Revija Nasvet strokovnjaka

Prihranek pri gorivu: Triki za manjšo porabo avtomobila

Kazalo

ocena bralcev
0 od 0

Gorivo je vedno dražje, prav tako pa so nam znani tudi njegovi negativni učinki na okolje. Vse več voznikov je vedno bolj ozaveščenih in tako se nas vse več sooča s problemom višje porabe goriva. Vas zanima kako udejaniti prihranek pri gorivu?  Preberite si spodnje nasvete in prihranite!

Preverite še seznam preverjenih izvajalcev za vgradnjo avtoplina.

Pošljite povpraševanje za avtoplin

Nasveti za prihranek pri gorivu – za manjšo porabo avtomobila:

Ne vozite se ob najbolj prometnem času!

Seveda je res, da obstaja veliko stvari, ki so vam ljubše kot je preživljanje vašega prostega časa v zastoju. Zraven tega pa je le-to tudi zelo potratno. Vsakič, ko se ustavite in spet speljete, vaš avto porabi veliko količino goriva, da se prične ponovno premikati. Najlažje boste na gorivu prihranili tako, da se boste izognili zastojem in drugim prometnim zamaškom, ki v večini nastajajo ob prometnih konicah v različnih delih dneva. 

Želite prihraniti na gorivu? Ne potujte v prometnih konicah!
Želite realizirati konkreten prihranek pri gorivu? Ne potujte v prometnih konicah!

Zaprite okna in naredite vaš avto bolj aerodinamičen!

Ko se peljete počasi, odprta okna na prihranek pri gorivu ne vplivajo. Ovira pa postanejo, ko se vaš avto prične premikati hitreje (npr. na avtocesti ali drugi odprti cesti), saj se z odprtimi okni spremeni njegova aerodinamična oblika.

Ne vozite zraven dodatne teže!

Prav tako kot človeško telo, tudi avtomobil za premikanje težjeg tovora potrebuje več energije. Tako kot bi vi porabili veliko več energije za nošenje težkega nahrbtnika, bo tudi vaš avto porabil več goriva v primeru polnega prtljažnika.

Pospešujte počasi in realizirajte višji prihranite pri gorivu!

Ja vem – sliši se kontradiktorno, vendar je res. Ob nežnem pospeševanju bo vaš avtomobil porabil veliko manj goriva kot če bi le pohodili plin z vso močjo in se odpeljali. Na dolgi poti boste tako na gorivu privarčevali več, kot si bi sprva mislili!

Z namenom prihraniti pri gorivu upoštevajte dovoljeno hitrost!

Na dolgi poti vam hitrejša vožnja pomaga prihraniti na času, ki ga za to pot potrebujete. Nikakor pa vam ne pomaga privarčevati pri gorivu – ravno nasprotno. Študije kažejo, da na 200 km dolgi poti ob privarčevanih 20 minutah časa, porabite za 10 evrov goriva več, kot če bi peljali po omejitvah.

Redno preverjajte tlak v pnevmatikah

Nižji, kot je pritisk v pnevmatikah, več moči in s tem več goriva, bo vaš avtomobil potreboval za vožnjo. Če niste prepričani kakšen bi pritisk v pnevmatikah moral biti, lahko to običajno preverite tik pod ključavnico na voznikovih vratih.

Prihranek pri gorivu - preverite prazne pnevmatike
Prihranite pri gorivu s pomočjo pravilno napihnjenih pnevmatik.

Predelajte avtomobil na avtoplin

Koliko stane predelava avta na avtoplin? Koliko prihranim?

To sta pravzaprav dve najbolj bistveni vprašanji: Koliko lahko prihranite pri gorivu s predelavo na avtoplin, ter koliko stane predelava avta na avtoplin? Cena avtoplina je nekje do 50% nižja, kot cena ostalih goriv. Vsak zase ve, koliko mu to pomeni. In zakaj je cena takšna niti ni tako zelo pomembno. Dejstvo je, da se razmerje cen napram ostalim naftnim derivatom (nafta, bencin) že dolga leta ohranja in nič ne namiguje na to, da bi se kaj spremenilo. 

Če letno prevozite 40.000 kilometrov in vozite »bencinarja«, ki porabi 8l / 100 km, se vam predelava v vsakem primeru izplača, saj prihranite cca. 1700 eur/leto, investicija pa se vam povrne v manj kot letu. Če vozite diesel, ostanite raje tam, kjer ste. Prav tako se ne izplača predelava delovnih strojev, tovornjakov, itd.

Prihranek čez palec je na dolgi rok nekje 40-%. Tudi če vprašate kogarkoli, ki ima vgrajen avtoplin, vam bo povedal, da mu nikakor ni žal. Je pa res, da vsako vozilo ne ustreza predelavi na avtoplin.

Preverite, če je vaše vozilo ustrezno za predelavo na avtoplin ter koliko stane predelava na avtoplin na omisli.si/avtoplin.

Mimogrede, sistem avtoplina samodejno preklopi na primarno gorivo, ko ta poide, avta pa vmes ni potrebno ugašati. In da, črpalke so na voljo, na avtocesti povsod, pa tudi po mestih na obrobjih.

Pošljite povpraševanje za avtoplin
ocena bralcev
0 od 0

Povezane vsebine

Search

SODELUJEMO Z VEČ KOT 11.000 IZVAJALCI

✅ BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
✅ PREVERJENI IZVAJALCI
✅ BREZ PROVIZIJ

Pridobite 7 ponudb


Nudite storitve?
Registrirajte podjetje brezplačno