorije C1 z dodanim priklopnim vozilom, čigar masa je večja od  750 kg. Največja dovoljena skupna masa vozil ne sme presegati 12. 000 kg, ali biti manjša od 800 kg. Tovorna dela obeh vozil morata biti v zaprti izvedbi, skupna dolžina mora biti najmanj 8 m, dosegati pa morata hitrost najmanj 80 km/h. Pogoj za pridobitev izpita iz C1E kategorije je dopolnjenih 18 let.

Kategorija D, D1 – avtobus

Kandidati, ki opravijo vozniški izpit iz D ali D1 kategorije, so usposobljeni za vožnjo motornega vozila za prevoz oseb. V kategorijo D1 štejemo vozila, ki imajo poleg voznikovega lahko maksimalno 16 sedežev (mini bus, kombi), dolžina vozila pa ni večja kot 8 metrov. Prav tako je cestni turistični vlak tudi del kategorije D1. Največja dovoljena masa vozila iz D1 kategorije je 4. 000 kg, vozilo pa mora dosegati hitrost najmanj 80 km/h.

vozniški-izpit-D-kategorija-avtobus
Vozniki avtobusa morajo imeti vozniško dovoljenje za D kategorijo. Preverite, kakšna je cena za vozniški izpit omenjene kategorije in kakšne so starostne omejitve.

Kategorija D pa vključuje motorna vozila za prevoz oseb, ki imajo lahko več kot 8 sedežev poleg voznikovega (avtobus). Vozilo mora biti širine najmanj 2.4 m, dolžine najmanj 10 m in dosegati najmanj 80 km/h. Opremljeno mora biti s tahografom (naprava za nadzor gibanja vozila in dela voznika). Da pridobite vozniški izpit omenjenih kategorij, morate biti stari najmanj 21 let (za kategorijo D to velja za posebne pogoje – v kolikor ste zaposleni v slovenski vojski in ste usposobljeni za vožnjo vojaškega vozila, ter imate za to tudi ustrezno dovoljenje; ali pa imate dokument, ki velja kot potrdilo temeljnih kvalifikacij, zakonsko določenih s cestno prometnimi predpisi). Če omenjenih pogojev ne izpolnjujete, pa je starostna omejitev za pridobitev vozniškega izpita kategorije D 24 let. Starostna omejitev za kategorijo D1 pa znaša 21 let.

Kategorija DE, D1E – vlečno in priklopno vozilo za prevoz oseb

Pogoj za opravljanje izpita iz kategorije DE oziroma D1E je starost 24 let. Kategorija D1E vključuje skupino vozil, ki so sestavljena iz avtobusa kategorije D1 in priklopnega vozila. Masa priklopnega vozila je večja od 750 kg, a ne presega 1250 kg. Tovorni del vozila mora biti zaprt. Vozilo mora biti široko in visoko najmanj 2 m, ter dosegati najmanj 80 km/h.

V kategorijo DE pa uvrščamo skupino vozil, ki je sestavljena iz avtobusa kategorije D in priklopnega vozila. Masa priklopnega vozila je lahko večja kot 750 kg. Tovorni del vozila je zaprt, širina in višina znašata najmanj 2 m. Dolžina vlečnega vozila je najmanj 10 m, vozilo pa dosega hitrost najmanj 80 km/h.

Kategorija F – traktor

V kategorijo F uvrščamo traktorje in traktorske priklopnike. Pomembno je, da je traktorski priklopnik obremenjen z najmanj eno tretjino svoje nosilnosti. Hitrost traktorja  je večja od 30 km/h. Za opravljanje izpita mora kandidat opraviti izpit iz varstva pri delu in tečaj CPP, ter priložiti zdravniško spričevalo. Kandidat lahko vozniški izpit kategorije F opravi pri 16. letih, a v tem primeru vozi s spremljevalcem. Sicer pa je starostna omejitev za opravljanje vozniškega izpita za traktor 18 let. Kandidat mora opraviti minimalno 17 ur vožnje s traktorjem, da lahko opravlja vozniški izpit.

F-kategorija-avtošola-vožnja-traktorja
Upravljanje traktorja in traktorskih priključkov spada v kategorijo F. Kandidat mora za opravljanje izpita opraviti tudi varstvo pri delu s traktorjem in traktorskimi priključki.

Kategorija G – delovni stroji in motokultivatorji

Delovni stroji in motokultivatorji spadajo v kategorijo G. Za delo z motokultivatorji (to so motorna vozila z eno ali dvema osema in motorjem, ki ima lahko največjo moč 12 kW, ki lahko vlečejo oziroma potiskajo različne zamenljive priključke) mora oseba izpolniti 15 let. Za vožnjo delovnih strojev pa mora oseba dopolniti 18 let. Med delovne stroje uvrščamo motorna vozila, ki imajo vgrajeno napravo za opravljanje določenih del. Z njimi ne prevažamo oseb ali tovora. Največja hitrost, ki jo vozilo doseže, je 30 km/h. Če opravite izpit kategorije A, A1, A2, B, B1, C, C1, D, D1 in F  vključno pridobite tudi dovoljenje za kategorijo G.

Tabela: CENA za IZPIT ZA…

Tip storitveCena izpita
Izpit za avto800-1300 €
Izpit za motor800-1100 €
Izpit za prikolico320-700 €
Izpit za skuter / kolo z motorjem500-800 €
Izpit za traktor770-1100 €
Izpit za tovornjak / kamion900-1100 €
Izpit štirikolesnikOd 500 €
izpit za A kategorijo800-1100 €
izpit za C kategorijo940-1200 €

Kontaktirajte preverjene avtošole (ponudbe / cene)

Kateri avtošoli zaupati šolo vožnje?

Da bo iskanje šole vožnje malo lažje, smo vam pripravili seznam slovenskih avtošol, kot so: Avtošola Brulc, Avtošola AMTK, Antlej avto šola, Nomago, Avto šola Lončar, Avtošola Ježica, Vozniška, Avtošola 3D, Šola vožnje B & M Kranjc, Prometni center Blisk, Relax avtošola, Avtošola Stop, L mark, Avtošola Šmarca, Lmm Tilia avtošola, Avtošola Verdev, Nada Tours avtošola, Retos avto šola, Ideal avto šola, Šola vožnje Videčnik, Lidex, AMZS, Ferdinand Rakuša, Šola vožnje Rožman, Fortuna šola vožnje, Avtošola Mazzoni, Avtošola B & B, Avtošola Videčnik, Avtošola GS, Avtošola Prah, Šola vožnje Javornik, Avtošola Bolit, Maksi7 šola vožnje, Šola vožnje Maselj, Šola vožnje Mekinc, S-Car šola vožnje, Korelat avtošola in druge storitve, Šola vožnje No.1, Sepi avto šola, Avto šola Bolit, Šola vožnje Ingot, …


AVTOŠOLE se brezplačno vpišite tukaj

posredujemo vam stranke 📈
največ strank v SLO 🙏
brezplačen vpis 👀


… Šola vožnje Mojster Miha, Alfa – b avtošola, Gregor Košalin, Oman, Šola vožnje BEOS, Aš – Amd, Avtošola Nino, Avto šola Lisjak, Avtošola AMD, Šola vožnje Platoss 1, Kos avto šola, Avtošola Prometna šola Maribor, Anlara, Avtošola Zulić, Ida – avtošola, Larax, Šola vožnje Blatnik, Zšam Celje, Sana plus, Alma avto šola Šola vožnje Volan, Šole vožnje Ilke, Formula Maribor, Avtošola Krkovič, Šola vožnje Slavi, Avtošola Polo Plus, Inti Prah, Šola vožnje Čedo Makivić, Šola vožnje Borut Troha, Avtošola As, Avtošola Kolerat, Dual Expres avto šola, Šola vožnje Špela, Šola vožnje Sebastijan Zemljič, Avtošola Vito, HM storitve, Šola vožnje nomad Andrej Horvat, Šola vožnje 4ka, Avtošola GJD Izola, Avto šola semafor Franc Žižek, Avtošola Šolski center Šentjur, Moto Turnšek in mnoge druge priznane šole vožnje v Sloveniji. Da pa boste enostavno dostopali do vseh, se obrnite na Omisli.si/avtošolo in izbirajte med priznanimi ponudniki.

Avtošola: Trendi za opravljanje vozniškega izpita

Opravljanje vozniškega izpita predstavlja pomembno prelomnico v življenju vsakega posameznika. S tem smo bolj mobilni in samostojni, pridobimo pomembno odgovornost in postanemo udeleženci v prometu tudi z vozilom, ne več le kot pešci ali kolesarji. Za vas smo poiskali nekaj trendov, povezanih z opravljanjem vozniškega izpita danes.

Pri osemnajstih letih že vozim avto

Največji trend med mladimi zagotovo predstavlja to, da imajo kaj kmalu po 18. rojstnem dnevu že vozniški izpit. Z opravljanjem tako pričnejo že dovolj kmalu (vsaj pol leta prej), da do rojstnega dneva že opravijo CPP tečaj, tečaj prve pomoči in zdravniški pregled, ter si naberejo veliko ur vožnje in po 18. lahko odvozijo le še izpitno vožnjo.

Elektronska izvedba teoretičnega dela izpita

Še eden od trendov je zagotovo ta, da se kandidati poslužujejo vse bolj elektronskih virov priprave na teoretični del vozniškega izpita. Pomagajo si s spletnimi animacijami, rešujejo spletne kvize in vprašanja. Na ta način utrjujejo svoje znanje in se seznanjajo s tem, kako tudi v resnici izgleda teoretični del izpita. Namreč nič več se izpit CPP ne piše fizično na izpitno polo, ampak vse poteka preko računalnika.

izpit-CPP-elektronska-izvedba
Elektronska izvedba CPP izpita omogoča večji nabor vprašanj in trditev za preverjanje znanja iz cestno prometnih predpisov, saj računalnik izbira vprašanja iz celotne baze. Kandidat se preizkusi v animacijah, ki ponazarjajo dejanska križišča in pokaže svoje znanje o cestno prometnih predpisih.

Pomembno je poznati na uro – fraza ”15 do 3”

Zanimiva fraza, ki je že mnoga leta v veljavi, je zagotovo ‘’15 do 3’’. To je simbol za držo volana, s katero se kandidat seznani v prvih urah opravljanja vozniškega izpita. V tej drži imamo kot voznik volan najbolj pod nadzorom in varno upravljamo z njim.


Najboljše avtošole v Sloveniji

TOP 10 najbolj iskanih avtošol

Če menite, da vam ljuba avtošola manjka na seznamu, mu/jim posredujte to povezavo, da bi ga lahko predlagali strankam, ki iščejo njegove storitve.

Šola vožnje: Pogosta vprašanja in odgovori glede avtošole

Izbira prave šole vožnje ni enostavna. Ob začetku opravljanja vozniškega izpita imamo mnogo vprašanj, ki so povezana s samim postopkom pridobitve vozniškega izpita. Za vas smo odgovorili na nekatera najpogostejša vprašanja, da vam pri tem vsaj malo pomagamo.

Kako izgleda test CPP oz. CPP izpit / pole?

Preverjanje znanja na izpitu CPP se opravi preko računalnika. Ta sam naključno izbira vprašanja iz sistema, vi pa jih izpolnite v omejenem času. Vprašanja se nanašajo na poznavanje prometnih znakov in cestno prometnih predpisov kot so na primer desno pravilo, pravilo srečanja, prehitevanje, semaforizirano križišče, itd.

Kje dobim CPP vaje?

Kandidati lahko utrjujejo in preverjajo svoje znanje preko spleta, kjer so dostopne vaje, animacije, kvizi, ipd. Računalnik sam izbira vprašanja in trditve. Za dodatno literaturo lahko vprašate tudi v izbrani avtošoli. Če želite, pa lahko zakupite program na eCPP.si  za posamezno kategorijo, kjer so vam na voljo vaje, razlage in animacije. Sicer pa je v knjižnicah na voljo ogromno literature na temo cestno prometnih predpisov. Obnovite svoje znanje in preverite tudi najtežja vprašanja, da bo na izpitu šlo gladko.

upoštevanje-prometnih-znakov-znak-stop-cpp
Na teoretičnem delu vozniškega izpita (CPP izpit), se boste naučili, kaj pomeni STOP znak in kako se pravilno obnašati, ko ga vidimo ob cesti.

Koliko stane CPP tečaj oz. CPP predavanja (teorija CPP)?

Cena za CPP tečaj znaša od 50 € – 75 €. Stroški so odvisni od tega, za katero kategorijo kandidat opravlja vozniški izpit. Usposabljanje skupno traja vsaj 20 šolskih ur.

Je bolje delati izpit z avtomatikom, dizlom ali električnim avtom?

Izbiro vozila v prvi meri prilagodite temu, kakšnega boste vozili potem, ko opravite vozniški izpit. Tako se boste pod vodstvom učitelja vožnje dobro naučili obvladati vozilo in potem s samostojno vožnjo ne boste imeli težav. Sicer pa večina avtošol uporablja za učne ure vožnje vozila z dizelskim motorjem. Ti so malenkost lažji za upravljanje, saj imajo več navora pri nižjih vrtljajih, kar nam pomaga pri speljevanju. Namreč, ko se prvič učimo speljati avto, redko kdo ima dober občutek za to, kako močno je potrebno pritisniti na plin.

V koliko časa lahko opravim vozniški izpit?

Čas, v katerem boste opravili vozniški izpit, je odvisen od številnih dejavnikov. V prvi vrsti najprej od zdravnika, kjer se boste naročili na termin opravljanja zdravniškega pregleda. Potem sledi tečaj prve pomoči, ki praviloma traja 10 šolskih ur. Pri tem je odvisno, kdaj bo potekal tečaj in ali ga boste opravili v enem ali več sklopih. Enako velja za tečaj CPP, ki pa je po obsegu vsaj enkrat daljši kot tečaj PP. Vse omenjeno lahko opravite v najmanj enem tednu, v kolikor ste vsak dan po več ur na posameznem tečaju.

Nato pa sledi izvedba praktičnega dela, ki je časovno odvisen od tega, kako se z učiteljem vožnje lahko uskladita o terminih in koliko učnih ur naenkrat izvedeta. Običajno traja od dobrih 3 tednov do 2 mesecev, da kandidat odvozi vse predvidene ure (odvisno tudi od tega, za katero kategorijo opravlja izpit in koliko učnih ur vožnje potrebuje za pristop k izpitni vožnji). Okvirno torej lahko rečemo, da je vozniški izpit v najbolj optimalnih pogojih najhitreje možno opraviti v dobrem mesecu. Povprečno pa traja od 2 – 4 mesecev.

Kaj je to varna vožnja oz. tečaj varne vožnje ter komu je namenjen?

To je program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Za vsakega voznika začetnika je tečaj varne vožnje pogoj za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Mora ga opraviti do dopolnitve 21. leta oziroma do dveh let po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja. Na tečaju varne vožnje se vozniki v praksi preizkusijo v različnih nevarnostih na cesti, kot je na primer zdrs vozila na mokri cesti. Njihova naloga je, da se s pomočjo inštruktorja naučijo čim bolj obvladati svoje vozilo. Tečaj varne vožnje je sestavljen iz teoretičnega dela (predavanja) in praktičnega dela.

Se pravilno reče avtošola ali šola vožnje?

Oba termina v resnici pomenita enako. Danes pa se je bolj uveljavila besedna zveza šola vožnje. Preverite, katera avtošola ali šola vožnje bo prava za vas, na Omisli.si/avtosolo.

Koliko stane vozniški izpit za motor?

Ko se odločite opraviti izpit za motor, je najugodneje, če kupite paket, ki ga šole vožnje običajno imajo v ponudbi. Ta vključuje tečaj CPP, evidenčni karton in določeno število ur vožnje (običajno 20). Cene paketov so različne, odvisne od postavljenih cenikov različnih avtošol. Okvirna cena za paket kategorij AM, A1, A2 in A znaša od 500 € – 851 €. Če ure vožnje kupujete posamično, upoštevajte, da potrebujete najmanj 21 ur, cena ene pa znaša od 30 € – 41 €/h, torej so skupni stroški nakupa ur višji. Na začetku seveda morate opraviti še zdravniški pregled, tečaj prve pomoči in izpit CPP. To vas bo dodatno stalo še približno od 200 € – 350 €. Skupna cena za vozniški izpit za motor torej okvirno znaša od 700 € – 1.200 €.

Je zdravniški pregled za vozniški izpit obvezen? Cena?

Da, zdravniško spričevalo je obvezno, ko začnete opravljati usposabljanje za pridobitev vozniškega dovoljenja. Tako se zagotovi, da ste kot voznik psihično in fizično sposobni upravljati z motornim vozilom in upoštevati cestno prometne predpise. Cena za zdravniški pregled znaša od 40 € – 60 € in je odvisna od tega, za katero kategorijo opravljate pregled.

zdravniški-pregled-vozniški-izpit
Zdravniški pregled je obvezen, v kolikor želite pridobiti vozniško dovoljenje. Stroški pregleda znašajo od 40 € – 60 €.

Kaj je to vozniški izpit in kaj vozniško dovoljenje?

Vozniški izpit je ura vožnje, ki jo kandidat opravi skupaj s svojim inštruktorjem in članom izpitne komisije. Član izpitne komisije določi, kako bo potekala izpitna vožnja. Trajanje je enako kot pri običajnih urah vožnje. Po opravljeni vožnji je kandidat s strani člana izpitne komisije ustno obveščen ali je opravil vozniški izpit ali ne. V kolikor je kandidat opravil, na pristojni upravni enoti dobi vozniško dovoljenje. Najprej dobi začasno potrdilo, s katerim se že lahko vozi, v roku enega tedna pa dobi tudi original kartico vozniškega dovoljenja. S tem dovoljenjem se lahko uradno vozi z motornim vozilom tiste kategorije, za katero dokument velja.

Koliko stane izpit za traktor?

Če živite na kmetiji, kjer je veliko del potrebno postoriti s traktorjem, potem za upravljanje s traktorjem in traktorskimi priključki potrebujete izpit za traktor. Stroški zdravniškega spričevala, tečaja in izpita CPP ter tečaja in izpita PP vas okvirno stanejo od 200 € – 350 €. Za traktor, ki spada v kategorijo F, potrebujete najmanj 17 učnih ur vožnje. Cena ene znaša od 34 € – 42 €/h. Okvirni stroški izpita za traktor so torej od 770 € – 1.100 €.

Kako izgledajo testi za prvo pomoč?

Na številnih spletnih straneh lahko dostopate do testnih pol za prvo pomoč. Tako lahko preverite, kakšna vprašanja se lahko pojavijo na izpitu iz prve pomoči. Pomagajte si tudi z literaturo ali spletnimi viri, ki vam jih bodo predlagali na tečaju prve pomoči. Vprašanja na teoretičnem delu testa so običajno zaprtega tipa, na voljo imate več odgovorov in vi izberete tistega, ki je po vašem mnenju pravilen.

Koliko stane izpit za avto?

Avto uvrščamo v kategorijo B, pri kateri morate za opravljen vozniški izpit odvoziti najmanj 21 ur vožnje. Za posamezno uro boste odšteli od 26 € – 35 €. Avtošole pa vam pripravijo tudi pakete, kjer zakupite večje število ur (približno od 10 – 20, lahko tudi več). Lahko pa izbirate tudi med paketi, ki poleg ur vožnje vključujejo tudi tečaj CPP in evidenčni karton vožnje. Cene omenjenih storitev postavi avtošola sama. Okvirno pa stroški paketa znašajo od 290 € – 770 € (stroški so nižji, v kolikor zakupite paket, ki vključuje samo ure vožnje in višji, če gre za paket, ki vključuje še dodatne storitve). Vključno z zdravniškim spričevalom, izpitom prve pomoči in CPP boste za izpit za avto okvirno odšteli od 800 € – 1. 300 €. Stroški so višji, če imate večje število ur vožnje, ali če izpitno vožnjo opravljate večkrat.

Koliko stane tečaj prve pomoči in kje ga opravim?

Na tej povezavi so vam na voljo lokacije, kje po Sloveniji lahko opravljate tečaj prve pomoči, razdeljeno po posameznih krajih. V okviru izpitnih centrov so organizirani tečaji prve pomoči, kamor se vpišete in najprej imate 10 ur predavanj ter praktičnega usposabljanja. Seznanili se boste z raznovrstnimi poškodbami in postopki, s katerimi poškodovancu lahko nudite prvo pomoč.

Kaj je to vožnja s spremljevalcem?

Vožnja s spremljevalcem pomeni, da oseba, ki vozi, še nima pravice samostojno voziti. Zato jo spremlja druga oseba, ki pa ni inštruktor vožnje. Spremljevalec mora biti vpisan v evidenčni karton vožnje (mladoletnega) voznika. Običajno je spremljevalec starš, rejnik ali skrbnik, s pooblastilom staršev/rejnikov/skrbnikov pa je lahko tudi druga oseba. Vozilo mora biti ustrezno označeno in sicer na levi polovici zadnjega dela avtomobila mora biti zelena tablica kvadratne oblike, na kateri je bela črka L. Tablica mora biti odsevna, njene dimenzije pa vsaj 178 mm x 178 mm.

vožnja-s-spremljevalcem-L-tablica
Vozniki s spremljevalcem morajo svoje vozilo ustrezno označiti in sicer z zeleno magnetno tablico, na kateri je bela črka L.

Kje lahko opravim izpit prve pomoči ?

Ko se pri pristojnem izpitnem centru ali šoli vožnje prijavite na tečaj prve pomoči, boste dobili ustrezen termin opravljanja izpita prve pomoči. Na tem izpitu se s teoretičnim in praktičnim preizkusom preveri vaše znanje. Ko izpit opravite, dobite kartico prve pomoči, s katero nadalje dokazujete, da ste osvojili znanje iz prve pomoči in jo priložite k prijavi na tečaj CPP.

Kje se prijavim na izpit cpp?

Na izpit CPP se lahko prijavite na kateri koli upravni enoti. Priložiti morate zdravniško spričevalo, kartico prve pomoči, ki dokazuje opravljen tečaj iz prve pomoči in evidenčni karton vožnje. V njem je označeno, da ste opravili tečaj CPP. Sledi še opravljanje preverjanja znanja iz cestno prometnih predpisov, ki se preveri v računalniški izvedbi.

Kakšna je cena vozniškega dovoljenja?

Vozniško dovoljenje pridobite na pristojni Upravni enoti. Priložiti morate osebni dokument, fotografijo (35 x 45 mm), veljavno zdravniško spričevalo in potrdilo o opravljenem vozniškem izpitu (razvidno iz uradnih evidenc). Če ste poklicni voznik, potrebujete tudi spričevalo o temeljnih kvalifikacijah. V kolikor pa ste opravili vozniški izpit za kategorijo F, boste za pridobitev vozniškega dovoljenja potrebovali tudi potrdilo o opravljenem varstvu pri delu s traktorjem in traktorskimi priključki. Cena za izdajo vozniškega dovoljenja je 25, 44 €. Za podaljšanje vozniškega dovoljenja pa boste odšteli 11, 84 €.

Koliko stane izpit za prikolico?

vozniški-izpit-za-prikolico-BE-kategorija
Če imate počitniško prikolico in želite z njo na dopust v tople kraje, morate opraviti vozniški izpit BE kategorije. Preverite podrobnosti.

V kategorijo BE z omejitvijo (koda 96) uvrščamo osebna vozila s priklopnikom, pri čemer je masa osebnega vozila večja od 750 kg, skupna masa obeh vozil pa presega 3.500 kg. Za to kategorijo morate najprej opraviti izpit A, B ali C kategorije (ki že vključuje zdravniški pregled, tečaj CPP in PP). Za vožnjo tovrstnega vozila kandidat mora opraviti 9 ur vožnje. ‘’Polna’’ kategorija BE pa pomeni vožnjo vlečnega in priklopnega vozila, pri čemer je njuna skupna masa večja kot 4.250 kg in manjša od 7.000 kg. Za to kategorijo kandidat potrebuje vsaj 16 ur vožnje. Stroški ure vožnje za BE kategorijo okvirno znašajo od 35 €/h dalje. Cene so odvisne od tega, ali delate posebej izpit za kategorijo BE, ali na primer delate hkrati izpit za kategoriji B in BE. Za vozniški izpit za prikolico boste odšteli približno od 320 € – 700 €.

Kako poteka zdravniški pregled za vozniški izpit?

Pri zdravniškem pregledu za vozniški izpit je ena ključnih stvari, ki jih zdravnik preveri, naš vid. Potrebovali boste kartoteko, ali vsaj kopijo zdravstvenega kartona vašega osebnega zdravnika, kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. V kolikor nosite očala ali kontaktne leče, tudi te prinesite s sabo na zdravniški pregled. Zdravnik bo pregledal vaš vid, poslušal dihanje in bitje srca, preveril ravnotežje in reflekse. Izpolnili boste tudi vprašalnik o morebitnih bolezenskih stanjih v družini.

Prva pomoč cena (tečaj / izpit)?

Cena za tečaj prve pomoči znaša od 28, 72 € – 30, 5 €. Stroški so nižji za študente oziroma dijaki in višji za zaposlene osebe. Prav tako lahko plačate tečaj in izpit prve pomoči v paketu. Cena za izpit iz prve pomoči pa znaša 55, 64 €.

Kakšna je cena vozniškega izpita?

Cena za vozniški izpit je v prvi vrsti odvisna od tega, za katero kategorijo potrebujete vozniško dovoljenje. Prav tako lahko vlogo igra to, ali že imate opravljen izpit v kateri od kategorij in ali imate že opravljen tečaj CPP ali PP. Še en pomemben dejavnik pri ceni je tudi število ur vožnje, ki jih boste potrebovali, da osvojite vso potrebno znanje. Nizka cena za vozniški izpit je približno 500 €, visoka pa 1. 700 € ali celo več.

Koliko stane izpit za tovornjak ali kamion?

Tovornjak oziroma kamion uvrščamo v kategorijo C oziroma C1. Za to kategorijo je poleg zdravniškega spričevala, izpita CPP in PP potrebno v šoli vožnje odvoziti najmanj 20 učnih ur. Cena za uro vožnje znaša od 37 € – 43 €/h. Za izpit za tovornjak ali kamion boste okvirno odšteli od 900 € – 1.100 €.

Koliko stane izpit za skuter?

Ločimo različne vrste motornih koles. V kategorijo AM na primer sodijo mopedi, to so motorna kolesa s prostornino motorja do 50 ccm, ki dosežejo največjo hitrost 25 km/h. Izpit te kategorije lahko opravljate pri dopolnjenih 15. letih, odvoziti pa morate najmanj 16 ur. Cena posamezne ure vožnje je približno 30 € – 32 €/h. Okvirni stroški za izpit za skuter, vključno z izpitom CPP, PP in zdravniškim spričevalom znašajo od 500 € – 800 €.

Če pa gre za močnejše motorno kolo, s prostornino motorja do 125 ccm, potrebujete izpit kategorije A1.

vozniški-izpit-za-skuter-cena
Pred nakupom skuterja se pri prodajalcu dobro pozanimajte, v katero kategorijo vozil spada vaše motorno vozilo.

Kaj je to teoretični del vozniškega izpita?

Teoretični del vozniškega izpita služi preverjanju znanja iz cestno prometnih predpisov. To je opravljen izpit CPP, ki je za vse voznike obvezen. Da pa pridobite vozniško dovoljenje, morate opraviti še praktični del vozniškega izpita. Po neuspelih štirih poskusih opravljanja praktičnega dela izpita, morate ponovno opravljati teoretični del.

Koliko stane izpit za kolo z motorjem?

Kolo z motorjem spada v kategorijo AM, kot tudi lahko štirikolo. Hitrost kolesa z motorjem ne presega 25 km/h. Ura vožnje na vozilih te kategorije znaša okvirno od 30 €/h dalje. Lahko pa zakupite tudi paket ur in drugih storitev (tečaj CPP) pri izbrani šoli vožnje. Okvirna cena za izpit za kolo z motorjem znaša od 500 € – 800 €. V kolikor opravite izpit iz kategorij A, A1, A2, B, B1, C, C1, D in D1, vključno prejmete tudi vozniški izpit za kolo z motorjem, kategorije AM.

Koliko stane izpit za štirikolesnik?

Štirikolesnike uvrščamo v kategorijo B1. Za vožnjo morate opraviti zdravniški pregled, izpit PP in teoretični del izpita (CPP). Ura vožnje stane od 26 € – 35 €. Okvirni stroški izpita za štirikolesnik torej znašajo od 500 € dalje. Pri opravljenem izpitu iz B kategorije vključno prejmete tudi izpit za B1.

Katera je najboljša avtošola v Ljubljani?

Povsod po Sloveniji imamo na voljo obilo priznanih avtošol, ki se ponašajo z večletno tradicijo. Našli smo jih nekaj, ki nosijo naziv najboljša avtošola na območju Ljubljane. To so: Avtošola AMTK, Avtošola 3D, Šola vožnje modrivoznik.si, Avtošola Brulc, Vozniška d.o.o., Šola vožnje Ingot, Avtošola Ježica. Sicer pa je v Ljubljani širok nabor priznanih avtošol.

Koliko stane izpit za A kategorijo?

A kategorija ali t.i. ‘’neomejena’’ kategorija za vožnjo motornih koles, katerih prostornina motorja lahko tudi preseže 1.000 ccm. Ko naredite izpit iz kategorije A, lahko vozite tudi vozila kategorij A1, A2 in AM. Da lahko opravljate izpit, najprej potrebujete zdravniško spričevalo, opravljen tečaj CPP in PP. Učna ura vožnje za to kategorijo znaša od 30 € – 41 €/h. Cena za vozniški izpit A kategorije okvirno znaša od 800 € – 1.100 €.

Koliko stane izpit za C kategorijo?

Za vožnjo motornih vozil, težjih kot 3.5 t, s katerimi lahko prevažate do največ 8 potnikov, potrebujete izpit kategorije C. Mednje uvrščamo manjše potniške kombije in poltovornjake za prevoz tovora. Za vožnjo tovornjaka, čigar največja dovoljena masa sega od 3.5 t – 7.5 t pa potrebujete izpit C1 kategorije. Stroški učne ure vožnje za omenjeni kategoriji so od 37 € – 43 €/h. Lahko zakupite tudi paket z vključenim tečajem CPP in večjim številom ur. Cene paketov so okvirno od 820 € – 870 €. Stroški vozniškega izpita za C kategorijo znašajo torej od 940 € – 1. 200 €.

Koliko časa velja tečaj CPP?

Opravljen tečaj CPP ima stalno veljavo, torej ga ni treba podaljšati. Seveda pa ne škodi, če vsake toliko časa osvežimo naše znanje iz cestno prometnih predpisov.

Koliko časa velja zdravniški pregled za vozniški izpit?

Zdravniški pregled za vozniški izpit načeloma velja 3 leta, razen če zdravnik presodi drugače. Če opravljate izpit za več kategorij hkrati, o tem zdravnika obvestite pred zdravniškim pregledom.

Izpit za motor cena ure?

Okvirna cena, ki jo šola vožnje zaračuna za vožnjo motorja znaša od 30 € – 41 €. Cene postavijo avtošole same, zato so si med seboj lahko različne. Najbolj se vam splača kupiti paket ur za vožnjo motorja. Stroški so odvisni od tega, kako hitro osvojite znanje in koliko učnih ur vožnje potrebujete. Po zakonu pa za pristop k izpitni vožnji potrebujete najmanj 21 ur.

Izpit za avto cena ure?

Cena ure vožnje za osebni avtomobil znaša od 26 € – 35 €. Tudi v tem primeru je najugodneje, če zakupite paket učnih ur pri izbrani šoli vožnje. Za pristop k izpitni vožnji morate opraviti najmanj 20 ur vožnje.

Kako podaljšam vozniško dovoljenje in kaj za to potrebujem?

Ko opravite vozniški izpit, pridobite naziv voznika začetnika. Vozniško dovoljenje vam velja dve leti in v tem času morate opraviti dodatno usposabljanje voznikov začetnikov oziroma varno vožnjo. S potrdilom o opravljenem programu in osebnim dokumentom se potem zglasite na upravni enoti, kjer vam podaljšajo vozniško dovoljenje za deset let. Bodite pozorni, da ne zamudite roka in vam vozniško dovoljenje ne poteče. Veljavnost vozniškega dovoljenja lahko preverite na svoji kartici (vozniškem dovoljenju), na zadnji strani, v 11. stolpcu.

Če ne opravim praktičnega dela izpita v prvem poskusu, kdaj lahko ponovno poskusim?

Zakonsko lahko štirikrat opravljate izpitno vožnjo, brez, da bi morali ponovno pisati teoretični del. Po neuspelem četrtem poskusu pa morate ponovno opraviti teoretični del vozniškega izpita. Če prvič ne opravite praktičnega dela izpita, se lahko takoj spet prijavite na novo izpitno vožnjo. Vmes boste z inštuktorjem odvozili približno 2 – 5 učnih ur vožnje. V tem času boste odpravili napake, ki so se vam morebiti zalomile na izpitni vožnji, oziroma utrdili znanje, ki ga še morate osvojiti.

Kdaj so avtošole najbolj iskane v Sloveniji?

avtošola-povpraševanje-po-Sloveniji
Storitve, ki jih ponuja avtošola, so v Sloveniji najbolj iskane v mesecu juniju.

Največje povpraševanje za avtošole v Sloveniji je v poletnih mesecih, najbolj v mesecu juniju. To je tik pred poletjem, ko je še čas, da se prijavimo v šolo vožnje in opravimo predvideno število ur ter izpitno vožnjo. Namreč v v juliju in avgustu so člani izpitne komisije in inštruktorji vožnje na dopustu, zato je čakalna doba na termin izpitne vožnje daljša. Pravočasno se vpišite v šolo vožnje in si zagotovite čim hitrejšo pot do vozniškega izpita. Na forumu pa poglejte tudi, kaj drugi uporabniki iščejo v zvezi z vozniškim izpitom.

Kontaktirajte preverjene avtošole (ponudbe / cene)


ocena bralcev
4.2 od 6

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno