Poročna kulinarika: Vse o hrani in pijači na poroki

ocena bralcev
5 od 1

Poročna kulinarika je ena tistih stvari, ki bo na poroki ustvarila unikatno vzdušje. Če boste na vaš poročni dan poskrbeli za dobro hrano in pijačo, se bodo svatje počutili domače in sproščeno. Najslabše kar lahko naredite je, da goste pustite lačne. Za vas smo pripravili ideje, kako na poroki ustvariti kulinarično doživetje in gostom ponuditi nekaj novega.

Skozi celoten poročni dan bo veliko priložnosti za hrano, zato poskrbite, da bo vsak prigrizek nekaj novega.

Pripravili smo vam tudi seznam preverjenih poročnih catering ponudnikov.

Poročna kulinarika, šampanjec

Pogostitev po poročnem obredu

Ne glede na to, ali se poročite cerkveno ali civilno je v navadi, da po obredu sledi kratka pogostitev. Verjetno vam najprej padejo na misel klasični kanapeji in sladice v kozarčkih. Že tukaj stopite iz cone udobja in gostom postrezite nekaj novega. Če bo na vaši poroki veliko majhnih otrok, morda razmislite o skrinji s sladoledom ali pa o aparatu za sladkorno peno. Verjemite, vsi otroci bodo imeli na obrazu nasmehe, zadovoljni pa boste tudi vi.

Če se boste poročili v poletnih mesecih, poskrbite da bo dovolj pijače – tako alkoholne kot brezalkoholne. Če radi sledite trendom, potem vam bo morda všeč ideja, da bi se mešala vaša najljubša koktajla, ali pa stregla ravno pravo ohlajen šampanjec in vino. Kar se tiče brezalkoholnih pijač naj ne manjkajo osvežilne limonade in pa voda.

Kar se tiče peciva, se veliko parov odloči za steno z majhnimi krofki, sladicami v kozarčkih ali pa za drobno pecivo. Glede slanega peciva lahko postrežete s pokovko in podobnimi slanimi prigrizki. Ne pozabite tudi na sveže sadje.

Za pomoč pri pogostitvi lahko prosite vaše bližnje, ki vam bodo z veseljem pomagali pri peki. Če pa nočete obremenjevatih vaših domačih, lahko najamete catering ponudnike.Prihod na prostor poročnega slavja

Po nekaj urah, ko bodo svatje prispeli na prostor poročnega slavja, bodo verjetno že kar sestradani. Takrat bo pravi čas, da jim postrežete s prvo toplo jedjo. Če se bo slavje pričelo ob večernih urah, ko bo že malenkost bolj mrzlo, lahko prostor ambientirate tako, da prižgete ogenj in pripravite dekce, s katerimi se bodo gostje pokrili. Zraven pa se lahko pripravlja rižota v velikem kotlu. Svatom naj bo postrežena v lesenem čolničku ob kozarcu dobrega vina.

Seveda takrat lahko že igra band, ki ste ga najeli.

Če se še niste odločili, ali bi raje na vaši poroki imeli band ali DJ-a, ali pa iščete še kakšne druge ponudnike, preverite seznam le teh na Omisli.si.

Pogosto se mladoporočenca sprašujeta, koliko alkohola je dovolj za poročni dan. Alkohol bo predstavljal velik del vašega poročenga proračuna, vendar obstaja nekaj načinov, kako se izogniti prevelikemu računu. Spodaj si preberite nekaj nasvetov, kako zračunati, koliko alkohola je dovolj.

Alkoholne pijače na poroki

Dlje časa kot bo trajalo vaše poročno slavje, več alkohola boste potrebovali. Če bo večji del slavja potekal podnevi, verjetno ne boste potebovali toliko alkohola, kot če bo večina potekala zvečer in ponoči. Če se boste poročili poleti, potem naročite več belega vina in roseja, in obratno, v zimskem času naročite več rdečega vina.

Glede mešanja koktajlov razmislite, ali boste imeli odprt bar, ali boste ponudili nekaj vnaprej izbranih možnosti? Možnost je tudi, da imate bar, kjer morajo gosti sami plačevati svoje pijače. To je sicer manj priljubljena možnost in na splošno ni priporočljiva, je pa dober način znižanja stroškov, saj bodo gostje zagotovo popili manj.

Pri računanju količine alkohola, upoštevajte tudi, kakšni so vaši gostje. Ali boste povabili mlade svate, ki se radi zabavajo ob alkoholu ali goste, ki si raje privoščijo kozarček vina? Če je veliko povabljenih otrok in starejših, boste potrebovali manj alkohola. Upoštevajte pa tudi, da brezalkoholni ledeni čaji in limonade višajo vaš račun.

Informativen izračun alkoholnih pijač za 100 gostov:

  • Pivo: 50 steklenic
  • Vino: 40 steklenic
  • Šampanjec: 16 steklenic
  • Žgane pijače: 20 steklenic

Slavnostna večerja

Osrednji del vašega poročnega dne bo, kar se tiče poročne kulinarike, slavnostna večerja. Pri sprejemanju odločitve, kakšna bo pogostitev, se najprej odločite, ali bi radi sledili poročnim trendom ali vam je ljubša klasika. Če prisegate na klasiko, potem boste verjetno postregli z slavnostnim večhodnim menijem, če pa bi radi svatom predstavili nekaj novega, si poglejte, kakšni so najnovejši trendi.

Ponavadi se pari odločijo za bife, kjer si potem gosti samopostrežno izberejo, kaj bi radi jedli. Zanimiva izkušnja bo zagotovo food truck, kjer bodo gosti videli tudi sam postopek priprave hrane.

Sladki kotiček in torta

Po koncu slavnostne večerje bo čas za sladki kotiček. Tega se bodo verjetno najbolj razveselili vaši najmlajši svatje. Seveda pa ni nujno, da je v sladkem kotičku vse sladko. Lahko pripravite naprimer pokovko, ki si jo bodo gostje sami postregli ali pa morda vročo čokolado s penicami. Navdušenje zagotovljeno.

V sladkem kotičku ponavadi najdemo sladice v kozarčkih, sladoled, drobno pecivo in sadje, ki si ga gostje naložijo v majhne skodelice. Ne pozabite tudi na kavo, ki se bo prilegla predvsem starejši publiki.

Uram plesa sledi rezanje poročne torte, ki je verjetno zadnji pomembnejši dogodek, preden se začne nora zabava. Pri izbiri okusa poročne torte imejta v mislih, da bo vsaj en okus saden in en čokoladen. Verjemita, da ima vsaj polovica gostov raje osvežilne jogurtovo-sadne okuse, kot pa čokoladne. Če bo na vajini poroki veliko otrok, potem naj največja torta ne vsebuje alkohola, saj so gosti, ki jim bo všeč tako speficičen okus torte v manjšini. Ko bosta zarezala v poročno torto naj imajo svatje v rokah kresničke, ki bodo trenutek naredile še bolj unikaten.

Polnočni prigrizek

Zadnja postaje poročne kulinarike bo polnočni prigrizek. V zadnjem času so v trendu burgerji ali pa napolitanske pice, ki bodo po urah plesa še posebej teknile. Če prisegate na klasiko, potem izberite dobro začinjen divjačinski golaž. Tako boste popolno zaokrožili vaš poročni dan, kar se tiče kulinarike.

Poročna kulinarika, poročna torta

Poročni dan vsebuje veliko elementov, od katerih je skoraj da na prvem mestu poročna kulinarika. Z dobrim izborom poročnega menija boste vašim svatom zagotovo ustvarili unikatno izkušnjo, ki je ne bodo nikoli pozabili.

V zadnjem letu se je zaradi epidemije koronavirusa povečalo število porok, kar je povzročilo veliko gnečo na trgu. V izogib temu se organiziranja poroke lotite pravi čas. Tukaj lahko preverite, kakšni so zadnji poročni trendi.

 
ocena bralcev
5 od 1

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja