O ambientu in prehrani za odlično zabavo

Sproščena zabava na plaži
Sproščena biodinamična zabava

Najbrž se vam je že kdaj pripetilo, da ste se znašli na zabavi, ki je bila posebej dobra in sproščena, gotovo kdaj tudi na takšni, ki se nikakor ni razvila v žur, kot bi pričakovali.


PRIPRAVLJENI NAJETI CATERING?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH CATERING PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih catering ponudnikov

Poskusite se spomniti vsaj po en primer pozitivne zabave in po en primer takšne, ki vas ni prevzela. Gotovo boste našli nekaj skupnih točk z mojo analizo tovrstnih izkušenj.

Če dobro pomislim, je na večini večjih zabav, na katere sem bil povabljen, bilo storjenih ena ali več kapitalnih napak, ki smo jih gostje lahko – pa se tega nismo zavedali – kompenzirali le s C2H5OH (beri alkoholom). Te kapitalne napake goste ovirajo pri tem, da bi bili tvorni del sproščene družbe.

> Preverite tudi: Koliko stane povprečna poroka v Sloveniji (+ catering cenik)?

Razporeditev miz – 1. napaka – geometrija

Geometrija in zabava
Geometrija in zabava

Pri razporejanju miz in gostov k njim, če je namen zabava in sproščeno vzdušje, se je dobro ozavestiti z napačnim dojemanjem geometrije.  Le ta se je vr(i)nila v življenje Evropejcev v času renesanse. V obdobjih, ki so sledila, so se v nas zakovali geometrijski liki in telesa in se jih nekako ne moremo več znebiti, kar je v nekaterih primerih, sploh pri zabavah, lahko narobe – en tak primer opišem na koncu tega odstavka.

Geometrijske forme so vnaprej določene, vse, kar lahko spreminjamo, so velikost in par drugih parametrov (npr. kot pri trikotniku). Ko se kot ljudje, ki smo del širšega sistema (kozmosa), soočimo z geometrijskimi formami, smo po eni strani zelo veseli, saj so umetno vcepljene v naše gene in se z njimi hitro poistovetimo, po drugi pa nas kot delce  kozmosa, matirajo – vklenejo nas na krožnice, diagonale, v kote …, pa vendarle  človek potrebuje širšo svobodo.

dolga miza geometrijska razporeditev
Si res želite to?

V praksi priprave zabav se problem geometrije pokaže v omejevanju gostov, da se glede na počutje, vzdušje in potrebe po komuniciranju prosto gibljejo po prostoru. Drugače povedano, posamezniku moramo dopustiti, da se na zabavi prosto premika glede na trenutno stanje kozmosa (začenši od vremena, Lune, Sonca, Venere … pa vse do najbolj oddaljene zvezde in ljudi okrog sebe). Posamezniku omogočite, da se naokrog giblje prosto kot elektron. Še drugače povedano. Če posameznika priklenete na geometrijsko obliko, ga omejite, prisilite v položaj, ki ga onemogoča, pa se tega sploh ne zaveda – najbolj tipičen primer je dolga miza. In četudi bi se par posameznikov problema zavedalo, večina še naprej ostaja vklenjena, vsaj dokler del družbe ne odide stran ali preteče veliko C2H5OH.
Lep nazor prostega gibanja gostov je ples (v paru ali dancing). Če bi pri razporejanju prostora, miz in gostov mislili na ples oziroma na zanj potreben ambient, bi bili že bližje uspehu. Preprosta rešitev so Sevilian style zabave, kjer so elementi bolj ali manj odvezani, zabava pa dobiva biodinamične razsežnosti.

2. napaka – hrana

ne mastne predjedi
Lahke predjedi

Primerna ponudba hrane je zelo pomembna za potek zabavnega dogodka. Klasični pristopi so povsem zastareli. Gostom je potrebno zadovoljiti domišljijo in jih primerno hraniti. Predvsem v njih želja po hrani ne sme usahniti.
Danes kulinarika deluje povezovalno. Je kot medmet v stavku, ki sprošča komunikacijo. Gostje radi govorijo o hrani, vsaka tema pogovora, tudi tista o hrani, pa odpira nove možnosti klepeta. Hrana je torej tudi družabni element, zato je njen vsesplošni izraz zelo pomemben.

Ravioli na krožniku
Slastni ravioli – dober tek, kuharji

Na tem mestu bi rad opozoril na še eno napako, ki se pogosto dogodi. S pretežko ali preveč hrane, ali neprimerno razporeditvijo jedi v gostu kmalu vsahne želja po hrani, v tem primeru bo hrana izgubila pomemben socialni element.
V nasprotnem primeru, ko je hrana perfektno zamišljena, bo le-ta ohranila svojo socialno vlogo, gostje bodo po njej radi posegali in kar je zelo pomembno, jim ne bo “težila”. Tudi prebava od človeka zahteva energijo, to pa človek rabi tudi na zabavi. Ni dobro, da ima človek v želodcu neko težavo – četudi se je ne zaveda, na njegovo počutje še kako vpliva. Ali še drugače povedano, prebava uspava in sili ljudi domov.

Lagirani občutek sitosti

zaostanek pri občutku sitosti
Zaostanek pri občutku sitosti

Hrana na človekovo sitost deluje z zaostankom, kar je zelo težko ozavestiti. Razen slaščic, ki imajo takorekoč trenuten efekt, ostale jedi na človekov občutek sitosti učinkujejo z zaostankom. Zanimivo je npr. pri testeninah, tiste, ki so slabše kvalitete, imajo efekt slaščice, tiste boljše kvalitete pa učinkujejo z zaostankom. Udeleženci dogodka teh procesov večinoma nimajo ozaveščenih, zato je naloga tiste osebe, ki naroča/pripravlja hrano, da ta element vzame v obzir.

Ni lahko gostov popeljati iz faze navdušenega apetita v fazo prijetne sitosti, potrebne so posebne izkušnje, občutek in predvsem samozavest. Z dovoljšnjo mero samozavesti lahko brez predoziranja hrane ustvarimo občutek sitosti. To dosežemo z izključitvijo močnejših jedi na začetku – pozor tudi majoneze, namazi, ipd. so hiper težki.

Po drugi strani tudi trpičnenje gostov z drobcenimi količinami jedmi ni najbolj na mestu, saj tekom dogodka vendarle morajo nekaj zaužiti. Pretiravanje s številom drobnih jedi in po možnosti z vso možno dekoracijo v gostovo okolje (nos, usta, oči, želodec) vnaša preveč substanc, ki bodo prej ali slej povzročile nelagodje.

Kvaliteta hrane

pesto v možnarju kvaliteta
V hrano vnesimo ljubezen

Področje kvalitete hrane je zelo široko, zato bom samo na kratko zapisal nekaj svojih pogledov. Jedi naj bodo narejene iz neobdelanih sestavin in to tik pred zaužitjem. Uporaba zamrznjenjih izdelkov nevidno slabša vzdušje v družbi. V jedi naj bo vnešeno čim več ljubezni in čim manj termične obdelave. Termični obdelavi je potrebno dati posebno pozornost, saj ko presežemo minimalno potreben čas kuhanja, jedem uničujemo okuse in arome ter zmanjšujemo vrednost in prebavljivost, kar se končno vse pozna na počutju.

Hrana naj bo zmerno dekorirana in posamezna jed narejena iz čim manj sestavin. Namreč naša telesa bodo prej ali slej negativno reagirala na raznolikost sestavin. Prebavni proces se začne že skozi oči, ko hrano zagledamo, torej še preden jo zaužijemo – ker naša telesa le niso superroboti, bodo jedi z vsemogočo dekoracijo v njih preko podzavesti, preko vizuelnih učinkov, naredile konfuzijo, ko bomo te jedi zaužili, pa še toliko večjo. Podobno deluje naš nos in receptorji okusa.


PRIPRAVLJENI NAJETI CATERING?

BREZPLAČNO PRIDOBITE PONUDBE in CENE PREVERJENIH CATERING PONUDNIKOV (LJUBLJANA, MARIBOR, CELJE, KRANJ, VELENJE, KOPER in drugod po Sloveniji)

 

Pridobite ponudbe in cene preverjenih catering ponudnikov

Vprašajte & Odgovorimo


Ker sodelujemo z ogromno preverjenimi ponudniki, ki opravljajo v tem članku opisane storitve, nas lahko vprašate karkoli. Potrudili se bomo, da vam odgovorimo čim prej!
Storitev je brezplačna. Z oddajo vprašanja se strinjate s pogoji na https://omisli.si/pogoji-uporabe/.
Skupna ocena bralcev
[Skupaj: 0 Povprečje: 0]

Komentiraj