FAQ CENE ZA /slikopleskarja/polaganje-odstranjevanje-tapet/cene copied

ocena bralcev
0 od 0

#Kakšna je cena za polaganje tapet?

Cena polaganja tapet se giblje od 16 do 22 €/m2, v ceno je všteta predpriprava stene. K ceni pa je treba prišteti še DDV.

Za polaganje reliefnih in hrapavih tapet s predhodno obdelavo površine so cene od 20-22 €/m2. Polaganje tapet iz steklenih vlaken stane od 17-19 €/m2. Za polaganje vinilnih tapet so cene od 18-20 €/m2 in za polaganje navadnih papirnatih tapet od 16-18 €/m2. Cena polaganja tapet brez predpriprave stene pa se giblje od 6 do 12 €/m2. Ta opcija pride v poštev, če vam je površino za polaganje tapet pripravil drug izvajalec ali pa ste to storili sami.

Cena polaganja tapet je vsekakor odvisna tudi od stanja podlage, vrste tapet in od vzorca izbranih tapet. Polaganje tapet brez vzorca ali z enostavnimi vzorci, kot so na primer vzdolžne črte, je enostavnejše in manj zamudno kot polaganje tapet, pri katerih mora slikopleskar loviti vzorec. Takšne so na primer fototapete in tapete z motivi. Stene, ki zahtevajo veliko kitanja, glajenja in brušenja, bodo tudi dvignile končno ceno.

#Kaj vpliva na cenik za polaganje in odstranjevanje tapet?

Cena polaganja tapet oziroma cenik storitev polaganja in odstranjevanja tapet se oblikujeta glede na obseg dela, izbiro tapet in zahtevnost priprave podlage. Slikopleskar vam bo vsekakor več zaračunal za polaganje vinilnih in reliefnih tapet kot za polaganje navadnih papirnatih tapet. Višje so tudi cene za polaganje tapet, kjer mora še posebej paziti na ujemanje vzorca oziroma motiva na tapeti.

Le izjemoma se zgodi, da se tapete stene držijo tako rahlo, da se trgajo z lahkoto. Večinoma je potrebno namakanje in odstranjevanje tapet in ostankov lepila z lopatico ali strgalom. Neravnine, vdolbine, vzbokline zaradi gradbenih napak ali neprofesionalnega odstranjevanja tapet ter morebitni ostanki lepila so na novi tapeti zelo opazni in delujejo zelo neestetsko. Zato mora biti stena pred polaganjem tapet popolnoma ravna in čista.

Medtem, ko je cena polaganja tapet od 16-22 €/m2, so glede na cenik slikopleskarjev cene za odstranjevanje tapet prav tako odvisne od vrste tapete, ki jo je potrebno odstraniti. Cene odstranjevanja pralnih tapet so okoli 6 €/m2, vinilnih tapet okoli 7 €/m2, papirnatih in drugih nepralnih tapet pa od 2,50-5,00 €/m2.#Kakšen je postopek za odstranjevanje tapet in kakšna je cena?

Cena polaganja tapet običajno vključuje tudi ceno odstranjevanja tapet, ki se giblje od 5-7 €/m2. Slikopleskar se odstranjevanja loti tako, da tapete namoči z vodo, da se dobro prepojijo. Vodo nanaša s čopičem, valjčkom, gobo ali brizgalko. Voda navlaži lepilo, tapete počasi odstopijo in lažje jih je potrgati s stene. Še najlažje je to storiti s pomočjo kovinske lopatice ali strgala.

Po potrebi se postopek močenja večkrat ponovi, dokler tapeta ne odstopi. Odstranjevanje tapet s silo bo kvečjemu povzročilo poškodbe ometa in višji strošek priprave podlage za polaganje tapet. Za bolj učinkovito vpijanje tekočine je površino tapet priporočljivo naluknjati z valjčkom z bodicami in jo podrgniti z grobim smirkovim papirjem. To še posebej velja za pralne, lakirane in nepremočljive tapete. Tekočina tako skozi luknjice lažje pride za tapete.

Nekatere tapete se sten držijo zelo močno in nanos vode ne zadošča. Za njihovo odstranitev slikopleskar uporabi sredstvo za odstranjevanje tapet. Koncentrat za odstranjevanje tapet se meša s toplo vodo in nanese enako kot voda. Ima zelo veliko moč raztapljanja. Hitro in enostavno odstranjuje vse vrste tapet od papirnatih, tekstilnih, tekstilnih do flis tapet. Glede na obseg teh del in porabljenega materiala lahko končna cena polaganja tapet oziroma celotne storitve nekoliko naraste.

#Kakšen je postopek polaganja tapet in kakšna je cena?

Tapete so že nekaj časa spet v modi. Seveda pa ne takšne iz sedemdesetih in osemdesetih let. Navdušujejo z impresivnimi modernimi vzorci v širokem spektru barv in motivi v imitaciji lesa, kamna, opeke ali narave vaši dnevni sobi, spalnici, hodniku dodajo novo dimenzijo. Otroke in mladostnike pa pritegnejo fototapete s filmskimi ali pravljičnimi junaki. Na voljo so kot celovit motiv v različnih dimenzijah, cena znaša od 5-20 €/m2. V to ceno pa ni vključena cena polaganja tapet.

Slikopleskar ureže trakove tapet, ki jim doda še približno 10 cm za prirezovanje. Trakove po hrbtni strani enakomerno namaže z lepilom za tapete. Zgornji del pri 2/3 zloži skupaj lepilo na lepilo, spodnji del pa na 1/3. Pusti od 5-10 minut, da se zmehčajo. Na suho, čisto in ravno podlago najprej zariše navpičnico in natančno nalepi prvi trak od zgoraj navzdol. Tapeto pogladi in s ščetko iztisne zračne mehurčke. Sledi lepljenje ostalih trakov.

Sodobne dekorativne tapete so izdelane iz različnih materialov: vinila, tekstilnih vlaken, svile, pliša, flisa, steklenih vlaken in drugih materialov. Od tega je odvisna tudi cena, poleg kvalitete in tega ali gre za gladke tapete ali reliefne s 3D učinkom. Najcenejše tapete boste dobili že od dobrih 5 € dalje, najdražje tapete lahko presežejo ceno 50 €, cena polaganja tapet pa je v povprečju okoli 16 €/m2.
ocena bralcev
0 od 0

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja