AKUPUNKTURA FAQ copied

#Kaj je to in koliko stane akupunktura (cena)? 

Akupunktura je oblika dopolnilna medicinska praksa, ki se prakticira kadar konvencionalna medicina ne uspe najbolje ali kadar konvencionalno zdravljenje povzroči preveč neželenih stranskih učinkov. Vendar na splošno velja, da se akupunktura uporablja v kombinaciji z običajnimi načini zdravljenja in je najučinkovitejša, če jo izvajamo skupaj z zdravimi življenjskimi navadami.

Akupunktura se uporablja za lajšanje kroničnih bolečin, utrujenossti in kot pomoč pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj. Izvaja se z zelo tankimi, prožnimi, jeklenimi iglami različnih dolžin in debelin, ki prodirajo v kožo v različne globine na določenih akupunkturnih točkah telesa. Zdravljenje načeloma ni boleče. Bolnik na mesu vboda lahko čuti mravljince, toploto, zbadanje, mišično fascikulacijo

Akupunktura sega vsaj v leto 100 pred našim štetjem. Takrat je bil način diagnosticiranja in zdravljenja z iglami prvič pisno opisan na Kitajskem. Predvideva pa se, da se je akupunktura v praksi izvajala že precej pred pisno zgodovino. Tradicionalna kitajska medicina pojasnjuje, da je zdravje rezultat harmoničnega ravnovesja komplementarnih skrajnosti “jin” in “jang” življenjske energije v telesu, znane kot “Qi” ali “Chi”, ki se izgovarja “či”.  Bolezen je posledica motenj v pretoku energije v telesu.

Akupunktura stimulira akupunkturne točke na koži ali pod kožo. Teh naj bi bilo v telesu preko 2000. S stimulacijo akupunkturnih točk se sprosti qi, ki nato potuje po kanalih, imenovanih meridiani. Z vstavljanjem igel v te točke z ustreznimi kombinacijami naj bi energijski tok spet prišel v pravo ravnovesje.

Nobenega znanstvenega dokaza ni, da meridiani ali akupunkturne točke obstajajo. Vendar številne študije kažejo, da akupunktura deluje pri nekaterih bolezenskih stanjih. Dokazano pomaga pri lajšanju bolečin v vratu, hrbtu, sklepih, pri osteoartritisu, glavobolu in migrenah. Akupunktura je učinkovita pri zdravljenju depresije, tesnobe, motenj spanja in različnih simptomov, povezanih z zdravljenjem raka, pri uravnavanju krvnega tlaka, želodčnih boleznih, zobnih bolečinah.

Kako znanstveno deluje akupunktura, ostaja nejasno. Nekateri trdijo, da deluje tako, da uravnoteži vitalno energijo, drugi pa menijo, da ima nevrološki učinek. Zdravljenje z akupunkturo, ki se danes izvaja v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah na zahodu, ne temelji na istih načelih, kot so bila določena v starodavnih vzhodnih besedilih. Kitajska praksa se osredotoča na usmerjanje pretoka vitalne energije skozi telo, zahodna medicina pa z iglami spodbuja telesne sisteme, na primer respiratorni, kardiološki, imunski, nevrološki, hormonski, gastrološki, mišino-kostni.

Zahodni znanstveniki že leta preučujejo akupunkturo in so izpostavili več hipotez. Ena glavnih hipotez je, da akupunktura deluje po nevrohormonalnih poteh. Z iglami se stimulira živce, mišice in vezivno tkivo. Nerv dejansko pošilja signale možganom,  ki sproščajo živčne hormone, kot so beta-endorfini. Bolnik se počuti evforično in srečnega, kar poveča prag bolečine in s tem občuti manj bolečine.

Druga hipoteza je, da akupunktura deluje tako, da v telesu zmanjšuje protivnetne markerje ali beljakovine. Uporablja se pri različnih postopkih zdravljenja vnetij v telesu, za povečanje energije in izboljšanje imunskega sistema. To pripomore k zmanjšanju vnetja in bolečin. Prvi posvet z diagnostiko vas bo stal od 25 evrov dalje. Za 30 minutno akupunkturno terapijo boste odšteli približno 30 evrov, cena 60 minutnega tretmaja pa se giblje od 40 evrov dalje.

#Kaj je to in koliko stane Tradicionalna kitajska medicina (TKM) – cena?

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je alternativna oblika zdravljenja in je eden najstarejših zdravilnih sistemov na planetu. Temelji na naravnih pristopih, s katerimi poskuša celostno reševati zdravstvene težave, ne le zdraviti simptomov. Bistvo tradicionalne kitajske medicine je odpraviti vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala. Sodobna medicina in tradicionalna kitajska medicina se čudovito dopolnjujeta ob celostni obravnavi zdravljenja bolnika.

Pronicljiva modrost TKM ter sposobnost razumevanja in reševanja posameznikovih zdravstvenih potreb, ponuja vsakemu človeku način, da združi telo, um in duha, kar je temelj za trajno in pristno zdravje. Uči vas, kako živeti življenje ravnotežja, dobrega počutja in harmonije. TKM je pot za ustvarjanje življenja, za kakršnega ste se rodili in kot si ga resnično želite živeti. Tradicionalna kitajska medicina sproži in podpira spremembe in rast v vseh življenjskih dimenzijah: fizični, čustveni, duševni in duhovni.

TKM lahko odkrije vaš resnični potencial in vam pomaga razviti in uporabiti lastne edinstvene darove in talente. Tradicionalna kitajska medicina je mogoče učinkovito uporabiti za zdravljenje vsakogar in vseh zdravstvenih težav. Nastala iz prodornega opazovanja, kako vse v naši resničnosti deluje na najglobljih, nevidnih ravneh in v interakciji z vidnimi fizičnimi nivoji. Vsako načelo, teorija in zdravilna praksa tradicionalne kitajske medicine je v sozvočju z zakoni narave.

Tradicionalna kitajska medicina predpostavlja, da je vaše telo integrirana celota, vsako tkivo vašega telesa pa je sestavni in nujni del celote. Skupaj z umom, čustvi in ​​duhom vaše telesne strukture tvorijo zapleten, medsebojno povezan sistem, ki ga poganja življenjska sila oziroma vitalna energija, ki se imenuje Qi.

TKM verjame, da Qi prežema celotno telo in ga povezuje z okoljem. Tvori medsebojno odvisne mreže, ki vplivajo na delovanje notranjih organov, zdravje srca, čustva, delovanje senzoričnih organov, duševno zdravje, telesne tekočine, staranje, skeletno in vezivno tkivo. Za zdravje je pomembno, da je pretok vitalne energije skozi telo nemoten., jin in jang pa morata biti v ravnovesju in harmoniji. Jin in jang ponazarjata navidezno nezdružljive sile narave, ki pa se v resnici dopolnjujejo in skupaj tvorijo celoto.

Tradicionalna kitajska medicina se naslanja na teorijo petih elementov: ogenj, voda, kovina, les in zemlja. V te skupine so razvrščeni vsi naravni pojavi in odražajo globoko razumevanje naravnega zakona in univerzalnega reda, ki je temelj vseh stvari na svetu. Glavni načrt prikazuje, kako narava sodeluje s telesom, kako različne dimenzije našega bitja vplivajo druga na drugo in prepoznava neravnovesja v telesu, umu, čustvih in duhu.

TKM poudarja vašo popolno povezanost z naravo. Spremembe v naravi se vedno odražajo v vašem telesu. Na vaše zdravstvene težave vpliva vaša starost, genetika in stanje vašega telesa, in tudi geografska lega, čas dneva, sezona. Tradicionalna kitajska medicina temelji na prepričanju, da imamo vsi naravno sposobnost samozdravljenja. Narava ima regenerativno sposobnost on vi jo imate tudi. Včasih se zdi, da se je ta sposobnost izgubila ali pa je težko dostopna. V večini primerov pa ni nikoli popolnoma izginila.

Ali veste, da vaše telo nenehno razkriva znake vašega zdravstvenega stanja? Priznajmo si, da te znake ali simptome največkrat prezremo, dokler se ne pojavi kaj bolj resnega. TKM deluje tudi preventivno in vas uči, kako se poslušati in si razlagati to, kar vam govori vaše telo. Pristopi zdravljenja pri tradicionalni kitajski medicini so različni. Uporablja se akupunktura, akupresura, refleksoterapija, tuina masaža (akupresuta), aurikuloterapija, terapija z zdravilnimi zelišči, terapija z uporabo ventuz  (vakumskih kozarcev), dietetika, moksikacija…

Cena storitev tradicionalne kitajske medicine je odvisna od vrste izbrane storitve in trajanja same storitve. Za akupunkturo boste odšteli od 30 evrov dalje, za tuino masažo/akupresuro od 30 evrov dalje, za aurikuloterapijo od 15 evrov dalje, za terapijo z ventuzami od 25 evrov dalje, moksibustijo od 25 evrov dalje.#Kaj nudi Holmed Ljubljana?

Zasebna zdravstvena ordinacija medicine dela, prometa in športa na dela od leta 1995. Njihova glavna dejavnost je medicina dela, prometa in športa. Ordinacija je opremljena z najsodobnejšimi diagnostičnimi aparaturami, kar omogoča, da lahko vse preglede opravite na enem mestu že v nekaj urah.

#Kaj nudi kitajski center Celje?

V Celju lahko zasledite priznani center za akupunkturo, ki deluje po metodi TKM.  Kratica TKM je sinonim za tradicionalno kitajsko medicino. Akupunktura je namreč stara medicinska metoda, ki se je na Kitajskem razvila že 4000 let nazaj.

V sami ponudbi kitajski center v Celju ponuja različne metode zdravljenja, med drugim se lahko naročite na splošno akupunkturo, na tuino masažo in akupresuro. Prav tako ponujajo tudi refleksoterapijo, aurikulotepio, dietetiko in qiqong vadbo ali pa se odločite za tretma, ki vključuje uporabo vakumskih kozarcev. Na ceniku boste našli tudi številna naravna zdravila rastlinskega in mineralnega izvora na katere prisegajo.

Glavna diskrepanca med tradicionalno kitajsko medicino in drugimi medicinskimi sistemi je ta, da je njeno bistvo najti izvor bolezni. V nasprotju z njo, večina želi le lajšati simptome in zdraviti trenutno stanje. Njihovo prepričanje je, da je bolezen posledica porušenega ravnovesja v človeškem telesu, zato se je potrebno osredotočiti na to, da ponovno najdemo pravilno ravnovesje.

Njihov namen je to, da preprečimo trajne spremembe v našem telesu, ki se zgodijo kot posledica dolgotrajne in nezdravljene bolezni. Zdravljenje s pomočjo akupunkture ni le način naročanja kot na druge tretmaje in masaže. Pred prvim terminom se je namreč potrebno oglasiti na posvetu, kjer vam izoblikujejo podroben in strokoven načrt in navodila za izboljšanje vašega ravnovesja.

Na tem prvem pregledu bodo specialisti ogromno časa posvetili merjenju vašega pulza na različnih točkah vašega telesa. Namreč preko pulza lahko preverijo delovanje notranjih organov. Prav posebno pozornost bodo namenili jeziku, za katerega trdijo, da je odraz zdravja celotnega telesa.

Naslednjič (ali pa tudi isti dan) se nato oglasite na prvi tretma z akupunkturo, ki omogoča vse od krepitve organizma, zmanjševanja stresa, lajšanja bolečin in med drugim tudi do priprav na porod. Pri prvotnem pregledu vam pri načrtu zdravljenja lahko svetujejo tudi glede dodatkov k akupunkturi, ki cenovno ne zvišajo močno samega zdravljenja. Med te dodatke štejemo elektrostimulacijo, aurikulokterapijo, moksibustijo in igelna kladivca. Vsi ti dodatki pripomorejo k temu, da je akupunktura še učinkovitejša in pripomore k hitrejšemu odpravljanju vaših težav.

Pri tem moramo upoštevati, da akupunktura zagovarja celostno zdravljenje telesa. To zajema metoda tradicionalne kitajske medicine, kot so akupunktura, prehranska terapija, zeliščna medicina in masaža. Največkrat se za akupunkturo odločamo pri priznanih specialistih kitajske medicine. Med najbolj znane na področju Celja štejemo specialista Yong Ping Wanga. Slednji je namreč po številnih mnenjih in priporočilih res strokovnjak na tem področju.

Ti t.i. dodatki v tem primeru se lahko izvajajo tudi kot samostojne terapije, med najbolj znanimi je tudi kozmetična akupunktura, ki zajema glajenja obraza z žadastim valjčkom. Metoda je predvsem zaželena med tistimi, ki si želijo pomladiti svoj videz.

Prav tako tudi za obiskovalce nudijo prilagojeno in dostopnejšo ceno, saj ponudijo popust ob plačilu več akupunktur hkrati in ob obisku več članov družine.#Kaj so to akupresurne točke?

Akupresurne točke so različne refleksne točke na našem telesu (na dlaneh, stopalih, obrazu), ki so povezane z delovanjem posameznih organov v človeškem telesu. Tradicionalna kitajska medicina že tisočletja prakticira zdravljenje s pomočjo akupresurnih točk za stimulacijo meridianov po katerih se pretaka življenjska energija Qi. Z akupresuro stimulirate določene meridiane, s čimer naj bi uravnovesili jin in jang oziroma Qi in dosegli olajšanje.

Akupresurne točke se nahajajo na mestih, kjer najlažje sprostite napetost, bolečino in odrevenelost ter odpravite blokade energije na meridianih. Energijski pretok vpliva na naše počutje, razmišljanje in tudi dihanje. Negativne misli lahko blokirajo pretok energije, pozitivne pa ga pospešijo. Energijske blokade lahko nastanejo zaradi stresa, travm in poškodb. Blokade so vzrok za številne zdravstvene težave, lahko se pojavi čustvena neuravnovešenost in bolezenski simptomi.

Zagovorniki akupresure menijo, da s pritiskanjem na akupresurne točke pozitivno vplivate na notranje organe, lajšanje bolečin, zmanjševanje stresa in napetosti, imunsko odpornost in splošno zdravje organizma. Akupresura izboljšuje prekrvavite in uravnovesi vse funkcije v vašem telesu.

Zdravljenje izvaja terapevt z masažo akupresurnih točk ali pritiskanjem nanje s prsti, dlanmi, komolcem, stopali in akupresurnimi pripomočki. S pritiskanjem na akupresurne točke stimulira in aktivira nevroreceptorje v podkožnih tkivih po celem telesu. Nastane impulz, ki pošlje informacije možganom. Reakcija na dražljaje je zmanjšanje bolečine ali njeno popolno izničenje.

Akupresuro lahko izvajate tudi sami v udobju svojega doma. Če ciljate na sprožilno točko za točno določeno bolečino ali bolezen, morate vedeti, kje se nahaja refleksna točka, ki jo želite spodbuditi. Veliko akupresurnih točk je na vaših dlaneh in stopalih. Akupresuro lahko izvajate z golimi rokami ali z akupresurnimi pripomočki (akupresurni prstan, zapestnica, valji, palice, krogle, blazine, vzglavniki, vložki in podobno).

Za izvajanje zdravljenja nekaj sekund enakomerno pritiskajte na akupresurne točke, ki obvladujejo določen zdravstveni problem. Za najboljše rezultate je akupresuro priporočljivo ponoviti večkrat na dan po 5 – 10 minut, dokler ne začutite olajšanja.

Masaža akupresurnih točk je neinvazivna, nefarmacevtska praksa. Ob ustrezno usposobljenem izvajalcu akupresurne terapije obstaja zelo majhna verjetnost neželenih stranskih učinkov, , razen morebitnih kratkotrajnih lokaliziranih bolečin na mestu pritiska. Zato jo je običajno varno uporabljati poleg zdravljenja, ki ga priporoča zdravnik. Fantastična stran akupresure je, da je ne morete predozirati.

Področje akupresure ni področje medicine in ni znanstveno dokazan način za izboljšanje vašega zdravja. Vendar številni zdravniki verjamejo, da je učinkovit in primeren način za izboljšanje zdravstvenega stanja. Akupresura ni nadomestilo za obisk zdravnika, če ste bolni ali poškodovani. Lahko pa vam pomaga, da si boste hitreje in učinkoviteje opomogli, hkrati pa boste utrdili svoje splošno zdravje.

#Kaj je to in koliko stane alternativna medicina (cena)?

Alternativna medicina je oblika nekonvencionalnega, neortodoksnega zdravljenja. Izhaja iz starodavnih vzhodnih praks zdravljenja, ki temelji na prepričanju, da je bolezen posledica porušenega ravnovesja v telesu. Namen alternativne medicine je, da ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu. Alternativna medicina zajema širok spekter različnih tehnik in metod zdravljenja. ki se od uradno priznane zahodne alopatske medicine precej razlikujejo.

Alternativne prakse se osredotočajo na spodbujanje telesne sposobnosti, da se telo samo pozdravi z energetskim ravnovesjem, zeliščnimi dodatki in drugimi tehnikami uravnoteženja segmentov našega telesa: uma, čustev, duše in telesa. Nasprotno pa se uradna medicina osredotoča na zdravljenje simptomov, običajno s farmakološkimi ali invazivnimi metodami za odstranjevanje povzročitelja.

K alternativni medicini se zatečejo ljudje, ki jih je uradna medicina že odpisala ali pa niso zadovoljni z rezultati zdravljenja uradno priznane medicine. Še posebej če po zaključenem zdravljenju njihove težave niso razrešene in imajo večje ali manjše zdravstvene težave. Alternativna medicina jim povrne upanje na ponovno vzpostavitev zdravja in jih napolni z notranjo močjo.

Alternativne medicine se poslužujejo tudi ljudje, ki za svoje zdravje skrbijo holistično in ga nadgrajujejo. Metode in tehnike alternativne medicine sprejmejo kot svoj način življenja, s katerimi ohranjajo svoje zdravje in dobro počutje.

Medtem ko je alternativna medicina na vzhodu zakoreninjena v tisočletni tradiciji, obstajajo z njo povezani varnostni pomisleki. Zakona o zdravilstvu, ki bi ščitil uporabnika alternativne medicine pred morebitno povzročeno škodo za njegovo zdravje, namreč še vedno ni. Izvajanje katerega koli alternativnega načina zdravljenja lahko vpliva na učinkovitost in odmerjanje številnih farmacevtskih učinkovin. Zato je za varno oskrbo bolnika nujno poznavanje vseh zdravljenj, ki ji pacient koristi.

Današnji zdravniki so pogosto odprtega duha glede alternativnih tehnik in sprejemajo koristne vidike obeh vrst zdravljenja, zato vključujejo ustrezne metode v celovit načrt oskrbe pacienta. Metode in tehnike alternativne medicine uvrščamo v pet skupin glede na način delovanja.

Alternativne tradicionalne oblike zdravljenja temeljijo na starodavnih znanjih in veščinah. Mednje uvrščamo tradicionalno kitajsko medicino, ayurvedo, akupunkturo, zeliščarstvo, naturapatijo.

Alternativna medicina z manipulacijo vključuje različne manipulacijske tehnike zdravilca (različne vrste masažnih tehnik, Tai chi, jogo, kiropratiko, osteopatijo). Zdravniki uradne medicine so še najbolj naklonjeni tej obliki alternativne medicine.

Alternativno zdravljenje z biološkim delovanjem poskuša uravnovesiti in izboljšati kemične procese v telesu z vnosom vitaminov in prehranskih dopolnil. Sem prištevamo homeopatijo, prehranske terapije.

Alternativno zdravljenje z energijami skuša z različnimi tehnikami očistiti energije in vzpostaviti ravnovesje v določenih energijskih poljih v človeškem telesu. Med alternativne tehnike zdravljenja z energijami sodi meditacija, reiki, polaganje piramidnih kamnov, magnetov, kristalov in drugih materialov, bio-elektromagnetna terapija, bio-feedback, bioenerija.

Alternativno zdravljenje duše in telesa nudi podporo bolnikovi psihi s tehnikami, ki spodbujajo človeka k pozitivnemu razmišljanju in iskanju zdravilnih energij. Ena od oblik te vrste zdravljenja je hipnoza.

Alternativna medicina je samoplačniška. Zdravilec vas bo na prvem pregledu pregledal, vam predlagal potek zdravljenja in vam svetoval. Cena za to storitev se giblje od 30 do 150 evrov in več, vsak nadaljnji obisk pa vam bo zaračunal od 20 do 100 evrov in več. Običajno zadostuje od 3 do 7 terapij. Nekateri zdravilci dopuščajo možnost plačila v obliki denarne zahvale. To pomeni, da za storitev plačate toliko, kolikor se vam zdi primerno oziroma kolikor finančno zmorete. V povprečju znaša zahvala za tri terapije približno 100 evrov, storitve šamanov pa presegajo ceno 1.000 evrov.

#Kaj je to in koliko stane akupresura (cena)?

Akupresura je tehnika, pri kateri se stimulirajo določene refleksne točke, ki se nahajajo na meridianih – energetskih kanalih, ki potekajo skozi telo.  Na Kitajskem akupresura že tisočletja temelji na enakih načelih kot akupunktura. Izvaja se za spodbujanje sprostitve mišic in povrnitev telesa v stanje dobrega počutja ter za zdravljenje bolezni. Akupunktura vključuje uporabo igel, akupresura namesto tega uporablja pritisk na določene točke na telesu, običajno s konicami prstov. Japonska oblika akupresure se imenuje Shiatsu. Akupresura je metoda pošiljanja signala telesu, da vklopi lastne mehanizme samozdravljenja in vzpostavljanja ravnovesja.

Teorija tradicionalne kitajske medicine opisuje meridiane, nevidne kanale v telesu, ki po telesu nosijo vitalno energijo ali življenjsko silo, imenovano Qi. Začnejo se pri konicah prstih in se povežejo z možgani ter z organom ali mrežami organov ustvarijo komunikacijski sistem. Ko je eden od teh meridianov blokiran ali v neravnovesju daljše časovno obdobje, se lahko pojavi bolečina in bolezen. To so enaki energijski meridiani kot pri akupunkturi.

Izvajalci akupresure s prsti, dlani, komolci, stopali ali posebnimi pripomočki pritiskajo na akupresurne točke vzdolž telesnih meridianov pri čemer oseba, ki prejema akupresuro, sedi ali leži na masažni mizi. Cilj akupresure je obnoviti zdravje in ravnovesje v telesnih energetskih kanalih ter uravnati nasprotni sili jin in jang.

Človeško telo ima 12 glavnih meridianov, od katerih vsak ustreza določenemu organu. Ko pritisnemo na refleksno točko, v telesu sprožimo zdravilni odziv. Telo se na to stimulacijo odzove tako, da sprosti endorfine, da omili bolečino ter spremeni srčni utrip in krvni tlak, da pospeši transport krvi v in iz tkiva. Posledično se pospeši hitrost, s katero kisik in hranila dosežejo prizadeto območje, medtem ko se toksini, odpadki in ogljikov dioksid hitreje odstranjujejo.

Akupresura nikoli ne sme biti boleča. Če imate bolečino, o tem takoj obvestite svojega terapevta. Po akupresurni seji lahko nekateri občutijo bolečine ali podplutbe na akupresurnih točkah. Lahko se tudi počutite začasno omotični. Akupresura se ne sme izvajati na odprtih ranah, podplutbah, krčnih žilah ali na katerem koli predelu, ki je otečen.

Nekateri zagovorniki trdijo, da akupresura ne obravnava samo energetskih polj in telesa, temveč tudi um, čustva in duha. Verjamejo, da lahko terapevti prenesejo vitalno energijo Qi na drugo osebo.

Zdravniki uradne zahodne medicine večinoma ne verjamejo, da je to mogoče in meridiani sploh obstajajo. Trdijo, da pozitivni rezultati izhajajo iz zmanjšanja mišične napetosti, izboljšane cirkulacije ali sproščanja endorfina, ki je naravno sredstvo za lajšanje bolečin.

Medtem ko se sodobna zahodna družba pri zdravljenju bolezni zanaša na zdravila in invazivne medicinske postopke, je akupresura preprosta in varna alternativa, ki se je izkazala kot učinkovita za zdravljenje tisočerih bolezni in stanj, vključno z visokim krvnim tlakom, kroničnimi bolečinami v hrbtu, nespečnost, glavobol, slabost in artritis. Cena za eno uro akupresure znaša od 30 evrov dalje.

#Kaj je to in koliko stane bioresonanca (cena)?

Bioresonanca je vrsta alternativnega zdravljenja, ki se uporablja v holistični in komplementarni medicini. Odkritja v kvantni fiziki so razkrila, da imajo vsi delci snovi značilnosti valov in delcev. To pomeni, da vse snovi (torej vse celice, deli telesa, pa tudi virusi, bakterije, cvetni prah, toksini itd.) oddajajo elektromagnetne valove. Glede na njihovo naravo imajo vse snovi specifično tipično valovno dolžino ali frekvenco z zelo individualnimi lastnostmi, tako imenovani frekvenčni vzorec.

Bioresonanca temelji na ideji, da nezdrave celice ali organi zaradi poškodb DNA oddajajo spremenjene elektromagnetne valove, ki vplivajo na ravnovesje v telesu. Preučevanje biofotonov temelji na predpostavki, da celice komunicirajo med seboj s pomočjo “bliskavic svetlobe” oziroma fotonskega sevanja in si izmenjujejo informacije na določenih frekvencah. Izmenjava informacij neovirano deluje v zdravih telesih. Posledično lahko vsaka celica in vsak del telesa opravlja svoje delo in telo ima zmožnost, da samodejno vzpostavi ravnovesje.

Če na telo delujejo nezaželene snovi, na primer toksini, virusi, bakterije ali škodljivo sevanje, lahko pride do motenj v komunikaciji med celicami. Kadar je komunikacija med celicami motena, to seveda preprečuje, da bi celice pravilno delovale. To se odraža v obliki nespecifičnih motenj v splošnem počutju, slabega delovanja, kronične utrujenosti in kasneje kot organske spremembe in z njimi povezani simptomi.

Zagovorniki bioresonance verjamejo, da je odkrivanje spremenjenih elektromagnetnih valov mogoče uporabiti za diagnosticiranje bolezni. Z regulacijo teh valov na normalno frekvenco pa lahko celo zdravijo nekatere bolezni. Bioresonanca je neinvazivna in neboleča metoda zdravljenja. Bolniku na kožo namestijo elektrode, preko katerih z bioresonančno napravo merijo frekvence oziroma valovne dolžine energije, ki prihaja iz telesa. Naprava bi morala biti sposobna izolirati in natančno določiti odzive patogenov iz mešanice odzivov, ki jih prejme prek elektrod. Na podlagi izmerjenih frekvenc opravijo diagnostiko bolezni in odvisnosti.

Bioresonančna naprava lahko manipulira z energijskimi frekvencami in ustvari zdravilne signale, ki imajo kurativni učinek. Telesnim celicam omogoči vibriranje na njihovi “naravni frekvenci”, kar domnevno zdravi porušeno stanje organizma in razne odvisnosti. Namen bioresonančne terapije je bolnika osvoboditi motečih patoloških vplivov in sprožiti njegove lastne telesne regulacijske moči za samozdravljenje.

Ni zanesljivih znanstvenih dokazov, da je bioresonanca natančen pokazatelj zdravstvenih stanj in bolezni ali učinkovito zdravljenje katerega koli stanja. Ker ni znanstvene razlage, kako bi lahko delovala bioresonančna terapija, so raziskovalci bioresonančno terapijo uvrstili med psevdoznanosti.

Potencialna tveganja ljudi, ki svoje zdravje zaupajo nedokazanemu zdravljenju, so očitna. Na začetku morda verjamejo, da so deležni ustreznega zdravljenja, a če bioresonanca ne deluje, bi to lahko negativno vplivalo na zdravstveni izid. Uporaba bioresonance bi tako lahko preprečila, da bi ljudje pravočasno sprejeli druga, na dokazih temelječa zdravljenja. V primeru rakavih obolenj je takšna zamuda pri začetku zdravljenju lahko usodna. Da ne omenjamo etično spornega ravnanja zaupanja vrednega strokovnjaka, ki ranljivim ljudem po visoki ceni ponuja lažno upanje. Zagovorniki alternativne medicine pa odgovarjajo, da ni vsega mogoče klinično izmeriti, znanost pa kljub vsemu nima vseh odgovorov.

Cena prvega obiska terapije z bioresonanco se giblje od 50 evrov do preko 100 evrov, vsak nadaljnji obisk prav tako od 50 evrov dalje. Da se opazijo rezultati terapije je običajno potrebnih vsaj 6 terapij.

#Kaj so to akupunkturne točke?

Akupunkturne točke so mesta na telesu, ki se uporabljajo pri akupunkturi, akupresuri in drugih oblikah alternativnega zdravljenja v tradicionalni kitajski medicini. Akupunkturist stimulira oziroma draži, umirja ali balansira akupunkturne točke z namenom, da lajša in odpravi bolečine ter uravnovesi energije v telesu. Znanih je več kot štiristo akupunkturnih točk.

Večina akupunkturnih točk je locirana na enem od glavnih meridianov, ki prenašajo življenjsko energijo Qi po telesu. Meridiani so energijski kanali, ki povezujejo akupunkturne točke. Tok energije v meridianih naj bi se vseskozi spreminjal.  tradicionalna kitajska medicina pa poskuša vplivati nanj z uporabo akupunkturnih igel in pritiskanjem na akupunkturne točke. S tem sprosti in uravna energijo, ki je v neravnovesju in je po kitajski tradicionalni medicini vzrok za nastanek bolezni.

Na koži in v podkožju je dvajset meridianov iz katerih so razvejani submeridiani, ki naj bi vplivali na okoliška tkiva. Dvanajst primarnih meridianov je dvostranskih in so povezani z notranjimi organi: s srcem, osrčnikom, pljuči, želodcem, žolčnikom, ledvicami, mehurjem, jetri, vranico, debelim črevesom, tankim črevesom, trojnim grelcem.

Večina izmed osmih izrednih meridianov je prav tako dvostranskih, razen enega v bližini pasu in dveh, ki potekata vzdolž srednje črte telesa. Šest izrednih meridianov vsebuje akupunkturne točke iz prej omenjenih dvanajstih primarnih meridianov. Izredna meridiana, ki potekata vzdolž srednje črte telesa, pa imata svoje akupunkturne točke. To sta središčni in glavni meridian, skozi katera vstopajo in izstopajo energije, ki nas obdajajo v okolju. Obstajajo tudi dodatne akupunkturne točke, ki se ne nahajajo na štirinajstih glavnih meridianih.

Akupunkturisti v vzhodnoazijskih državah imenujejo akupunkturne točke s svojimi tradicionalnimi imeni, nekatere točke imajo celo več imen. Ko je bila akupunktura sprejeta v zahodnem svetu, so razvili standardno nomenklaturo akupunkturnih točk za nedvoumno identifikacijo točk na meridianih, ki jo je objavila svetovna zdravstvena organizacija. V poročilu navajajo 361 klasičnih akupunkturnih točk, ki se nahajajo na štirinajstih meridianih, osem izrednih meridianov, 48 dodatnih akupunkturnih točk in akupunkturne točke na področju lasišča. Vsaka točka ima navedbo na katerem meridianu se nahaja in je označena s svojo številko v zaporedju akupunkturnih točk na tem kanalu.

Pri klasifikaciji dodatnih akupunkturnih točk se uporablja podobna metoda poimenovanja točk, torej oštevilčeno zaporedje točk vzdolž določenega dela telesa. Univerzalna identifikacija teh točk se opira na prvotni sistem poimenovanja akupunkturnih točk s tradicionalnimi kitajskimi znaki. Imena se nanašajo na lokacijo akupunkturne točke ali na določeno zdravilno energijo, ki izhaja iz te točke.

Akupunkturne točke lahko klasificiramo tudi glede na njihov odnos do znanih nevronskih in tendinomuskularnih struktur. Na primer, akupunkturne točke tipa I ustrezajo motoričnim točkam, ki se nahajajo na mestu, kjer živec vstopi v mišico. Na teh točkah se doseže največje krčenje mišic z minimalno električno stimulacijo. Akupunkturne točke tipa II se nahajajo na površinskih živcih v sagitalni ravnini na hrbtni in ventralni srednji črti. Akupunkturne točke tipa III se nahajajo na območjih z visoko gostoto površinskih živcev in živčnih pleksi, akupunkturne točke IV pa najdemo tam, kjer se kite pridružijo mišicam.

#Kaj je to in koliko stane akupunktura (cenik)?

Zelo pogosto se bolniki z akupunkturo seznanijo šele, ko se pojavi bolečina ali bolezen in poizvedujejo o možnostih zdravljenja določenih zdravstvenih stanj telesa. Akupunktura je metoda alternativnega zdravljenja, ki izhaja iz starodavne kitajske medicine. Zelo tanke igle se v terapevtske ali preventivne namene vstavijo na točno določene akupunkturne točke telesa. Serija akupunkturnih terapij ponavadi ustvari dolgotrajnejše lajšanje bolečin kot en sam obisk akupunkturista.

Tradicionalna akupunktura temelji na prepričanju, da energija ali “življenjska sila” teče skozi telo po kanalih, imenovanih meridiani. Ta življenjska sila je znana kot Qi (izgovarja se “či”). Izvajalci, ki uporabljajo akupunkturo na tradicionalen način, verjamejo, da kadar Qi ne teče prosto po telesu, lahko zastajanje pretoka energije povzroči bolezen. Prav tako verjamejo, da lahko akupunktura obnovi pretok Qi in tako obnovi zdravje.

Izvajalci akupunkture (akupunkturisti) uporabljajo akupunkturo za zdravljenje številnih zdravstvenih stanj, kot so kronični tenzijski glavoboli, migrene, zobobol, pooperativne bolečine, bolečine v vratu in sklepih. Za opravljanje terapije uporabljajo izredno tanke igle, ki jih vstavijo v akupunkturne točke in s tem vzpodbudijo pretok energij v telesu. Akupunktura izboljšuje telesne funkcije in spodbuja naravni proces samozdravljenja.

Kljub precejšnjim prizadevanjem za razumevanje anatomije in fiziologije akupunkturnih točk ostaja opredelitev in karakterizacija teh točk dokaj nepojasnjena. Še bolj nejasna je znanstvena podlaga nekaterih ključnih tradicionalnih vzhodnih medicinskih konceptov, kot so pretakanje življenjske energije Qi, sistem meridianov in druge sorodne teorije, ki jih je težko uskladiti s sodobnimi biomedicinskimi informacijami.

Čeprav še vedno ostaja veliko neznanega v zvezi z mehanizmi, ki bi lahko sprožili terapevtski učinek akupunkture, je možno ugotoviti in skrbno razmejiti številne pomembne biološke spremembe, povezane z akupunkturo. Nadaljnje raziskave v tej smeri niso pomembne samo za razjasnitev pojavov, povezanih z akupunkturo, ampak imajo tudi potencial za raziskovanje novih poti v človeški fiziologiji, ki prej niso bile sistematično proučene.

Zahodna medicinska akupunktura uporablja akupunkturo po zdravniški diagnozi. Vključuje stimulacijo senzoričnih živcev pod kožo in v mišicah. Posledica tega je, da telo za lajšanje bolečin proizvaja naravne snovi, kot so endorfini. Verjetno so te naravno sproščene snovi odgovorne za blagodejne učinke akupunkture. Če zdravite zaradi zdravstvenega stanja ali bolezni in razmišljate o akupunkturi, vam priporočamo, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Akupunktura je včasih na voljo v okviru zdravstvenega zavarovanja kot dopolnilno zdravljenje pri klasičnem načinu zdravljenja, najpogosteje pri operacijah splošne medicine ali fizioterapevtih, vendar je dostop do akupunkturnih terapij omejen na določeno število pacientov. Večina koristnikov akupunkturnih tretmajev, pa storitev plača. Stroški akupunkture se med ponudniki akupunkture zelo razlikujejo glede na vrsto akupunkture in trajanje tretmaja.

Cenik akupunkturnih terapij za en obisk:

Aurikuloterapija | 15 evrov

Akupunktura | 30 evrov

Kozmetična akupunktura | 50 evrov

Akupunktura z mokso in ventuzami | 50 evrov

Laserska akupunktura | 60 evrov

#Kaj je to in koliko stane laserska akupunktura (cena)?

Klasična akupunktura se izvaja z zabadanjem igel v akupunkturne točke. Strah pred iglami je zelo resničen in bo pogosto povzročil, da bodo potencialni bolniki zavrnili zamisel zdravljenja z akupunkturo. Marsikdo reče: “Akupunktura? Nihče ne bo vame zabodel kupa igel!” Vendar obstaja več načinov za stimulacijo premikanja vitalne energije Qi po telesu. Sodobne raziskave so ponudile nove možnosti za akupunkturne tretmaje, ki zagotavljajo odlične rezultate brez uporabe igel. Zaradi številnih pozitivnih poročil se je laser začel uveljavljati kot učinkovit način spodbujanja akupunkturnih točk brez uporabe igel.

Laserska akupunktura deluje na principu stimuliranja energetskih točk s pomočjo laserskega žarka nizke moči, ki ga proizvaja terapevtska polprevodniška laserska naprava. Laserska akupunktura je kombinacija veščin starodavne kitajske tradicionalne medicine in najsodobnejše zahodne laserske tehnologije z laserskim žarkom, ki ustvarja svetlobo in elektromagnetno valovanje ter stimulira akupunkturne točke človeškega telesa. Laserska svetloba prodre globoko v tkivo, kjer ima lahko fotobiostimulacijski učinek

Večina laserjev, ki se uporabljajo v akupunkturi, so nizkointenzivni laserji oziroma hladni laserji, ker ne proizvajajo toplote. So drugače zasnovani kot laserji, ki se uporabljajo za lasersko operacijo, pri katerih se vroči laserji uporabljajo kot skalpel za opekline ali rezanje. Študije kažejo, da lahko laserji nizke moči pomagajo regenerirati celice, zmanjšati bolečino, zmanjšati vnetje, izboljšati cirkulacijo in spodbuditi rast las.

Namen laserske akupunkture je zdravljenje akutnih in kroničnih bolečinskih stanj, telesnih motenj, uravnovesiti energetsko stanje človekovega telesa in s tem optimizirati zdravje in dobro počutje. Z lasersko akupunkturo lajšamo razna bolečinska stanja, pospešujemo obnavljanje in celjenje tkiv, sproščamo mišice, zmanjšujemo vnetja in alergije, izboljšujemo krvni obtok, spodbujamo delovanje imunskega sistema, blažimo simptome zasvojenosti in odvisnosti.

Laserska akupunktura poteka brez zbadanja in brez tveganja infekcije kože ter popolnoma brez bolečin in stranskih učinkov. Primerna je tudi za zdravljenje občutljivih bolnikov in otrok ter v primerih, ko uporaba akupunkturnih igel ni priporočljiva. Omogoča stimulacijo težko dostopnih akupunkturnih točk (rane, kožni stiki, sluznica), ki so v primeru tretmaja z iglo boleče. Večina bolnikov med lasersko akupunkturo ne čuti ničesar. Vsako točko na telesu je mogoče zdraviti z laserjem, razen tistih v bližini oči.

Zdravljenje z lasersko akupunkturo je krajše v primerjavi s klasično akupunkturo z iglami, saj traja le 10 do 30 sekund za eno akupunkturno točko, učinek stimulacije pa je dolgotrajnejši in globlji. Cena ene terapije, ki vključuje do 25 laserskih žarkov je 60 evrov.

#Kaj je to homeopatija?

Homeopatija je alternativna oblika zdravljenja, ki za zdravljenje akutnih in kroničnih stanj uporablja zdravila, pridobljena iz naravnih snovi. Homeopatija temelji na načelu “podobno zdravi podobno”. Z drugimi besedami, snov, ki v večjih količinah povzroča določene simptome, lahko tudi pomaga odstraniti te simptome, če jo jemljemo v manjših količinah. Na primer, bolnik, ki trpi zaradi senenega nahoda, ima lahko koristi od homeopatskega zdravila, pridobljenega iz čebule, ker povzroča podobne simptome kot seneni nahod, to je solzne oči ali izcedek iz nosu.

Homeopati delujejo podobno kot običajni zdravniki. Vendar pa boste homeopata poleg vprašanja o vaših simptomih celostno zanimali tudi vi kot posameznik in način kako simptomi vplivajo na vas. Pred pričetkom zdravljenja s homeopatijo se bo homeopat pogovoril tudi o vašem življenjskem slogu, načinu prehrane, anamnezi, duševnem in čustvenem stanju, preden bo predpisal ustrezno homeopatsko zdravilo.

Homeopatska zdravila so narejena iz majhnih količin naravnih snovi iz rastlin in mineralov, ki pomagajo spodbuditi zdravilne sposobnosti telesa. Zdravilne učinkovine se pripravijo ali “potencirajo”  v licenciranih laboratorijih pod strogim nadzorom s postopkom ponavljajočega se redčenja in močnega stresanja oziroma sočenja. S potenciranjem dosežejo da učinkovine, ki so v nerazredčeni obliki strupene, postanejo zdravilne brez toksičnih učinkov in da želeno zdravilno moč aktivirajo in okrepijo.

Številna homeopatska zdravila so sestavljena iz učinkovin, ki so bile večkrat razredčene v vodi, dokler ni ostalo nobene ali skoraj nič od prvotne snovi. Homeopati so prepričani, da bolj kot je snov razredčena, večja je njena moč za zdravljenje simptomov. Homeopatska zdravila lahko v homeopatskih lekarnah kupite brez recepta v obliki tablet ali kapsul, na voljo pa so tudi v obliki tinkture, prahu ali krem. Medtem ko se mnogim zdi homeopatija koristna za lažje bolezni ali družinsko prvo pomoč, za najboljše rezultate vedno priporočamo posvetovanje s kvalificiranim in registriranim homeopatom.

O učinkovitosti homeopatije so bile opravljene številne raziskave. Načelo, da “podobno zdravi podobno” se je izkazalo za teoretično šibko. Ni kakovostnih dokazov, da je homeopatija učinkovita pri zdravljenju katerega koli zdravstvenega stanja in da bi lahko snovi, ki povzročajo določene simptome, pomagale tudi pri zdravljenju. Ni dokazov, da lahko postopek redčenja v vodi te snovi spremeni v zdravila.

Homeopati verjamejo, da prvotna snov kot rezultat procesa redčenja pusti v vodi »odtis«. Vendar ni znanega mehanizma, s katerim bi se to lahko zgodilo. Veliko homeopatskih zdravil je razredčenih do te mere, da je znanstveno malo verjetno, da bi v končnem zdravilu ostala ena sama molekula prvotne snovi. V takih primerih homeopatska zdravila ne vsebujejo nič drugega kot vodo.

Nekateri ljudje, ki uporabljajo homeopatijo, lahko opazijo izboljšanje zdravstvenega stanja kot posledica pojava, znanega kot učinek placeba. Če se odločite za zdravstvene tretmaje, ki zagotavljajo le placebo učinek, boste morda izpustili druga zdravila, ki so se izkazala za učinkovitejša.

#Kaj je to in koliko stane akupunktura za nosečnice (cena)?

Akupunktura za nosečnice se je izkazala kot primerna in učinkovita oblika alternativne medicine, ki brez škode za nosečnico in njenega otroka lajša večino težav v nosečnosti, s katerimi se sooča bodoča mamica. Akupunktura za nosečnice pomaga pri vzpostavitvi zdrave osnove za nosečnost, vzdržuje ravnovesje v telesu, lajša bolečine in tegobe ter pomaga nosečnici pri pripravi na miren porod. Priporoča se predvsem nosečnicam, ki morajo ali bi morale uživati zdravila uradno priznane medicine, da se zmanjša učinek le-teh. Izredno pomembno je, da akupunkturo za nosečnice izvaja terapevt, ki je za to področje izobražen in izkušen, sicer lahko naredi več škode, kot koristi.

V prvem trimesečju je akupunktura za nosečnice učinkovita za umiritev jutranjih slabosti in prebavnih motenj, zmanjšuje tveganje za splav in anemijo, pomaga pri utrujenosti, nizki ravni energije in občutkih tesnobe, izboljšuje imunski sistem nosečnice. V drugem trimesečju akupunktura za nosečnice služi za ublažitev težav z zgago, zaprtjem, krči v nogah, bolečinami v mišicah, hemoroidi, išiasom, glavoboli in preprečuje prezgodnji porod. V zadnjem trimesečju akupunktura za nosečnice zmanjšuje bolečine v hrbtenici, medenične bolečine in visok krvni tlak, pomaga pri težavah z inkontinenco, nespečnostjo, nepravilno lego otroka in pripravi nosečnico na porod.

Če je otrok v nepravilnem položaju, se terapija za obrnitev plodu prične v 34. tednu nosečnosti. Akupunkturist nosečnico nauči, kako lahko tudi sama doma vsakodnevno izvaja terapijo. Pred terapijo obračanja plodu je potrebno z ultrazvokom preveriti, da popkovina ni navita okoli otrokovega vratu. Obračanje ploda se izvaja neinvazivno, s terapijo moksibustije, pri kateri z mokso segrevajo akupunkture točke na zunanji strani malega prsta na stopalu. Kar devetdeset odstotkov otrok se obrne v roku enega tedna ali dveh, če se izvajanje akupunkture začne v 34. tednu nosečnosti, kasneje je zaradi rasti ploda uspešnost šestdeset odstotna.

Po dopolnjenjem 38. tednu nosečnosti se prične izvajati masaža akupunkturnih točk za lažji porod. Po 40. tednu pa lahko nadaljujete s stimulacijo točk z iglami, ki je dosti močnejša od masaže akupunkturnih točk. Akupunktura za nosečnice učinkuje na povečanje pretoka krvi v predelu medenice in maternice, spodbuja naravno dozorevanje in mehčanje materničnega vratu ter njegovo širjenje in  sprošča mišice. Z večjo krčljivostjo maternice se zmanjša potreba po umetnih popadkih in skrajša čas poroda. Porodnica lahko doseže višji prag bolečine in s tem se lahko zmanjša intenzivnost porodnih bolečin in uporaba protibolečinskih sredstev med samim porodom.

Akupunktura za nosečnice deluje pozitivno na bodočo mamico in nima nikakršnih negativnih posledic. Pomaga nosečnici lajšati bolečine in tegobe med nosečnostjo in pripomore da se umiri ter psihično in fizično dobro pripravi na porod. Prva akupunktura za nosečnice stane od 25 evrov dalje, cena vsake nadaljnja terapije pa je od 20 evrov dalje.

#Kdo so najboljši izvajalci akupunkture?

Akupunktura je ključni del kitajske tradicionalne medicine, ki postaja vse bolj priljubljena po vsem svetu. Akupunkturist na strateške točke telesa vstavi izredno tanke igle, da bi uravnotežil življenjsko silo ali Qi. Zaradi vse večje priljubljenosti ima zdaj veliko različnih ljudi dovoljenje za izvajanje akupunkture, od zdravnikov do izvajalcev tradicionalne kitajske medicine. To lahko povzroči zmedo pri iskanju pravega akupunkturista za vaše potrebe.

Akupunkturista lahko obiščete zaradi težav, kot so nespečnost, neplodnost, tesnoba, alergije, migrene in celo opustitev kajenja. Če natančno veste, zakaj želite obiskati akupunkturista, vam to lahko pomaga najti najboljšega zdravnika za vaše potrebe. Zavedajte se, da akupunkturisti ne zdravijo le zdravstvenih stanj, temveč vam lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja tudi, če nimate nobenih bolezni.

Pri odločanju, katerega akupunkturista izbrati si zastavite naslednja vprašanja: Kje je bil akupunkturist usposobljen za orientalsko medicino? Kako dolgo je trajal trening? Kako dolgo se oseba ukvarja z akupunkturo? Ali ima akupunkturist izkušnje z zdravljenjem mojega posebnega stanja? Je akupunkturist licenciran?

Akupunkturisti imajo na voljo različne kvalifikacije, na primer tri do petletni magisterij iz orientalske medicine na akreditirani šoli za akupunkturo in pridobljeno licenco, kar je najvišja stopnja izobrazbe na tem področju. Za izvajanja akupunkture lahko pridobijo potrdilo Nacionalne komisije za certificiranje akupunkturistov z diplomo iz orientalske medicine na akreditirani šoli ali vsaj štirimi leti dela kot vajenec akupunkturist. Ti izvajalci lahko uporabljajo naziv diplomant akupunkture ali diplomant orientalske medicine. Akupunkturo lahko opravlja tudi izvajalec, ki je pridobil certifikat. Medicinsko akupunkturo lahko izvaja že po 100 – 200 urah treninga.

Dobrega akupunkturista vam lahko priporočil znanec, ki je akupunkturo že imel. To je lahko še posebej koristno, če je oseba prejemala akupunkturo za podobne težave, kot so vaše. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem, če ima kakšna priporočila za obisk potencialnih akupunkturistov. Preberite ocene izbranih akupunkturistov in mnenja njihovih strank.

Sestavite seznam potencialnih izvajalcev akupunkture. To vam bo omogočilo široko paleto odločitev, če se ena oseba ne bo obnesla ali če ne bo imela želenih lastnosti. Prepričajte se, da ima akupunkturist licenco v Sloveniji. Licenca, ki je veljavna v drugi državi, namreč pri nas ne velja brez posebej pridobljene licence. Poiščite izvajalce, ki imajo zavarovanje v primeru poškodb in neželenih učinkov. Poškodb z akupunkturo je malo, včasih pa se lahko zgodijo nesreče. To ne koristi le akupunkturistu, ampak tudi vam.

Naredite končno izbiro akpunkturista in se dogovorite za srečanje. Če akupunkturist ne sprejema novih bolnikov ali če imate ob klicu slab občutek, se pomaknite do naslednje osebe na seznamu. Preverite čistočo ambulante. Akupunkturisti morajo zakonito upoštevati enake higienske standarde kot katera koli zdravniška ordinacija. To vključuje higieno rok, shranjevanje igel za enkratno uporabo, površine brez sledov krvi, telesnih tekočin in druge nesnage. Vprašajte za ceno posamezne terapije in celotnega tretmaja, za način plačila in če sprejemajo kartico zdravstvenega zavarovanja.

Posvetujte se z akupunkturistom. Dober akupunkturist vam bo dal približno eno uro za prvi sestanek. To vam daje dovolj časa, da se pogovorite o razlogih za obisk in o morebitnih ciljih zdravljenja. Postavite vsa vprašanja, ki jih imate in odgovorite na vse, kar vas vpraša vaš akupunkturist. Dober akupunkturist je dober poslušalec. Če si akupunkturist zapisuje, kar mu govorite, je to dober znak, da vas res posluša. S svojim akupunkturistom bi morali vzpostaviti zdravilni odnos. Če se ne počutite prijetno in mirno, je bolje poskusiti z drugim izvajalcem.

V začetnem posvetu se pogovorite o svojih pričakovanjih in o času, ki bo potreben za izvajanje akupunkturne terapije. Kronične bolezni lahko zahtevajo mesečno zdravljenje, preden začnete opažati učinek. Če veste, kako dolgo bo trajalo zdravljenje, lahko to prepreči slabo voljo ob zaznanega pomanjkanju napredka. Vprašajte svojega akupunkturista ali bo z vašim tradicionalnim zdravnikom pripravili načrt po meri za vas. To je lahko še posebej koristno, če imate kronično bolezen..

Opravite akupunkturno sejo. Po posvetu bo vaš akupunkturist verjetno začel zdravljenje. Ulezite se na posteljo in dovolite, da vstavi akupunkturne igle na mesta, ki ustrezajo zdravljenju vaših težav. Ne pozabite zastaviti kakršnih koli vprašanj med zdravljenjem ali po njem. Sporočite akupunkturistu, če vam je kadar koli neprijetno. Če se zdravnik ne trudi po najboljših močeh, da bi vam bilo prijetno in udobno, poiščite novega akupunkturista.

#Kaj je to in koliko stane moksibustija (cenik)?

Moksibustija je oblika toplotne terapije, pri kateri terapevt ogreva točke telesa zelo blizu površine kože, vendar se površine kože ne dotika. Običajno so to iste točke kot pri akupunkturi oziroma akupresuri. Področje ogreva, dokler ne pordeči in se napolni s toploto. Moksibustija na splošno zdravi točke v bližini velikih krvnih žil, oči in ušes, ker akupunktura na teh točkah ni priporočljiva.

Moksa je tleči zvitek iz divjega pelina v obliki cigare, ki z toploto intenzivno spodbuja pretok energije Qi in krvi po meridianih, odvaja mraz in vlago iz telesa, greje mehka tkiva in regenerira organizem. V skladu s praksami tradicionalne kitajske medicine lahko povečana cirkulacija Qi pomaga pri številnih zdravstvenih težavah, od kronične bolečine do prebavnih težav. Spodbujanje pretoka Qi je nujno za doseganje zdravja in dobrega počutja. Dejansko naj bi se težave s fizičnim in duševnim zdravjem razvile kot posledica blokad v pretoku Qi.

Mokso se prižge, da tli in ustvarja edinstveno obliko zelo prodorne toplote, ki prehaja skozi izbrano akupunkturno točko na  koži in sprošča tkivo. Čeprav obstajajo sodobne, brezdimne oblike mokse, je najprimernejša prava moksa iz posušenega mugworta, ki pri izgorevanju ustvarja veliko dima, vonj pa je precej podoben marihuani. Kitajski grenki pelin deluje protibakterijsko. Ima izrazite jang lastnosti in v telesu proizvaja toploto.

Postopek je bil razvit na severu Kitajske in je bil verjetno najprej uporabljen za lajšanje bolečin revmatizma. V starih časih so segrevali kožo tako dolgo, da je dejansko prišlo do opeklin z mehurji, danes pa so mesta, ki jih je treba spodbuditi le ogrevana.

Posamezna terapija moksibustije traja od 20 do 30 minut, izvaja pa se lahko posredno ali neposredno. Pri neposredni moksibustiji je goreča moksa nameščena neposredno na kožo. Ker lahko ta tehnika povzroči bolečino in brazgotine, se neposredna moksibuzija ne uporablja več pogosto. Pogosteje se izvaja posredna moksibustija pri kateri se pekoča moksa dejansko ne dotika vaše kože. Namesto tega izvajalec držal mokso približno centimeter od vašega telesa in jo odstrani, ko bo koža rdeča in topla. V nekaterih primerih pa lahko izvajalci mokso postavijo na plast ingverja, česna ali soli, ki jo položijo na pacientovo kožo.

Terapevti pogosto naučijo uporabljati mokso za uporabo doma, da okrepijo učinek terapij. Predpisal bo pravilne akupunkturne točke ogrevanja, pogostost in dolžino ogrevanja. Doma je moksibustijo najlažje in najbolj varno izvajati s pomočjo moksa škatlice. Tlečo mokso zataknete v škatlico in postavite na mesto, ki ga želite ogrevati in tako cigare ni potrebno ves čas držati v roki. S tem zmanjšate možnost opeklin, ki bi nastale, če bi se z ogorkom ponesreči dotaknili kože.

Moksibustija ogreva telo in je zato prijeten, neboleč način alternativnega zdravljenja. Pogosto se izvaja v kombinaaciji z akupunkturo.

Uporabna je za zdravljenje različnih bolezni in zdravstvenih težav, še posebej pri kroničnih.  Moksa telesu doda novo energijo in lahko zdravi tako odvečna kot pomanjkljiva stanja. Zdravljenje z moksibustijo se precej uporablja tudi v nosečnosti za obračanje plodu v maternici.

Cenik moksibustije:

Moksibustija | 25 evrov

Moksibustija z akupunkturo | 30 evrov

Akupresurne točke za hujšanje?

Akupresura vam je lahko v veliko pomoč pri vaših aktivnostih za zmanjševanje telesne teže in ohranjanju nove teže. Brez spremembe načina življenja, zdrave prehrane in rednega gibanja, tudi akupresura ne more narediti čudeža, kot tudi opazovanje fitnes centra od zunaj nima nobenega učinka na izgubo vaše teže. Akupresura je s pritiskanjem na akupresurne točke za hujšanje popolnoma varna pomoč pri hujšanju in predstavlja le del celotnega režima hujšanja.

Stimulacija določenih akupresurnih točk povečuje nivo endorfina, zmanjšuje apetit, pospešuje presnovo in pomaga pri dieti, da boste lažje kontrolirali potrebo po hrani in pospešili hujšanje. Akupresura nikakor ne more nadomestiti zmanjšanja vnosa kalorij, telesne aktivnosti in zdravega načina prehranjevanja, kar je pravi ključ do izgube telesne teže. Pozitivni občutki, ki vam jih prinaša uporaba akupresure pomagajo ohraniti motivacijo za nadaljevanje diete.

Akupresuro izvaja izkušen izvajalec akupresure, lahko pa tudi vsak posameznik v udobju svojega doma. Da boste dosegli želeni učinek, morate seveda poznati akupresurne točke za hujšanje. Začnete z nežno masažo pravih točk, nato postopoma preidete v močnejši, globlji pritisk in zaključite z lahno masažo. V našem telesu je šest akupresurnih točk za hujšanje.

Ušesna točka je akupresurna točka za nadzor apetita. Pomaga vam okrepiti prehranjevalne navade. Akupresurna točka se nahaja pred ušesno režo tik nasproti ušesnega režnja v obliki majhnega trikotnega hrustanca. Drugi način, da najdete to točko je, da postavite prst na čeljust pred vhodom v ušesni kanal ter odprete in zaprete usta. Točka se nahaja na mestu, kjer najbolje občutite premikanje čeljusti. Tri minute pritiskajte na ušesno režo tik pred ušesnim kanalom s palcem, saj boste tako pokrili vse tri akupresurne točke, ki se nahajajo na tem mestu.

Akupresurna točka v dolinici med zgornjo ustnico in nosom zmanjšuje apetit in nadzira lakoto. Nanjo izvajajte srednje močan pritisk dvakrat na dan po pet minut.

Akupresurno točko trebuha boste našli dlan višje od popka. Je ena najbolj opaznih akupunkturnih točk za hujšanje v kitajski medicini. Približno pol ure enkrat dnevno masirajte to točko z rotacijskimi, hitrimi, ritmičnimi gibi. Zmanjšuje občutek lakote in lajša prebavne motnje.

Akupresurno točko za pravilno delovanje prebavnega trakta in vranice boste našli štiri centimetre nad gležnjem na notranji strani noge. Nanjo pritiskajte s palcem vsak dan po eno minuto.

Kolenska akupresurna točka podpira zdravo delovanje vranice, uravnava vodo in energizira metabolizem. Nahaja se dva centimetra pod kolensko kapico rahlo stran od središča proti zunanjemu delu kolena. Najlažje jo boste našli z upogibanjem stopala. Čutili boste gibanje mišic pod prstom. Na to točko pritiskajte dve minuti.  .

Akupresurna točka komolca spodbuja delovanje črevesja z odstranjevanjem odvečne toplote in neželene vlage iz telesa. Najdete jo v komolčni gubi na notranji strani roke ob zunanjem robu komolca. S palcem pritiskajte na to točko eno minuto na dan. Izraza toplota in vlaga nimata dobesednega pomena, ampak je  s tem mišljeno neravnovesje energije, ki se označuje kot toplota in vlaga.

#Akupunktura in neplodnost?

Za dosego boljših rezultatov pri zdravljenju neplodnosti je priporočljivo združiti in uporabiti  prednosti zahodne in vzhodne medicine. Akupunktura se pogosto uporablja v povezavi z drugimi načini zdravljenja neplodnosti. Poveča učinkovitost običajnih zdravil, ki jih pari jemljejo za povečanje plodnosti pri hormonskih terapijah. Uspešnost zanositve se ob sočasni uporabi akupunkture tako poveča kar za trideset odstotkov.

Uradno priznana medicina se fokusira predvsem na meritve hormonov in zdravljenje neplodnosti s hormonsko terapijo, s katero dosežejo oploditev jajčeca. Tradicionalna kitajska medicina pa se posveča holističnemu zdravljenju telesa. Zagovarja idejo, da neplodnost povzroča neravnovesje štirih vitalnih energij v telesu: življenjske energije Qi, ognjene, vodne in krvne energije ter neravnovesje štirih večjih sistemov v telesu: srčni, ledvični, vranični in jetrni sistem.

Z akupunkturo terapevt poskuša odpraviti neravnovesje sistemov v telesu in napolniti bistvene energije za povečanje možnosti zanositve. Tudi če koristite zdravljenje pri reproduktivnem endokrinologu, lahko z akupunkturo začnete spreminjati ravnovesje sistemov v organizmu in povečate možnost za zanositev. Terminologija v tradicionalni kitajski medicini se morda lahko nekoliko razlikuje od tiste, ki jo uporablja uradna medicina, vendar gre za drug način poimenovanja podobnih stvari in drugačen pogled na vaše zdravje. Zdravnik vam bo morda povedal, da imate znižano raven progesterona, terapevt, ki izvaja akupunkturo, pa bo rekel da vam primanjkuje ledvičnega ognja.

Ženska, ki si želi zanositi, naj bi s terapijami akupunkture pričela tri mesece pred načrtovano zanositvijo. Akupunktura ji bo pomagala vzpostaviti ravnovesje menstrualnega ciklusa in hormonskega sistema, na primer znižanje ravni testosterona in zvišanjem ravni hormonov, ki potujejo do jajčnikov. Zelo ugodno vpliva na dozorevanje foliklov in na ovulacijo. Akupunktura ima vpliv tudi na povečanje debeline sluznice maternice, kar pripomore k uspešnejši ugnezditvi oplojenega jajčeca. Pri moškem akupunktura lahko izboljša rezultate spermiograma. Akupunktura pozitivno vpliva na strukturo in morfologijo njihovih spermijev,  ter kvaliteto, kvantiteto in gibljivost semenčic v semenski tekočini.

Pri diagnostičnem pregledu zdravnik tradicionalne kitajske medicine poišče vzroke nepojasnjene neplodnosti in sestavi individualni načrt zdravljenja. Običajno se izvaja v kombinaciji akupunkture in zeliščnih prehranskih dopolnil, prilagojenih posamezniku ali posameznici. Akupunkturist obema terapijama pogosto doda še terapijo moksibustije. Kombinacija akupunkturnih točk, ki jih izbere akupunkturist, se lahko razlikuje iz tedna v teden glede na fazo menstrualnega cikla in napredek zdravljenja.

Za boljše rezultate pri zdravljenju neplodnosti se zdravljenje z običajnih 10 terapij lahko tudi podaljša. V primeru ženske neplodnosti pride pacientka na akupunkturo dan pred ovulacijo, na dan ovulacije in dan po ovulaciji. Po oploditvi jajčeca oziroma zanositvvi se akupunktura ne sme več izvajati na predelu trebuha. Zelo pomembno je, da akupunkturo izvaja izkušen akupunkturist, ker bi uporaba napačnih akupunkturnih točk lahko izzvala spontani splav.

Akupunktura nudi dodatno podporo pri krepitvi telesa tudi parom, ki se soočajo s pojasnjeno neplodnostjo in se zdravijo po metodah zahodne medicine s hormonskim zdravljenjem ali so se odločili za oploditev in vitro (IVF). Tradicionalna kitajska medicina po uspešni oploditvi pomaga nosečnici okrepiti telo, da je dovolj močno za donositev plodu. V veliko pomoč ji je pri vzpostavitvi ravnovesja v telesu in trdnega psihofizičnega stanja bodoče mamice.

Akupunktura ne stimulira le možnosti zanositve, ampak pozdrav telo bodoče mamice in očka. Ravnovesje v telesu je temelj zdrave nosečnosti. Če sta starša zdrava, bo tudi otrok prejel najboljše energije za rast in razvoj.
Skupna ocena bralcev
[Skupaj: 0 Povprečje: 0]

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.