Poročni prstan: Cena in kako za pravo osebo izbrati pravega?

Vsak se rad pohvali, da je spoznal osebo, s katero želi preživeti preostanek svojega življenja. Poročni prstan je poleg glasnega slavja in neprestanega omenjanja sreče v zakonu prvi pokazatelj večne ljubezni. Zato je prav, da v nakup ne hitimo brez osnovnega predznanja in se pred vlaganjem ogromnega kupa denarja dobro informiramo glede kakovosti in vzdržljivosti poročnega prstana. Kaj je torej potrebno upoštevati pri izbiri?

Poročni prstan: Cena / cenik poročnih prstanov

Povprečna cena za poročni prstan: 350-3600 EUR

 

Pridobite ponudbe in cene zlatarjev za poročni prstan

Poročni prstan: CENA, ki se naj odraža v kakovosti

Že pred izbiro je dobro pomisliti na znesek, ki sta ga pripravljena vložiti v nakup poročnih prstanov. Določita okviren limit, ki vama bo zožil izbiro med številnimi zlatarji, vrstami kovin in dragimi kamni. Par preprostih, kakovostnih zlatih poročnih prstanov lahko ponekod dobita že od 150 ali 200 € naprej, medtem ko bosta za platinaste morala biti pripravljena odšteti vsaj približno trikrat več. Osnovno graviranje (imeni in datum poroke) je pri večini zlatarjev že vključeno v ceno, različne citate pa je navadno treba doplačati.

PRENESI SI POROČNO BELEŽNICO / POROČNI PLANER

>> brezplačno / pdf / download <<

Izbira pravega MATERIALA za poročni prstan

Najpogosteje izbrana kovina za poročni prstan je zlato, ki so ga najbrž nosili tudi vajini starši, še verjetneje pa vajine babice in dedki.  V preteklosti je bila večina poročnih prstanov preprostih oblik, za njihovo izdelavo pa so največkrat uporabili rumeno zlato. Danes je ponudba zlatih poročnih prstanov iz leta v leto večja in bogatejša – tako pri barvnih odtenkih kot tudi oblikah. Poznamo namreč ne le rumeno zlato, temveč tudi belo in rdečo, vsaka niansa pa prstanu doda svoj čar. Te odtenke zlatarji dosežejo z dodajanjem srebra in bakra, zaradi česar običajen poročni prstan ni izdelan iz čistega zlata, temveč zlitine.

> Preverite tudi: POROKA: VSE, ČESAR NISTE VEDELI O POROKI

Ker pa ni vse zlato kar se sveti, med poročnimi prstani poznamo tudi srebrne, med manj tradicionalnimi poročnimi pari pa vedno bolj priljubljena postaja platina. Tako kot srebro očara s hladno eleganco, kljub temu pa je platina manj klasična izbira in zato z izjemnim luksuzom in obstojnostjo že dalj časa žanje uspeh. Kot najstarejša, najčistejša in najredkejša izmed vseh plemenitih kovin predstavlja sinonim za večnost in je zato nepogrešljiva za izdelavo poročnih prstanov. Zaradi svoje redkosti in zapletenosti prečiščevanja se na svetovnem trgu uvršča višje od zlata.

Poročni prstan je že več desetletij najbolj priljubljen v klasični zlati barvi.
Poročni prstan je že več desetletij najbolj priljubljen v klasični zlati barvi.

PAS je osnova vsakega poročnega prstana

Pas poročnega prstana se razlikuje v zgoraj navedenih materialih (katere lahko tudi kombinirata), po obliki, širini in številu. Po izbiri materialov se lahko odločita za enega ali več pasov, ki se lahko med seboj prepletajo ali potekajo vzporedno drug z drugim. Kombinirata lahko pasove različnih širin in razločnih slogov – rustikalne, klasične, minimalistične, naravne …

Pari se vedno pogosteje odločajo za graviranje datuma poroke, imena svojega partnerja ali krajših citatov. Z gravuro ustvarita osebno noto, s katero dodata unikaten pečat in dopolnita tradicijo poročnega prstana.

DRAGI IN POLDRAGI KAMNI na poročnem prstanu

Če želita svojemu prstanu dodati še malce razkošja, se posvetita tudi izbiri kamna. Ta je lahko diamant, safir, rubin in nešteto drugih poldragih kamnov. Prekrivajo lahko celoten pas ali njegov del, zelo priljubljeni pa so večji in bolj vpadljivi kosi, ki nedvomno pustijo vtis.

Zaradi številnih vrst, barve in oblik kamnov se posvetujta z zlatarji, ki vama bodo znali najbolje prikazati celotno paleto izbire. Seveda pa že vsaka manjša dekoracija zviša vrednost in s tem ceno prstana.

Večji kot je kamen, večji bo znesek vložen v nakup.
Večji kot je kamen, večji bo znesek vložen v nakup.

Poročni prstan ni edini simbol večne ljubezni

Pogosto se najdejo osebe – prav ste prebrali, ženske in moški – ki svoje ljubezni ne želijo simbolno zapečatiti s poročnimi prstani. Razlogi za to so lahko različni – stvar osebnega okusa in stila, prepoved nošenja nakita ali izrecno prstanov na delovnem mestu, v nekaterih primerih je razlog za to tudi zdravje. Kljub vsemu pa se želi večina parov s svojo ljubeznijo ponašati na takšen in drugačen način, zato so se razvile različne alternative nošenj poročnega prstana.

> Preverite tudi: ZAROČNI PRSTAN: CENA, IDEJE, POMEN IN TRENDI

Če so na vajinem delovnem mestu prstani prepovedani ali bi vama kakorkoli oteževali delo, razmislita o drugačnih oblikah nakita. Zapestnice, verižice, pa tudi uhani so odlična opcija, ki bo nadomestila poročni prstan. Možnosti so skorajda neskončne – podobno kot pri gravuri lahko v nakit vstavita partnerjevo ime ali datum.

Vedno več poročnih parov, ki nimajo strahu pred iglami, se odloča za ujemajoče se tetovaže. Te navadno zasedejo ravno mesto prstana, torej prstanec na levi roki. Najpogostejši motiv poročnih tetovaž so datumi poroke in preprosti pasovi prstanov, seveda pa ni potrebno, da sta motiva identična. Nič pa ne reče “za vedno” kot tetovaža.

Za strokovne napotke in več podrobnosti se posvetujte s ponudniki na Omisli.si.

Pridobite ponudbe in cene za poročni prstan

Skupna ocena bralcev
[Skupaj: 1 Povprečje: 5]


Vprašajte & Odgovorimo


Ker sodelujemo z ogromno preverjenimi ponudniki, ki opravljajo v tem članku opisane storitve, nas lahko vprašate karkoli. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čim prej!
Storitev je brezplačna. Z oddajo vprašanja se strinjate s pogoji na https://omisli.si/pogoji-uporabe/.